UPSC NCERT ECOLOGY AND ENVIRONMENT NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC ECOLOGY AND ENVIRONMENT: Animal Community-2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: Animal Community-2

1. Consider the following statements:

1. Calcicoles are plants that prefer lime-deficient soils.
2. Halophytes are plants that can tolerate varying degrees of salinity.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and2                        d) Neither 1 nor 2Ans:     B

Explanation:    Calcicoles are plants that prefer lime-rich soils. The calcareous. Soils in which they grow are usually deficient in phophorous and the trace minerals, boron and molybedenum.

Halophytes plants are capable of tolerating varying degrees of salinity, such as those found in tidal mudflats, where the soil accumulates sodium chlorate.

2. Which of the following are listed as vulnerable in IUCN Red List?

1.Yak                 2. Red Panda           3. Gaur                        4. Hispid hare

a) Only 1 and 2             b) Only 1, 2 and 3                   c) Only 3 and 4                        d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     B

Explanation:    The Yak is a long haired boride found throughout the Himalayan region of South Central Asia, the Tibetan Plateau, Mangolia and Russia. It is listed as vulnerable by IUCN.

The Red panda is small arboreal mammal native to the eastern Himalays and south-western China. It has been classified as vulnerable by IUCN.

The Gaur also called Indian bison is the largest extant bovine land species and is native to south Asia and Southeast Asia. The species is listed as vulnerable in the IUCN Red List since 1986.

3. Consider the following statements:

1. The Markhor is the national animal of Pakistan.

2. It is enlisted as Vulnerable in the Red list of IUCN.

a) Only 1 and 2             b) Only 1, 2 and 3                   c) Only 3 and 4                        d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     A

Explanation:    The Markhor is a large species of wild goat that is found in northeastern Afghanistan, northern Pakistan, some parts of Jammu and Kashmir in India, southern Tajikistan and southern Uzbekistan. It is classified by the IUCN as Endangered. The Markhor is the national animal of Pakistan.

4. Which of the following species are listed as “Endangered” by IUCN Red List?

1. Sperm Whale                2. Blue Whale                3. Sei Whale                4. Fin Whale

a) Only 1, 2 and 3             b) Only 1, 2 and 4            c) Only 3 and 4           d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    The Blue Whale is a marine mammal belonging to the ban teen whales. It is the largest known animal ever to have existed. The IUCN Red List counts Blue Whale as endangered since the list’s last inception.

The Sei Whale is faleen whale. It is the third largest rorqual after the blue whale and fin whale. It is listed as endangered by IUCN.

The Fin Whale is a marine mammal belonging to the sub-order of faleen whales. It is enlisted as endangered by IUCN.

The Sperm Whale is listed as vulnerable species in Red List of IUCN.

5. Consider the following statements:

1. The stump-talled macaque is found in the north eastern part of India.

2. It is classified as Vulnerable species by IUCN Red List.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The stump-tailed macaque also called the bear macque is a species of macque found in south Asia. In India, it is found in south of the Brahmaputra river, in the northeastern part of the country. Its range extends from Assam and Meghalaya to eastern Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur Mizoram and Tripura.

IUCIN Red List classified this species as Vulnerable.

6. Consider the following statements:

1. The Lion-tailed macque is endemic to the north eastern part of India.

2. It is listed as Vulnerable species by IUCN Red List.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2               c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    The Lion-tailed macaque or the Wanderoo is an old world monkey endemic to the Western Ghats of India (not north eastern part of India). This species is classified as Endangered by IUCN Red List.

7. Which of the following species are listed as “Vulnerable” by IUCN Red List?

1. Clouded Leopard                   2. Takin                                               3. Dhole                            4. Hispid hare

a) Only 1 and 2                        b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) Only 2 and 4

Ans:     A

Explanation:    The Takin, also called cattle chamois or gnu goat, is a goat-antelope found in the eastern Himalayas. It is listed as Vulnerable species by IUCN.

The clouded leopeard is a cat found in the Himalayan foothills through mainland southeast Asia into China. It has been classified as vulnerable in 2008 by IUCN.

Dhole and Hispid hare are enliste as endangered species by IUCN.

8. Consider the following statements:

1. Nilgiri tahr is endemic to India.

2. It is listed as vulnerable species by IUCN Red List.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    The Nilgiri Tahr (Nilgiritragus hylocrius) known as the Nilgiri Lben or Lben, is an ungulated endemic to the Nilgiri Hills and the southern portion of the Western Ghats in India. Eravikulam National Park is home to the largest population.

The IUCN Red List classified this species as endangered.

9. Match the following:

List-I                            List-II

  1. Smallest fish                1. Whale shark
  2. Largest Fish                2. Sail fish
  3. Longest fish                3. Pygmy goby
  4. Fastest fish                 4. Oar fish

Code:

A         B          C          D

a) 3        1          4          2

b) 3       1          2          4

c) 1       3          2          4

d) 1       3          4          2

Ans:     A

Explanation:    Pygmy goby is the smallest fish. It is 7.5 mm long.

Whale shark is the largest fish. It is 12 m long.

Oar fish is the longest fish. It is 14 m long.

Sail fish is the fastest fish. It’s speed is 108 km.hr.

10. Consider the following statements:

1. Gahirmatha beach is located in the Indian state of Andhra Pradesh.

2. This beach is the important nesting place for Olive Ridley Sea Turtles.

Which of the statements given above is /are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Gahirmatha beach is a beach in the Indian state of Odisha. The beach separates the Bhitarkanika mangrooves from the Bay of Bengal. It is the most important nesting beach for Olive Ridley Sea Turtles. The beach is part of Gahirmatha Marine Wildlife Sanctuary.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>