Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Circulatory System and Nutrition

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic:Circulatory System and Nutrition

Q1. Which of the following cell organelles play most significant role in protein synthesis:
a) Endoplasmic reticulum and ribosime.
b) Golfi apparatus and lysosome
c) Mytochondira, lysosome and centrosome
d) Centrosome, Golgi apparatus and lysosome.
Ans: A
Explanation: Endoplasmic reticulum is an irregular network of double membrane and ribosome are small granules either scattered in cytoplasm or attached to the endoplasmic reticulum and ribosome are play most significant role in protein synthesis.

Q2. With reference to the work of human kidney consider the following statements:
1) From Bowman’s capsule, the filtered liquid passes through tiny tubes where much of the glucose is reabsorbed and sent back to the blood in the renal vein.
2) After the waste is removed in the kidney the clean blood is sent back through renal artery.
Which of these statements is/are correct?
a) Only 1 is correct                 b) Only 2 is correct
c) Both 1 and 2 is correct       d) Neither 1 nor 2
Ans: A
Explanation: The nephron, with its pressure filter and trouble, is intimately associated with the blood circulation. Blood from the aorta enters each kidney through a large renal artery, which divides into a branching system of smaller arteries.

Q3. With reference to normal human beings, consider the following statements:
1) Unsaturated fats have only single bonds in their structure.
2) In response to the presence of HCI, secretin is produced from the duodenum.
3) Enterogastrone is produced in the large intestline in response to the presence of fatty acids.
Which of these statements is/are correct?
a) 1, 2 and 3 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Both 2 and 3
Ans: B
Explanation: The medium of digestion in stomach is acidic due to presence of HCL.
When the food enters in duodenum, secretion is produced by small intestline that stimulates pancreas for pancreatic juice secretion. Unsaturated fats those have double bonds in their structure are a reaction than saturated fast.

Q4. Assertion (A) : Person suffering from haemophilia fails to produce blood clotting factor VIII.
Reason (R): Prothrombin producing platelets in such persons are found in very low concertration.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true , but is false.
d) A is false, but R is true.
Ans: B
Explanation: It is a hereditary disease. In which blood fails to clot due to absence of factor-VIII. It is of three types- (i) Heamo-A
(ii) Heamo-B
(iii) Christmas disease. Prothrombin producing platelets in such person are not found or occur in very low concentration.

Q5. Consider the following statements about Probiotic food:
1) Probiotic food contains live bacteria which are considered beneficial to humans.
2) Probiotic food helps in maintaining gut flora.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: C
Explanation: Probiotic food is food that contains live bacteria which is considered beneficial and not harmful to humans. Billions of bacteria inhabit the human digestion system. These bacteria are referred to as the gut flora. The gut flora is needed to break down food remains that have not been earlier in the digestive system and to discourage harmful bacteria and years from invading the body.

Q6. Assertion (A) : All the proteins in our food are digested in small intestine only.
Reason (R) : The protein-digesting enzyme from pancreas are released into small intestine.
a) A and R are true and R is correct explanation of A.
b) A and R are true but R is not correct explanation of A.
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true.
Ans: D
Explanation: Protein digestion occurs in stomach as well as in small intestine but most protein digestion occurs in the upper small intestline, in the duodenum and jerunum under the influence of proteolytic enzymes form pancreatic secretion immediately on entering the small infesting from the stomach.

Q7. Protein are called building block of the body whose primary function include:
1) Defence as it produces 2) Hormonal control
3) Action on metabolic activities 4) Reparing of damage
Choose correct statements.
a) 1, 3 and 4 b) 2 and 3 c) 1 and 4 d) 1, 2, 3 and 4
Ans: A
Explanation: These are the basic function of protein—
1) It gives structural support to body
2) It forms antibodies
3) It repairs the damaged part of the body.
4) It also helps in hormonal secretions, but this secretion is not controlled by the protein.

Q8. Assertion (A): DNA finger printing has become a powerful tool to establish paternity and identification of criminals in rape and assault cases.
Reason (R) : Trace evidences such as hairs, saliva and dried semen are adequate for DNA analysis.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true
Ans: A
Explanation: DNA finger printing has become a powerful tool due to its ability in tracing evidences of crime and to establish the paternity. These evidences can be collected from hairs, semen and saliva.

Q9. Which one of the following will helps in controlling the mosquitoes in ponds:
a) Dogish b) Gambusia fish c) Langur d) Organgutan
Ans: B
Explanation: Gambusiaaffins, approximately named ‘Mosquito Fish’ is a small, guppy like fish ranging in size from approximately ¾ to 1 ½ inches long. As its name implies, it is a natural predator of mosquito larva. Gambusiaaffins is a voracious predator.

Q10. Some species of plants are insectivorous:
a) They grow in shady and dark places due to this photosynthesis process does not occur sufficiently.
b) They are adapted to grow in nitrogen deficient soils and thus depended on insects for sufficient nitrogenous nutrition.
c) They cannot synthesize certain vitamins themselves and depend on the insects digested by them.
Choose the correct option:
a) a, b and c        b) a and b          c) Only b        d) None of these
Ans: C
Explanation: An insectivorous plant has carnivorous character, captures prey items, such as insect, spiders, protozoa as a nitrogen source. Many insectivorous plants live in fresh water, where nitrogen is not present in enough amount because the pH of the water is extremely acid.

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.

With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>