Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Vijay Nagar Empire and the Bahmani Kingdom

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Vijay Nagar Empire and the Bahmani Kingdom

Q1. Consider the following statements:

  1. Harihara I and Bukka I laid the foundation of Vijaynagar empire:
  2. Mohammed-Bin-Tughlaq sent Harihara and Bukka I to the south.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                      d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    On the advice of his counsellors, Mohammed-Bin-tughlaq dispatched the brothers Harihara and Bukka to the south to contain revolt. The two had been in his custody since he had overrun the kingdom of Kampili and had been covered to Islam. The brothers were enthusiastically greeted by the local people of Kampili and they soon established peace in the region. According to the Kapalua and Bogepalli grants, in 1336 Harihara and Bukka I laid the foundation of the city of Vijayanagar, on the inspiration of the great sage and scholar Vidyaranga. Hence, the correct option is (c).

Q2. With reference to Krishna Deva Raya, consider the following statements:

  1. He was the greatest ruler of Tulava dynasty
  2. He was contemporary of Babur
  3. Portuguese governor Albuquerque was his arch enemy.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Krishna Deva Raya ascended the Vijaynagar throne in 1509 and continued to rule till 1529 AD Babur, who established Mughal rule in 1526, was his contemporary. Krishna Deva Raya maintained friendly relations with Albuquerque, the portugese governor, whose ambassador Friar Luis resided in Vijaynagar. He won Orissa (Gajapathi kingdom) for Vijaynagar. He was the greatest ruler of Tulava dynasty.

Q3. Which of the statement given above is/are correct?

  1. Harihara I constructed a dam across the river Tungabhadra.
  2. Italian traveller Nicolo-de-Conti visited Vijaynagar during Deva Raya I’s reign.

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Deva Raya I (not Harihara I) constructed a dam across the river Tungabhadra to bring the canals into the city of Vijayanagar to relieve the shortage of water. Nicolo-de-Conti, an Italian traveller, visited Vijayanagar during the reign of Deva Ray I. Hence, the correct option is (b).

Q4. Which of the statements given above is correct?

a) Srinatha, a Telugu poet adorned the court of Deva Ray II.

b) Harvilasam ws written by Deva Ray II.

c) The title ‘Gajabetaekara’ is associated to Deva Ray II.

d) None of the above.

Ans:     C

Explanation:    Deva Ray I’ court was adorned by the gifted Telegu poet. Srinatha. Srinatha was the author of Haravilasm. In the inspiration of Deva Ray II, he has the title of Gajabetekara (the elephant hunter). He was the grandson of Deva Ray I.

Q5. Consider the following statements

  1. Mohahataka Sudhanidhi was written by Srinatha, a Telegu poet.
  2. Persian ambassador Abdur Razzaq visited the court of Deva Ray II.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Deva Ray II was the grandson of Deva Ray I. He was the greatest Sangama ruler. During his time, Vijaynagar became the most wealthy and powerful state. He wrote ‘Mahanataka Sudhanidhi’ and a commentary on the Brahma sutras of Bradaryana. Abdur Razzaq the envoy of Shah Rukh visited Vijaynagar uring the region of Dev Ray II. Hence, the correct option is (b).

Q6. What is chronological order of ascending the Delhi throne by following ruler of Sayyid dynasty?

1.Mubarak Shah                     2. Muhammed Shan                     3. Khizr Khan                         4. Alam Shah

a) 3,1,2,4                     b) 1,3,2,4                     c) 3,1,4,2                     d) 1,3,4,2

Ans:     A

Explanation:

Sayyid rulers                Period (years)

Khizr Khan                  1414-21

Mubarak Shah             1421-34

Muhammad Shah         1434-43

Alam Shah                   1443-51

Hence, the correct option is (a).

Q7. Consider the following statements:

  1. Vira Narasimha founded the Saluva dynasty
  2. Immadi Narasimha was the last ruler of Salvia dynasty.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Saluva Narasimha was the founder of Saluva dynasty. Vira Narasimha was the founder of Tuluva dynasty. Vira Narasimha assassinated the Immadi Narasimha, last ruler of Saluva dynasty. Vasco-de-Gama landed in Calicut during the reign of Immadi Narasimha in 1498.Hence, the correct option is (b).

Q8. Which of the following are the other names of Krishna Deva Raya?

  1. Yavanaraja Sthapnacharya                     2. Praudh Deva Raya

3. Andhra Bhoja                                         4. Abhinav Bhoja

a) Only 1,2 and 3                                         b) Only 1,3 and 4

c) Only 2,3 and 4                                         d) 1,2,3 and 4

Ans:     B

Explanation:    Krishan Deva Raya was the greatest ruler of Tulava dynasty. He was a warrior, an administrator and a patron of art and literature. He took the title of Yavanaraja Sthaphacharya (restorer of Yavana kingdom) and Abhinav Bhoja and Andhra Pitamaha Praudh Deva Raya was the other name of Deva Raya II. Hence, the correct option is (b).

Q9. Consider the following statements:

  1. Achyuta Deva Raya court was adorned by the ‘Ashtadiggaja’.
  2. During the reign of Achyuta Deva Raya, Vasco de Gama landed in Calicut.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Krishna Deva Raya court was adorned by the ‘Ashtadiggaja’, the eight celebrated Telugug poets. They were

(i) Pandava                  (ii) Timmaya                            (iii) Bhattamurthi

(iv) Rhuyati                 (v) Mallan                                (vi) Raju Ramchandra

(vii) Surona and           (viii) Tenali Ramakrishna

It was during the reign of Immadi Narasimha, Vasco de Gama landed in Calicut. Hence, the correct option is (d).

Q10. Consider the following statements:

  1. Krishan Deva Raya built a new city ‘Nagalpuram’?
  2. Portuguese traveller Farnao Nunij visited Vijaynagar during the region of Krishna Deva Raya?

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Krishna Deva Raya built a new city ‘Nagalpuram’ and decorated it with Hazura temple and Vithalswamy temple. He nominated his brother Achyuta Deva Raya as the successor. During the reign of Achyuta Deva Raya, Farnao Nunji, a Portuguese traveller visited Vijaynagar. Hence, the correct option is (a).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>