Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: The Delhi Sultanate – II

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam.

 Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: The Delhi Sultanate – II

Q1. Consider the following statements:

  1. Jalaluddin khilji was the founder of khilji dynasty.
  2. Jalaluddin khilji proclaimed ‘Kingship’ knows no knship’.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                    b) Only 2                    c) Both 1 and 2                   d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Jalaluddin Khilji founded the Khilji dynasty in 1290 Ad. Coming of Khilji marked the end of end of monopolization of power by Turkish nobility and social dictatorship. It was Alauddin Khilji who proclaimed “Kingship, knows no kinship”, not Jalaluddin Khilji. Alauddin Khilji was a nephew and son-in-law of Jalaluddin Khilji. Alauddin killed Jalaluddin and succeeded the throne of Delhi in 1296 AD. Hence, the correct option is (a).

Q2. Which of the following Deccan kings were defeated by Malik Kafur, military general of Alauddin Khilji?

1.Ram Chandra                    2. Pratap Rudradeva                    3. Vir Ballal III                        4. Vir Pandya.

a) Only 1,2 and 3                    b) Only 1,2 and 4                    c) Only 3 and 4                        d) 1,2,3 and 4

Ans:     D

Explanation:    After the conquest of north India, Alauddin Khilji sent Malik Kafur towards Deccan. In Deccan Kafur defeated Ram Chandra (Yadava ruler of Devagiri), Pratap Rudradeva (Kakatiyaruler of Warangal), Vir Ballal III (Hoysala ruler of Dwarsamudra) and Vir Pandya (Pandya ruler of Madurai) He is said to have reached as far as Rameswaram where he built a mosque. then, the whole of Deccan was subjugated. Hence, the correct option is (d).

Q3. Consider the following statements:

  1. Jalaluddin Khilji viewed that the state in India could not be a total Islam state.
  2. Invasion on Devagiri, the capital of Yodava kingdom was carried out in his reign.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 2                    b) Only 2                    c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Jalaluddin Khilji was the first ruler to put forward the view that since a large majority of people in India are Hindus, the state is India could not be a total Islam state. The most important event of his reign was the invasion of Devagiri in 1294 by his nephew and son in law, Ali Gunshop or Alaud-din-Khilji. Devagiri was the capital of the Yadava kingdom in the Deccan and Ala-ud-din plundered the vast treasury. Hence, the correct option is (c).

Q4. Consider the following statements:

  1. After becoming King, Alauddin first conquest was of the Ranthambhor.
  2. Alauddin named Chittor or Khizrabad, after his son.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                    b) Only 2                    c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    After becoming king, Alauddin first conquest of the rich kingdom of Gujarat, ruled by Rai Karna Dev II. This conquest is important for two reasons, first, he married the Raja’s wife Kamala Devi and second there only he acquired Malik Kafur. Then he captured Ranthambhor, Chittor, and Malwa. Alauddin named Chittor or Khizrabad, after his son. Hence, the correct option is (b).

Q5. From which of the following conquest Alauddin acquired Malik Kafur?

a) Gujarat                    b) Ranthambhor                    c) Chittor                     d) Malwa

Ans:     A

Explanation:    After becoming king, Alauddin’s first conquest was of the rich kingdom Gujarat which was ruled by the Vaghela king Rai Karna Devi II. This conquest is important for two reasons, first he married the Raja’s wife Kamala Devi, and second there only he acquired Malik Kafur, a eunuch, who later on rose to become a great military general. Hence, the correct option is (a).

Q6. What is the correct chronological order of annexing the following states by Alauddin Khilji?

1.Malwa                    2. Gujarat                    3. Mewar                   4. Jalor                         5. Ranthambhore

a) 5,2,3,1,4                    b) 2,5,4,3,1                    c) 3,2,5,4,1                  d) 2,5,3,1,4

Ans:     D

Explanation:

States                           Annexation by Alauddin Khilji (year)

Gujarat                        1298

Ranthambhor              1301

Mewar                         1303

Malwa                          1305

Jalor                             1311

Hence, the correct option is (d).

Q7. Consider the following statements:

  1. He adopted the title Sikandra-i-Sani.
  2. He built Mauz Khan and Jamait Khana Mosque in Delhi
  3. He introduced the system of Dagh and Chehra.

Who is ‘he’ in the above-given statement?

Ans:     B

Explanation:    Alauddin Khilji was a nephew and son-in-law of Jalaluddin Khilji. Alauddin killed Jalaluddin and succeeded the throne of Delhi in 1296. He adopted the title of Sikandara-i-Sani. He added an extra door to Qutub Minar, Alai Darwaza and built his capital at Siri. He also built Hauz Khas, Mahal Hazaar Sutton and Jamait Khana Mosque in Delhi. He introduced the system of DAgh, the branding of horses and Chehra, a descriptive roll of a soldier. Hence, the correct option is (b).

Q8. With respect to four ordinances issued by Alauddin Khilji, match the following:

Ordinance                                Aim

First                             Prohibition of use of wine

Second                        Prohibition of social gathering by nobles

Third                            Confiscation of religious endowments

Fourth                          Reorganisation of the spy system

Code:

A         B          C          D

a) 2         1          4          3

b) 1         2          3          4

c) 3         4          1          2

d) 4         3          2          1

Ans:     C

Explanation:    In order to avoid the problems created by the nobles, Alauddin Khilji issued four ordinances. The first ordinance aimed at the confiscation of the religious endowments and free grants of lands. By the second ordinance, Alauddin reorganized the spy system. The third ordinance prohibited the use of wine the fourth ordinance issued by him laid down that nobles should not have a social gathering and they should not inter-marry without his permission Hence, the correct option is (c).

Q9. With respect to the revenue system of Alauddin Khilji, what were the ghari and chari?

a) House tax and pasture tax respectively

b) House tax and entertainment tax respectively

c) Pasture tax and house tax respectively

d) Liquor tax and entertainment tax respectively.

Ans:     A

Explanation:    During Alauddin Khilji time ghari and chari were house tax and pasture tax respectively. Land revenue was fixed according to the measurement of cultivable land. Biswa was declared to be the standard unit of measurement. A special post called Mustakhraj was created for the purpose of collection of revenue. Hence, the correct option is (a).

Q10. With respect to the Alauddin Khilji, consider the following statements:

  1. He was the first Sultan to have a permanent army.
  2. He patronised poets Amir Khusrau and Min Hasad Dehlvi.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 2         b) Only 2         c) Both 1 and 2              d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Alauddin Khilji was the first Sultan of Delhi to provide for a permanent standing army. The Sultan lavished considerable personal attention on the organization, equipment, and discipline of his military establishment.

Though Alauddin was illiterate, he was a patron of learning and art. There were many great poets in his court. Both Amir Khusrau and Mir Hasan Dehlvi enjoyed his patronage.

Hence, the correct option is (c).

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>