Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: The Delhi Sultanate – II-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: The Delhi Sultanate – II-2

Q1. Who was the last king of the Khilji dynasty?

a) Mubarak Khan                       b) Khusrau Khan                       c) Malik Kafur  d) None of the above

Ans:     B

Khusrau Khan was the last king of Khilji dynasty. He was killed by Ghazi Malik, governor of Dipalpur when he tried to oppose a rebellion by Ghazi Malik and his son Fakhruddin Jauna. This brought an end of Khilji dynasty on the throne of Delhi. Ghazi Malik ascended the throne assuming the title of Ghiyasuddin Tughlaq. Hence, the correct option is (b).

Q2. Consider the following statements:

  1. Ghazi Malik killed Khusrau Khan and ascended the throne of Delhi
  2. Ghazi Malik was the founder of Tughlaq dynasty.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 2                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Khusrau Khan, the last king of Khilji dynasty was killed by Ghazi Malik, governor of Dipalpur, Ghazi Malik ascended the throne of Delhi assuming the title Ghiyasuddin Tughlaq he was the founder of Tughllaq dynasty. This dynasty is also known as the dynasty of the Raraunah Turks as the father of Ghiyasuddin Tughlaq was a Raraunah Turk.Hence, the correct option is (c).

Q3. With reference to Ghiyasuddin Tughlaq, consider the following statements:

  1. He abandoned the system of Dagh and Chehra introduced by Alauddin Khilji
  2. He had a good relationship with the Sufi saint, Shaikh Nizamuddin Aulia.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 2                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Ghiyasuddin Tughlaq liberalized Alauddin’s administrative policies and took the keen interest in the construction of canals and formulated a famine policy. The judicial and police arrangements were made efficient. The Chehra and Dagh system introduced by Alauddin Khilji was continued. Efficient postal services were restored. Ghiyasuddin Tughlaq had a troublesome relationship with the Sufi saint, Shaikh Nizamuddin Aulia.Hence, the correct option is (d).

Q4. Consider the following statements

  1. His real name was Jauna Khan
  2. He shifted capital from Delhi to Devagiri
  3. He launched the Qarachil expenditure

Who is he/his in the above-given statement?

a) Alauddin Khilji                       b) Mohammed-Bin-Tughlaq

c) Sher Shah Suri                      d) Firoj Shah Tughlaq

Ans:     B

Explanation:    Mohammed –Bin-Tughlaq real name was Jauna Khan. He succeeded his father Ghiyasuddin Tughlaq on the Delhi throne. He shifted the capital from Delhi to Devagiri in the Deccan and renaming the city Devagiri as Daulatbad. After two years the capital was shifted back to Delhi. In 1330, he launched Qarachil expedition in Kumaon hills in the Himalayas allegedly to counter Chinese incursions.Hence, the correct option is (b).

Q5. Consider the following statements

  1. Mohammed-Bin-Tughlaq was succeeded by cousin Feroz Shah Tughlaq.
  2. Feroz Shah Tughlaq banned the practice of Muslim women going out to worship at graves of saints.

Who is he/his in the above-given statement?

a) Only 2                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C:

Explanation:    Feroz Shah Tughlaq was a cousin of Mohammed-Bin-tughlaq, after the death of Mohammed-Bin-Tughlaq the nobles and theologians of the court selected Feroz Shah as the next Sultan. He tried to ban practices which the orthodox theologians considered as non-Islamic. Thus, he prohibited the practice of Muslim women going out to worship at the grave of saints. Hence, the correct option is (c).

Q6. With reference to the names imposed by Feroz Shah Tughlaq, match the following:

List-I                            List-II

1.Kharaj                          A. Land tax

2. Zakat                          B. Non-muslim

3. Jaziya                         C. Booty captured during war

4. Khams                        D. Property

Code:

A         B          C          D

a) 1         4          3          2

b) 4          1          3          2

c) 4          1          2          3

d) 1          4          2          3

Ans:     D

Explanation:    Four kinds of taxes sanctioned by Quran were imposed by Feroz Shah Tughlaq. Their names were Kharaj, Zakat, Jaziya, and Khams. Kharaj was the land tax, which was equal to 1/10 of the produce of the land, Zakat was 2% tax on property, Jaziya was levied on Non-muslim and Khams was 1/5 of the booty captured during the war. Hence, the correct option is (d).

Q7. Consider the following statements.

  1. Khan-i-Jahan Maqbul was the Prime Minister of Feroz Shah Tughlaq.
  2. Gorz Shah Tughlaq made Iqtadary system hereditary

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Khan-i-Jahan Maqbul was the Prime Minister of Feroz-Shah-Tughlaq. It was due to him Feroz-Shah-Tughlaq’s rule was marked by peace and tranquillity. Feroz Shah Tunglaq announced that whenever a noble died his son should be allowed to succeed to his position including his Iqta and if he had no sons, his son-in-law and in his absence, his slave was to succeed. Hence, the correct option is (c).

Q8. Consider the following statements:

  1. He was a great builder
  2. He repaired a number of canals
  3. He set up a new department Diwan-i-Khairat.

Who is he/his in the above-given statement?

a) Feroz Shah Tughlaq                       b) Mohammed-Bin-Tughlaq

c) Alauddin Khilji                                 d) Iltumish

Ans:    A

Explanation:    Feroz Shah tughlaq was the great builder. The cities of Fatehabad, Hisar, Jaunpur, and Firozabad stand to his credit. He sat up a new department of Diwan-i-Khairat to make provision for the marriage of poor girls. In order to encourage agriculture, he paid a lot of attention to irrigation. Feroz repaired a number of canals and imposed Maque-i-Sharb, water tax. Hence, the correct option is (a).

Q9. Consider the following statements:

  1. Maque-i-Sharb                       2. Dar-ul-Shifa                       3. Diwan-i-Khairat       4. Diwan-i-Kohi

Which of these are associated with Feroz Shah Tughlaq?

a) Only 1, 2 and 3                       b) Only 1, 2 and 4

c) Only 3 and 4                           d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     A

Explanation:    Maque-i-Sharb was the water tax imposed by Feroz Shah Tughlaq

Dar-ul-Shifa was the charitable hospital set up by Feroz Shah Tughlaq at Delhi. Diwan-i-Khairat was the new department set up by Deroz Shah Tughlaq to make provision for the marriage of poor girls.Diwan-i-Kohi was the department of agriculture set up by Mohammed –Bin-Tughlaq.Hence, the correct option is (a).

Q10. Consider the following statements:

  1. Abu Bakr Shah was the last ruler of Tughlaq dynasty.
  2. Timur invades India during the region of Abu Bark Shah.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 2                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Nasiruddin Mohammed Tughlaq, and not Abu Bakr Shah, was the last ruler of the Tughlaq dynasty. Timur a Turk invaded India in 1938 during the reign of Nasiruddin Mohammed Tughlaq. Timur’s army mercilessly sacked and plundered Delhi. Timur returned to central Asia, leaving a nominee named Khir Khan to rule.Hence, the correct option is (d).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>