Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Society, Economy & Culture During Sungs & Satavahanas/ Sangam

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

Every Day Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: Society, Economy & Culture During Sungs & Satavahanas/ Sangam

Q1.Consider the following statements:

  1. Karikala was the Chola king who conquered Srilanka and ruled it over for 50 years.
  2. Chola maintained efficient navy.
  3. Vanji was the capital of Cholas.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2         b) Only 1 and 3             c) Only 3          d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:     The Cholas occupied the delta of the Kaveri river and the adjoining region. The chief center was Uraiyar, a place famous for cotton trade. Capital of Cholas was Kaveripattanam / Puhar. A Chola king named Elara conquered Srilanka and ruled it over for 10 years. Karikalala was the famous king of Cholas. Main sorce of wealth of Cholas was trade in cotton cloth. An efficient navy was maintained by Cholas.

Q2 . With reference to Sangam Age, match the following:

Sangam             Chairman

  1. First            1. Nakkirar
  2. Second       2. Agastya
  3. Third           3. Tolkappiyar

Code:   A         B          C

a)          3         2          1

b)          1         2          3

c)          2         1          3

d)         2          3          1

Ans:     D

Explanation:     Three Sangam were held. The first Sangam was held at Maduri chaired by Agastya. The second Sangam was held at Madurai chaired by Agastya. The second Sangam was held at KApatpuram chaired by Talkappiyar. The third Sangam was held at Madurai chaired by Nakkirar.

Hence, the correct answer is option (d).

Q3. With reference to Sangam Age, match the following:

Sangam            Chairman

  1. First            1. Kapatpuram
  2. Second        2. Madurai
  3. Third             3. Vanji

Code:  A         B         C

a)         1         2         3

b)         2         1         2

c)         2         1         3

d)         1         3         2

Ans:     B

Explanation:     Three Sangams were held. The first Sangam was held at Madurai but its work has not survived. Its chairman was Agastya. The second Sangam was held at Kapatpuram. Its chairman was Talkappiyar. The third Sangam was held at Madurai. Its chairman was Nakkirar.

Q4. Consider the following statements:

1.The Mathura and Gandhara schools flourished during the Kushan period.

2The Gandhara school has the distinction of having produced the first image of the Buddha.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) Only 1         b) Only 2         c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:     The post Mauryan period is an age of great sculptural activity. Bharhut, Sanchi, Bodh Gaya, Mathura, Amarvati, Gandhara were the important centers of art activates. It was during the Kushana period that Mathura and Gandhara schools flourished. The Mathura (not Ghndhara) school has the distinction of having produced the first image of Buddha. Hence, the correct answer is option (a).

Q5. Consider the following statements:

1 Stucco was a popular medium in Mathura art.

2The large statues of Buddha at Bamiyan were an example of Mathura art.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2         c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:     The Gandhara school depicted, almost exclusively, Buddhist themes. Stucco was a popular medium in Gandhara art and the monasteries of Afghanistan were decorated with an abundance of stucco was a popular medium in Gahdhara art and the monasteries of Afghanistan were decorated with an abundance of Stucco images. Gandhara artists produced the images of Buddha in different postures and sizes. The large statues of Buddha at Bamiyan were one of the first example of the Gandhara art.

Hence, the correct answer is option (d).

Q6. Consider the following statements:

  1. The Parthians were Iranian people.
  2. Vonones was the greatest of the Parthian rulers.
  3. Vonones was succeeded by Spalinises.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1        b) Only 1 and 2            c) Only 1 and 3             d) Only 2 and 3

Ans:     A

Explanation:     The Parthians also known as Pahlavas were Iranian people. The earlist king of this dynasty was Vonones. He was succeeded by Sparlirises. Gondopherner was the greatest of the Parthian rulers. He ruled from A.D. 19-45. It appears that for a very brief period he was master of the Saka-pahalva area both in eastern Iran and north western India.

Hence, the correct answer is option A.

Q7. Which of the following statements are correct?

  1. Patanjali was the contemporary of Pushyamitra.
  2. Patanjali wrote Malavikagnimitram
  3. The first foreign supremacy was established on Indian soil by the Yavanas.

a) Only 1 and 2         b) Only 1 and 3            c) Only 2 and 3             d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:     One of the most important events of the reign of Pushyamitra Sunga was the invasion of Yavanas from the west. Patanjali, a contemporary of Pushyamitra,  mentions this invasion. Kalidasa also mentions about Vasumitra’s conflict with Yavanas, in his Malavikagnimitram. The Yavanas were the first one to establish foreign supremary on Indian soil. They were succeeded by several central Asian tribes who invaded India and established their political authority.

Hence, the correct answer is option B.

Q8 Consider the following statements:

  1. The Yavanas were also known as the Indo-Greeks.
  2. Euthydemus and Demetrius were Yavanas kings.
  3. Vonones was the earliest king of Yavanas.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2          b) Only 1 and 3            c) Only 2 and 3             d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:     The Indo-Greeks were also known by the name of Yavnas. They were the first foreign rulers of North-Western India in the Post Maurya Period. Some important Indo Greek kings were Euthydemus, Demetrius, Eucratides and Menander.

Vonones was the earliest king of Parthians (not Yavanas).

Hence, the correct answer is option A.

Q9.Consider the following statements:

  1. Menander was the most illustrious Indo Greek ruler.
  2. Menander was converted to Jainism
  3. Sakala was the capital of Menander.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2          b) Only 1 and 3            c) Only 2 and 3             d) 1,2 and 3

Ans:     B

Explanation:     Among all the Indo-Greek rulers, Mender was the most illustrious. He ruled for almost twenty years. His capital was Sakala (modern Sialkot) in Pakistan. Menander was converted to Bhuddhism (not Jainism) by Buddhist monk Nagasena. Menander asked Nagasena many questions related to philosophy and Buddhism, which together with Nagasena’s answers are recorded in Milindapanho or the Question of Milinda.

Hence, the correct answer is option B.

Q10. With reference to the Sakas, consider the following statements:

  1. They were the first one whose coins carried the portraits of kings and their names.
  2. They were the first rulers who issued gold coins.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2                      c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:     In the history of India, the Indo Greek rulers are the first one whose coins carried the portraits of kings and their names. Before this, the coin in India did not carry names or portraits of the kings. Also they were the first rulers who issued gold coins. The Indo-Greek coins are known for the depiction of realistic and artistic portraits.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>