Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Society, Economy and Culture from the Guptas to Harsha

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

Every Day Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: Society, Economy and Culture from the Guptas to Harsha

Q1. Match the following:

List I                                         List II

  1. Sudraka                        1. Uttararamacharita
  2. Vishakhadatta              2. Malavikagnimitram
  3. Kalidas                         3. Mrichchakatika
  4. Bhavabhuti                  4. Devichndraguptam

Code:

A         B          C          D

a) 4         3          2          1

b) 3        4          2          1

c) 4        3          1          2

d) 3       4          1          2

Ans:     B

Explanation:     Sudraka is the author of Mrichchakatika “Little clay cart”. Vishakhadatta wrote two plays: Mudharakshasa and DevichandraguptamMalavikagnimitram, and Abhijinanashakuntalam and Vikramorvasiyam are the three famous plays written by Kalidas. Bhavabhuti’s works are Uttararama-charita and Malati-Madhava. Hence, the correct answer is option (b).

Q2. Consider the following statements:

  1. Samundragupta is described in Allahabad pillar inscription, as a ‘God dwelling on the earth’.
  2. A high emergency tax was collected during Gupta period.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1            b) Only 2             c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:     Gupta rulers assumed several title such as Maharajadhiraja, Parambhattaraka, Paramesvara, etc. Samundragupta is described in Allahabad pillar inscription, not only equal to the gods Indra, Varuna, Kuveraand Yama, but also as a ‘God dewelling on the earth’.

There is no trace of emergency taxes in Gupta period. Land tax was collected varying from one-fourth to one-sixth of the produce, both in cash and kind.

Q3. Consider the following statements:

  1. Puranas: are metrical texts containing the rules and regulations and laws.
  2. Smiritis: presented the tradition, religious and philosophical principles.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2                d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:     The Puranas, eighteen in number, preserved the tradition, legends, moral codes, religious and philosophical principles and itihas. The Smritis are metrical texts containing the rules and regulations and laws for the guidance and governance of society. They are based on dharmasutras and grihyasutras of Vedic literature.

Hence, the correct answer is option (d).

Q4. Which of the following is not the Kavyas of Kalidas?

a) Meghaduta          b) Raghuvamsa           c) Kumarasambhava           d) Abhijinashakuntalam

Ans:     D

Explanation:     The field of Kavya or poetical works, the name of Kalidas stands foremost in the history of Indian literature. He is credited with having written the best works in poetry, drama as well as in prose. His Kavyas such Meghaduta, Raghuvansa, and Kumarasambhava are considered to be among the best literary works in the world and have been translated into many languages. Hence, the correct answer is option (d).

Q5. Match the following:

List I                               List II

  1. Dandin                          1. Vasavadatta
  2. Subandhu                    2. Dasakumaracharita
  3. Vishanu Sharma          3. Malti-Madhava
  4. Bhavabhuti                  4. Pancha-tantra

Code:

A         B          C          D

a) 1          2          4          3

b) 1          2          3          4

c) 2          1          4          3

d) 2         1          3          4

Ans:     C

Explanation:     Dasakumarcharita of Dandin and Vasavadatta of Subandhu are notable prose. Malati-Madhava and Uttararmachaitaare the works of Bhavabhuti. Panchtantra was written by Vishanu Sharma, it was translated into Persian and Arabic in the eighth century A. D. Hence, the correct answer is option (c).

Q6. Which of the following plays deals with the love of a brahman with the daughter of a courtesan?

a) Mrichchakatika                 b) Mudrarakshasa

c) Devichandraguptam         d) Abhijnanashakuntalam

Ans:     A

Explanation:     Sudraka’s play ‘Mrichchakatika’(Little clay cart) deals with the love of a brahman with the beautiful daughter of a courtesan. Mudrarakshasa and Devichandraguptam were written by Vishakhadatta. Abhijnanashakuntalam was written by Kalidas. Hence, the correct answer is option (a).

Q7. Match the following:

List I                            List II

  1. Amarasiha                1. Prakritalakshana
  2. Patanjali                   2. Prakritaprakasha
  3. Vararuchi                  3. Amarakisha
  4. Chanda                    4. Mahabhasya

Code:

A         B          C          D

a) 3         4          2          1

b) 3         4          1          2

c) 1         2          3          4

d) 2         1          3          4

Ans:     A

Explanation:     Mahabharya was written by Patanjali. Amarakosha was compiled by Amarasimha who was a luminary in the court Chandragupta II. This lexicon is memorised by heart by the students who learn Sanskrit. Prakritaprakasha written by Varasuchi and Prakritaprakashan written by Chanda are the well knownPrakrit and Paligrammerworks.

Hence, the correct answer is option (d)

Q8. Which of the following statements is correct?

a) The commentaries on Buddhist texts were written in Prakrit.

b) The Katyayanaprakarna is the book on astronomy.

c) Vikramorvasiyam was written by Kalidas.

d) None of the above.

Ans:     C

Explanation:     The commentaries on Buddhist texts were written in Pali. Katyayanprakarna is the book on grammar of Pali. Malavikagnimitram, Abhijnanashakuntalam and Vikramorvasiyam are famous plays of Kalidas. Hence, the correct answer is option (c).

Q9. Consider the following statements:

  1. Panchatantra, of Vishnu Sharma, was translated into Persian and Arabic in the eighth century A. D.
  2. Abhijnanshakuntalam is the first Indian work which has been translated into Eropean languages.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2            c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans      C

Explanation:     Panchatantra, written by Vishnu Sharma, was translated into Persian and Arabic in the eighth century A. D. and has been translated in almost all European languages since then. Kalidas’ Abhijnanshakuntalam is the first Indian work which has been translated into European language. Hence, the correct answer is option (c).

Q10. With reference to Vaishnava saints, consider there following statement:

  1. They are known as Alvars.
  2. The collection of their works known as Nalayiraprabandaham.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2            c) Both 1 and 2              d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:     TheVaishnav saints known as Alwars are traditionally twelve in numbers. The collection of their works known as Nalayiraprabandham, consists of 4,000 stanzas. IT is considered the most sacred text in Tamil and celebration of it in special festivals in all prominent temples of south India raised the status of Tamil as language of religious writing. Hence, the correct answer is option (c).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>