Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Society, Economy and Culture from the Guptas to Harsha-1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

Every Day Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Society, Economy and Culture from the Guptas to Harsha-1

Q1. What is correct Chronological order of the arrival of following Chinese pilligrims.

1. Hiuen-Tsang         2. I-tsing       3. Fa-Hien
a) 1,2,3      b) 2,1,3      c) 3,1,2         d) 3,2,1
Ans: C
Explanation: Fa-Hien (405-411AD), came to India during the reign of Chandragupta II. The object of his visit to see the holy places of Buddhism and to collect Buddhist tooks and relics. He was the first Chinese pilgrim to visit India. Hiuen-Tsang (630-645 AD), visited India during the reign of Harshavardhana. I-tsing (671-695AD), visited India in connection with Buddhism. His work Biographies of eminent Monks, provides us useful information about the socialreligious and cultural life of the people of this country. Hence, the correct answer is option (c).

Q2. Which of the statements given above are correct?

1. Fa-Hien has written a book, ‘Si-yu-ki’
2. I-tsing compiled a Sanskrit-Chinese dictionary.
3. Hiuen-Tsang studied at Nalanda University.
a) Only 1and 2 b) Only 1 and 3 c) Only 2 and 3 d) Only 1,2 and 3
Ans: C
Explanation: Hiuen-Tsang has left an account of his travels, giving details of the various Indian kingdom visited by him. His book Si-yu-ki form an invaluable source to ancient Indian history. He studied at Nalanda University, which was at that time one of the most famous and prestigious centres of education. I-tsing stayed at Nalanda for ten years studying and translating Buddhist texts and returned to China with a collection of 400 Sanskrit manuscripts. He translated a number of texts and complied a Sanskrit Chinese dictionary. Hence, the correct answer is option (c).

Q3. With reference to Gupta period, consider the following statements.

1. Dashapura, Banaras, Mathura, and Kamarupa were great centres of textiles production.
2. Vatsyayana had included Ratnapariksha as one of the sixty-four arts in his Kamasutra.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: C
Explanation: During the Gupta period, Dashpura, Banaras, Mathura, and Kamarup were great centres of textiles production. The Mandsor inscription gives details about the guilds of silk weaver, and corporate activities of the period. The art of the jeweller was in the same advanced condition as in the preceding period. Ratnapariksha, the science of testing gems, was included by Vatsyayana in his Kamasutra as one of the sixty-four arts.
Hence, the correct answer is option (c).

Q4. During the Gupta period, Which of the following ports were on the Eastern Coast.

1. Tamralipti 2. Ghantashala 3. Bharoach 4. Kalyan
a) Only 1 and 2 b) Only 1,2 and 3 c) Only 3 and 4 d) 1,2,3 and 4
Ans: A
Explanation: During the Gupta period port of the East coast were – Tamralipti, Ghantashala and Kandura – handled the North. Indian trade with south east Asia. Bharoach and Kalyan were on the western coast. Hence, the correct answer is option (a).

Q5. Which of the following ports were on the Western coast during the Gupta period.

1. Chaul 2. Kandura 3. Cambay 4. Ghantashala
a) Only 1 and 3 b) Only 1,2 and 3 c) Only 2 and 4 d) Only 2,3 and 4
Ans: A
Explanation: Bharoach, Chaul, Kalyan and Cambay were ports on the Western coast during the Gupta period. They handled the trade with the Mediterranean and West Asia. Tamralipti, Ghantashala and Kandura were on Eastern coast. They handled the trade of North India with South-East Asia.
Hence, the correct answer is option (a).

Q6. Consider the following statements:

1. The Gupta kings were followers of Vaishnavism and called themselves paramabhagavatas.
2. Ardhanarisvara was an important development of Gupta period.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: C
Explanation: Vaishanavism means religion in which Vishnu in the object of workship and devotion as the Supreme God. The Gupta kings called themselves paramabhagavatas and were followers of Vishnu. Ardhanarisvara, a figure, half Siva and half Parvati, representing the union of the God with his sakti, was an important development of gupta period.
Hence, the correct answer is option (c).

Q7. Which of the following are the works of Varahamihira.

1. Panchasiddhartika 2. Brahmisiddhanta
3. Brihatsamhita 4. Harashatpanchashika
a) Only 1 and 2 b) Only 1 and 3 c) Only 3 and 4 d) Only 2, 3 and 4
Ans: B
Explanation: Varahamihira, flourished in the court of Chandragupta II, has preserved in his Panchasiddhantrika written in A. D. 505, the accounts of five astronomical works which were evidenthy regarded as authority in his own time. Brihatsamhita is also the work of Varahamihira on astrology. Brahimisddhanta was written by Brahma gupta in A. D. 628. Harashtpanchashika was written by Varahamihira’s son Prithuyashar. Hence, the correct answer is option (B).

Q8. Match the followings:

List I                   List II
A. Brahmagupta 1. Panchashika
B. Varahamihira 2. Surya Siddhant
C. Prithuyashas 3. Khandakhadya
D. Aryabhatta 4. Harashatpanchashika
Code:

A B C D
a) 1 3 4 2
b) 1 3 2 4
c) 3 1 2 4
d) 3 1 4 2
Ans: D
Explanation: Brahmagupta composed his work Khandakhadya in A.D. 665. Panchasiddhantika was written by Varahamihira in A.D. 505. It is work on astronomy. Varahamihira’s son Prithuyashas wrote Harashatpanchashika in A.D. 600. Surya Siddhant of Aryabhatta is the most important and complete work on the astronomy of the Gupta period.
Hence, the correct answer is option (d).

Q9. Consider the following statements:

1. ‘Manusmriti’ was translated in English by William Jones.
2. ‘Abhijnana Shakuntalam’ was translated in English by James Princep.
3. Kalidas is known as ‘the Shakespeare of India’.
Which of the statements given above are correct?
a) Only 1 and 2 b) Only 1 and 3 c) Only 2 and 3 d) 1, 2 and 3
Ans: B
Explanation: ‘Manusmriti’ was translated in English under the title of ‘Institutes of Hindu law’ by William Jones. ‘AbhijnanaShakuntalam’ was translated in English by William Jones (not by James Princep). Kalidas is known as ‘the Shakespeare of India’. Some of his works are Poetry: Ritusamhar, Meghadutam, Kumarasambhavam, Raghuvam Shama; Dramas Malvikagnimitra, Vikramorvashiyam, Abhijnan – Shakuntalam. Hence, the correct answer is option (b).

Q10. With reference to Gupta period, consider the following statement:

1. The social positions of the Shudras deteriorated.
2. The positions of women improved
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: D
Explanation: The social positions of the Shudras seems to have improved in Gupta period. They were permitted to listen to the Epics and Puranas and also worship a new god called Krishna. The position of women deteriorated further in Gupta period. Polygamy was common. Early marriages were advocated and often pre-puberty marriages. The first example of Sati appears in Gupta time in 510 A. D. in Eran in Madhya Pradesh. Hence, the correct answer is option (d).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>