Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic:

Society and Culture in the Past Harsha Period

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

Every Day Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

 

Today’s Topic: Society and Culture in the Past Harsha Period

Q1. Match the following:

List I                             List II

Ramacharita               HemachandraZ

Raghavaphandavija    Vidhyamadhava

Parvati-Rukminiya      Sandhyakara Nandi

Saptasandhana          Dhananjaya Shrutokriti

Code:   A         B          C          d

a)  1      2          3          4

b)  2      1          4          3

c)  3      4          2          1

d)  4      3          2          1

Ans:     C

Explanation:    Sandhyakara Nandi had written Ramacharitar during the reign of Palaking, Mahipal. The Raghavaphandavija of DhananjayaShrutokriti describes the stories of the Ramayana and the Mahabharata at the same time. The marriage of Siva and Parvati; and Krishan and Rukmini are described in the Parvati-Rukmaniya of Vidhyamadhava. Hemachandra composed a work entitled Saptasandhana (having seven alternative interpretation). Hence, the correct answer is an option (c).

Q2. Match the following:

List I                                        List II

Adinathacharita                      Devachandra

Shantinathacharita                 Shantisuri

Prithvichandracharita             Devabhadra

Parshvanathacharita              Vardhamana

Code:   A         B          C          d

a) 1      4          3          2

b) 4      1          2          3

c) 2      3          1          4

d) 3      2          4          1

Ans:     B

Explanation:    The large number of the Jaina narratives dealing with the lives of Jain teachers were composed in the past Harsha period. The most famous and Adinathacharita by Vardhamana, Shantinathacharita by Devachandra, Prithvichandracharita by Shantisuri and Parshavanthacharita by Devabhadra.Hence, the correct answer is option (b).

Q3. Match the following:

List I                             List II

Shatarthakavya           Somaprabhachaurya

Kuarapalacharita         Hemachandra

Sukumalachariva         Haribhadra

Neminathachairta         Shrihara

Code:   A         B          C          D

a) 4          3          1          2

b) 3          4          2          1

c) 2          1          3          4

d) 1          2          4          3

Ans:     D

Explanation:    Shartarthakavya was written by Somaprabhachaurya. Kuarapalachairta was written by Hemachandra. The Sukumalacharita by Haribhadra are wholly written in Apabhramsa.Hence, the correct answer is option (d).

Q4. Kamarupa is the ancient name of which state?

a) Assam                    b) Bengal                     c) Maharashtra                    d) Orissa

Ans:     A

Explanation:    The modern state of Assam was called Kamarupa and Pragjotish in ancient times. The latter name was used for the capital of Kamarupa also. There was another kingdom called Davaka in this region which has been mentimed in the Allahabad inscription of Samudragupta as the border state along with Kamarupa. The Kingdom of Kamarupa at one time entered up to northern and western Bengal, some bordering lands of China as well as Davaka. Hence, the correct answer is option (a).

Q5. Match the following:

List I                                        List II

Rajatarangini                            Jayanka

RajendraKarnapura                  Shambhu

Prithvirajavijay                           Kalhana

DvayashrayaMahakavya           Hemachandra

Code:   A         B          C          d

a) 3         2          1          4

b) 2         3          4          1

c) 1         4          3          2

d) 4         1          2          3

Ans:     A

Explanation:    Rajatargangini was written by Kalhana. The RajendraKarnaputa of Shambu is on eulogy of king Harsha of Kashmir. The Prithviraja Vijay was written by Jayanka. DvayashrayaMahakavya was written by HEmachandra.Hence, the correct answer is option (a).

Q6. Match the following:

List I                                        List II

Kirtikaumndi                            Bilhana

Vikramankadevacharita          Raja Shekar

Navashasankacharita             Someshvara

Kavyamimamsa                      Padmagupta

Code:   A         B          C          D

a) 4         3          2          1

b) 2         3          1          4

c) 3         1          4          2

d) 1         2          3          4

Ans:     C

Explanation:    Kirtikaumndi was written by Someshvara. Vikramankadevacharita was written by Bilhana. Navasaharankachrita was written by Padmagupta. Kavyamimamsa was written by Rajashekhara. Hence, the correct answer is option (c).

Q7. Match the following:

ListI                                          List II

Dasharupa                              Bhoja

SaraswatiKanthabharana       Hemachandra

Kavyanushasana                    Dhananjaya

Kavikanthabharana                 Kshemendra

Code:   A         B          C          D

a) 3         1          2          4

b) 1         2          3          4

c) 2         1          4          3

d) 4         3          2          1

Ans:     A

Explanation:    Dasharupa was written by Dhananjaya. SaraswatiKanthabharana was written by Bhoja. Kavyanushasana was written by Hemachandra. Kavikanthabharana was written by Kshemendra. Hence, the correct answer is option (a).

Q8.Match the following:

List I                                        List II

Brihatkathamanjari                 Jayadeva

KAthasaritasagara                 Jineshvara Suri

Kathakoshaprakarana            Kshemendra

Prasannaraghave                   Somadeva

Code:   A         B          C          D

a) 3         4          2          1

b) 4         3          1          2

c) 1         2          3          4

d) 2         1          4          3

Ans:     A

Explanation:    Brihatkathamanjari was written by Kshemendra. Kathasaritasagara was written by Samadeva. Kathakashaprakarana was written by JineshvaraSuri. Prasannarghave was written by Jayadeva. Hence, the correct answer is option (a).

Q9. Match the following:

List I                                            List II

Lalitavigraharajanataka             Somadeva

Harikelinataka                            Visaladeva

Karnasundari                             Bilhana

Nighantushesha                        Hemachandra

Code:   A         B          C          D

a) 2         1          4          3

b) 1         2          3          4

c) 3         4          2          1

d) 4         3          1          2

Ans:     B

Explanation:    Drama in the post Harsha period have a tenderness and subdued dramatic quality with a minimum of comic effects. They managed to retain elements of earlier plays. The famous dramas are Lalitavigraharajanataka by Samadeva, the Harikelinataka by Visaladeva, Prasannaraghave by Jayadeva, Karnasundari by Bilhana and Nighantushesha by Hemachandra. Hence, the correct answer is option (b).

Q10. Match the following:

List I                                        List II

Rajmarigarnka                        Madhava

Dridhabala                              Tisata

Nidana                                    Panchanda

Yoga-mala                              Bhoja

Code:   A         B          C          D

a) 2         1          4          3

b) 1         2          3          4

c) 3         4          2          1

d) 4         3          1          2

Ans:     D

Explanation:    King Bhoja of Paramara dynasty had written the Rajmariganka on astronomy. Dridhabala of Panchanda in Kashmir revised the text of ChandakaSamhita. Madhava wrote several works on medicine. His best known work in the Nidana or Rigvimshchana or Pathology translated into Arabic under the guidance of Harunal Rashid. Vagabhata II’s Son Tisata wrote Chikitsakalika or Yoga-Mala. Hence, the correct answer is option (d).

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>