Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Mahajanpadas to Nandas

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic: Mahajanpadas to Nandas

 

Q1. Match the following

Mahajanpadas           Capital
A. Anga                  1. Vaishali
B. Magadha           2. Pawa
C. Vajji                   3. Champa
D. Malla                 4. Rajgriha
Code:

A B C D
a) 3 4 1 2
b) 4 3 1 2
c) 4 3 2 1
d) 3 4 2 1
Ans: A
Explanation:

Mahajanpadas             Capital
A. Anga                     1. Champa
B. Magadha              2. Rajgriha
C. Vajji                      3. Vaishali
D. Malla                    4. Pawa
Hence, the correct answer is option A.

Q2. Which of the following statements is/are correct?

1. Haryanka was the dynasty founded by Bimbisara after overthrowing the Pradyotas.
2. Patliputra was founded by Ajatasatru.
3. Kalashoka was succeeded by Mahapadama Nanda.
a) Only 1       b) Only 2         c) Both 1 and 2         d) Neither 1 nor 2
Ans: C
Explanation: Haryanka was the dynarty founded by Bimbisara after overthrowing the Brihadrathas (not Pradyotas). Udayi founded the new capital of Haryanka dynasty at Patliputra, situated at the confluence of the Ganga and Son. Kalashoka, the ruler of Shisunaga dynasty was succeeded by Mahapadama Nanda, the ruler of Nanda dynanty.
Hence, the correct answer is option C.

Q3. Consider the following statements:

1. The most important republican state during the Buddha were Vajiis.
2. The Lichchhavis were the most prominent gana in the Vajji sangha.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1          b) Only 2          c) Both 1 and 2           d) Neither 1 nor 2
Ans: C
Explanation: The Vajjis were the most important state during the period of Buddha. They were settled on the northern side of the Ganga, while Majadha was on the south. During the time of Buddha, the Lichchhavis, under the leadership of Chetka, were the most prominent gana in the Vajji Sangha. They are also called Kshatriyas. The Vajjis were defeated and assimilated in the Magadha empire by Ajatasatru.
Hence, the correct answer is option C.

Q4. Match the following

Mahajanpadas         Capital
A. Kasi                 1. Kausambi
B. Kosala             2. Shuktimati
C. Vatsa               3. Varanasi
D. Chedi              4. Sravasti
Code:

A B C D
a) 2 1 4 3
b) 1 2 3 4
c) 4 3 2 1
d) 3 4 1 2
Ans: D
Explanation: Mahajanpadas Capital
A. Kasi 1. Varanasi
B. Kosala 2. Sravasti
C. Vatsa 3. Kausambi
D. Chedi 4. Shuktimati
Hence, the correct answer is option D.

Q5. Match the following

Mahajanpadas         Capital
A. Karu                 1. Indraprastha
B. Panchala         2. Achichhatra
C. Surasen          3. Mahishmati
D. Avanti             4. Mathura
Code:

A B C D
a) 1 2 3 4
b) 2 1 3 4
c) 1 2 4 3
d) 2 1 4 3
Ans: C
Explanation:

Mahajanpadas               Capital
A. Karu                  1. Indraprastha
B. Panchala           2. Achichhatra
C. Surasen            3. Mathura
D. Avanti               4. Mahishmati
Hence, the correct answer is option C.

Q6. Consider the following statements:

1. Ajatshatru of Haryanka dynasty conquered Anga.
2. Ajatshatru was the son of Bimbisara.
3. Prasenajit was the ruler of Kosala at the time of Ajatshatru.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 and 3             b) Only 1 and 3           c) Only 3        d) 1, 2 and 3
Ans: C
Explanation: Bimbisara of Haryanka dynasty conquered Anga (Bihar) to gain control over trade route with the southern states. Ajatshatru was the son of Bimbisara, killed his father and seized the throne. He annexed Vaishali and Kosala connened Vaishali with the help of a war engine, which was used to throw stone like catapults. Kosala was ruled by Prasenjit at the time of Ajatshatru.
Hence, the correct answer is option C.

Q7. Consider the following statements:

1. Porus was defeated by Alexander in the Battle of Hydaspes.
2. Dhana Nanda was the Nanda ruler at the time of Alexander’s invasion.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1         b) Only 2           c) Both 1 and 2          d) Neither 1 nor 2
Ans: C
Explanation: Alexander was the son of Philip of Macedonia (Greece) who invaded India in 326 B.C at that time N.W. India was split up into a number of small independent state like Taxila, Punjab, Gandhara, etc. Except Porus who fought the famous battle of Haydaspes (on banks of Jhelum) with Alexander all other kings submitted meekly. Alexander attacked India during the reign of Nanda dynasty. Dhana nanda was the ruler at that time.
Hence, the correct answer is option C.

Q8. Arrange the following Mahajanpadas as They accured from west to east.

1. Avanti         2. Magadha         3. Anga           4. Chedi              5. Vatsa
a) 5, 2, 1, 3, 4              b) 1, 4, 5, 2, 3

c) 1, 4, 2, 5, 3              d) 4, 1, 5, 2, 3
Ans: B
Explanation: Location of Mahajanpadas from west to east are as follow:
Avanti, Chedi, Vatsa, Magadha and Anga. Hence, the correct answer is option B.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>