Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: India Under Akbar-1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: India Under Akbar-1

Q1. Consider the following events of Akbar’s life:

  1. Abolition of pilgrimage tax                      2. Visited Ajmer first time

3. Abolition of Jaziya                                   4. Foundation of Fatehpur Sikri

Arrange the above-given events in correct chronological order?

a) 1,2,4,3                     b) 2,1,4,3                     c) 4,1,3,2                     d) 2,1,3,4

Ans:     D

Explanation:    In 1562 Akbar visited first time Ajmer. In 1563 Akbar abolished Pilgrimage tax. In 1564 Akbar abolished Jaziya. In 1571 Akbar laid the foundation of Fatehpur Sikri.Hence, the correct answer is an option is (d).

Q2. Who among the following were nine jewels of Akbar (Navratna)

  1. Birbal                     2. Abul Fazl                3. Tulsidas                      4. Todarmal              5. Tansen

a) Only 1, 2, 3 and 4                     b) Only 1, 2, 4 and 5

c) Only 2, 3 and 5                         d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans:     B

Explanation:    Nine jewels of Akbar were

(i)  Birbal (administrator)

(ii) AbulFazl (scholar and statesman)

(iii) Faizi (scholar and statesman)

(iv) Todarmal (Finance Minister)

(v) Bhagwandas (Mansabdar)

(vi) Man Singh (Mansabdar)

(vii) Tansen(musician)

(viii) abur Rahim Khanekhana (Statesman and Hindi Poet)  and

(ix) Mull Do Pyaja.

Hence, the correct answer is an option is (b).

Q3. Consider the following statements:

  1. In 1575, Akbar commissioned the construction of the IbadatKhaha at Fatehpur Sikri.
  2. Mahzzar, issued by Akbar was prepared by Abul Fazl.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    In 1575, construction of the Ibadat Khana was commissioned at Fatehpur Sikri by Akbar to discuss the matter of faith.

In 1579, Akbar issued the controversial. Mahzar prepared on his instruction by Shaikh Mubarak, a path of Abul Fazal. The Mahzr was a decree which entitled the emperor to choose one of the interpretations of Muslim law presented by the ulema in case of disagreement within its ranks. The Mahzar was disliked by the ulema. Hence, the correct answer is an option is (a).

Q4. With reference to the Din-i-IIahi proclaimed by Akbar, consider the following statements:

  1. It was a new religion to be followed by all people.
  2. Birbal, Raja Todal Mal, and Bhagwan Das accepted it.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Din-i-IIahi proclaimed by Akbar was an order or people with a motto of peace with all (sulehkull), rather than as an eclectic religion. Akbar’s Hindu nobles preferred to remain aloof, with only Birbal consenting to become a member. Raja Todar Mal, Raja Bhagwan Das, and Raja Man Singh all declined to associate with it. Hence, the correct answer is an option is (d).

Q5. With reference to the Mansabdari system of Akbar, consider the following statements:

  1. It was a single service combining both military and civil responsibility.
  2. Every officer was assigned rank. 3. It was a hereditary system

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1and 2                     b) Only 3                     c) Only 2 and 3                        d)  1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    Akbar organized the nobility and his army by means of the Manasbdari system. It was a single service combining both military and civil responsibility. Every officer assigned rank. (mansab). The ranks were divided into two zat and sawar. Zat fixed the status and salary of the individual. Sawar rank indicated the number of a cavalryman (sawar), a Mansabdar was required to maintain. The Mansab was not hereditary. Hence, the correct answer is an option is (a).

Q6. Which one of the following statements is/are correct?

  1. Akbar introduced the Zabti system also called Todarmal’sBandobast.
  2. In 1580, Akbar divided his empire into 12 subas.

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In 1582, Akbar instituted a new system called Dahsala developed by Todarmal and Muzzafar Khan TArbati. It is also called as Zabti system or Todarmal’sBandobast. Under this, the average produce of different crops and their average prices prevailing over the last 10 years were calculated and one-third of the average produce fined in rupees per bigha was demanded as the state’s share. Akbar divided the empire in 12 subas in 1580. The pattern of administration at the capital was repeated in each suba. He also appointed 2 governors in one province. At time of his death, there were 15 subas due to conquest in Deccan.Hence, the correct answer is an option is (c).

Q7. With reference to the Akbar’s administration, match the following:

Official                        Department

  1. Diwan                     1. Judicial
  2. MirBakshi               2. Revenue
  3. Sadar                     3. Military
  4. Qazi                       4. Religious grants

Code:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 2         3          4          1

c) 3         2          4          1

d) 3         4          2          1

Ans:     B

Explanation:

Official              Department

Diwan              Revenue

Mir Bakshi       Military

Sadr                 Religious grants

Qazi                 Judicial

Hence, the correct answer is an option is (b).

Q8. With reference to the Akbar’s Mansabdari system, consider the following:

  1. Zat indicated the number of cavalrymen, a Mansabdar was required to maintain.
  2. Sawar fixed the status and salary of the individual.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Akbar organized the nobility and his army by means of the Mansabdari system. It was a single service combining both military and civil responsibility. Every officer was assigned a rank (Mansab) The ranks were divided into two-Zat and Sawar. Zat fixed the status and salary of the individual. Sawar rank indicated the number of cavalrymen (sawar), a Mansabdar was required to maintain. No one could have a higher quota of Sawers than his Zat rank. Hence, the correct answer is an option is (d).

Q9. With reference to the classification of land during Akbar, match the following:

List-I                                                        List-II

  1. Polaz                        1. Land Cultivated once every three or four years
  2. Parauti                     2. Land in which two crops were raised every year
  3. Chachar                  3. Land unfit for cultivation
  4. Banjar                     4. Land left fallow for one year

Code:

A         B          C          D

a)  4          1          2          3

b) 1          2          4          3

c) 2          4          1          3

d) 1         2          3          4

Ans:     C

Explanation:    During Akbar’s reign land was divided into Polaj, Parati, chachar, and Banjar.

Polaz land was one in which two crops were raised every year. Parauti land had to be left fallow for one year. Chachar land was cultivated once every three or four years. Banjar land was unfit for cultivation. Hence, the correct answer is an option is (c).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>