Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: India Under Akbar-1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: India Under Akbar-1

Q1. Consider the following statements:

  1. Akbar was born in 1542 at amarkot.
  2. Akbar was coroneted at Kalanaur when he was 14 years old.
  3. Second Battle of Panipat was fought in 1576.

Which one of the statement given above is are correct?

a) Only 1 and 2                   b) Only 1 and 3                   c) Only 2 and 3                    d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    Jalaluddin Muhammad Akbar was the son of Humayun and amid Banu Begam. He was born at Amarkot in 1542. Akbar ascended the throne under the title of Jalaluddin Muhammad Akbar badshag Gazi at the young age of 14 at Kalanaur, Punjab Second battle of Panipat was fought in 156 (not in1576)  between the army of Akbar and Hemu, Pm of Muhammad Shah Adil of Bengal. Hence, the correct answer is an option (a)

Q2. Which of the following statement is false?

a) In the second Battle of Panipat, Akbar’s army was led by Bairam Khan

b) Akbar conquered Malwa by defeating Baz Bahadur.

c) Battle of Hardhats was Faught in 1576

d) None of the above

Ans:     D

Explanation:    Bairam Khan represented Akbar in the second battle of Panipat in 1556. Against Hemu, PM of Muhammad Shah Adil of Belgum. In 1561, Bahadur. The battle of Haldghati was fought in 1576 between Rana Pratap of Mewar and the Mughal army led by man Singh Amer.Hence the correct answer is an option is (d).

Q3. Which of the following statements is False

a) Abdul Rahim Khan Khan was the son of Bairam Khan.

b) Maham Anaga was Akbar’s foster mother

c) Akbar won the second battle of Panipat under the leadership of Man singh

d) None of the Above

Ans:     C

Explanation:    Bairam Khan was assassinated en route to Mecca. Akbar married the widow of Bairam Khan and took his infant son under his protection. The child Abdul Rahim Khan Khan was to become one of the leading officers of the empire and a Hindi poet of note. Muham Anaga was the foster mother of Akbar. Adhem Kham who commanded the invasion of Malwa was his son.It was under the leadership of Bairam Khan that Akbar won the second battle of Panipat in 1556 against Hemu, general of Muhammad Shah Ail of Bengal.Hence the correct answer is an option is (c)

Q4. Consider the following statements:

a) In 1564, Akbar attacked the powerful and rich gond Kingdom of Gondwana

b) After the defeat, Rani Durgawati Queen of the Gondwana married with the Akbar

Which of the statement given above is are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Akbar attacked the powerful and rich Gond kingdom of Gondwana in 1564Is Queen, Rani Durgawati, a Chandella price from the Mahoba, fought valiantly but killed herself to avoid capture when defeat seemed inevitable. A large number of a woman committed Jauhar.Hence, the correct answer is an option is (a)

Q5.Consider the following statements:

  1. Ralph Fitch was the first English man to visit Akbar’s court.
  2. Akbar followed a policy of reconciliation with the Rajputs.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Akbar followed a policy of reconciliation with the Rajputs. Some of the Rajput princes entered into matrimonial alliances with him. In 1562, he married the daughter of Raja Bharmal of Jaipur. In 1570, he married the princess of Bikaner and Jaisalmer. All these activities proved the way for friendship between Rajputs and Mughals, except Mewar.In 1585, Ralph Fitch visited Akbar’s court He was the first Englishman to do so.Hence, the correct answer is an option is (c).

Q6. Which of the following were built by Akbar?

  1. Fatehpur Sikari                   2. Agra Fort                     3. Lahore Fort                        4. Allahabad Fort

a) Only 1, 2 and 3                   b) Only 1, 2 and 4                  c) Only 1, 3 and 4                   d) Only 1, 2, 3 and 3

Ans:     D

Explanation:    Akbar built Fatehpur Sikri, Agra Fort, Lahore Fort and Allahabad Fort, Agra Fort built with red sandstone was the model for Red Fort at Delhi. The building at Fate put included Diwan-i-Khan, Jodhabai’s palace, Birbal’s palace, and Mariam’s palace. Hence, the correct answer is an option is (d).

Q7. What is the correct chronological order of conquering the following states by Akbar?

  1. Ranthambore                   2. Gujarat                   3. Gondwana               4. Malwa

a) 4,3,2,1                   b) 3,4,1,2                   c) 4,3,1,2                     d) 3,4,2,1

Ans:     C

Explanation:    The 1561 Malwa was conquered by defeating BazBahadur:

In 1564, Akbar attacked and conquered the powerful and rich kingdom of Gondwana. In 1569, Ranthambore was conquered by defeating SurjanHada. In 1569, Ranthambore was conquered by defeating SurjanHada. In 1572, Gujarat was wrenched from Baden Shah by Mughals.Hence, the correct answer is an option is (c)

Q8. What is the correct chronological order of annexing the following states into Mughal Empire by Akbar?

  1. Chittor                   2. Baluchistan                   3. Kashmir                   4. Asirgarh

a) 1,2,3,4                   b) 1,3,2,4                   c) 1,3,2,4                    d) 3,1,2,4

Ans:     B

Explanation:

State                             Year of Conquest by Akbar

Chittor                         1568

Kashmir                       1585

Baluchistan                  1595

Asirgarh                       1601

Hence, the correct answer is an option is (b).

Q9. Consider the following statements:

  1. Ahmadnagar was the last state conquered by Akbar before his death.
  2. Chand Bibi who ceded Berar to Mughal belonged to Ahmadnagar.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Asirgarh was the last state conquered by Akbar in 1601 before his death. Chand Bibi was the sister of BurhanNizam Shah of Ahmadnagar. In 1596, she agreed to cede Berar to the Mughals and to accept their sovereignty in return for recognition of the claims of her nephew, Bahadur Nizam Shah. Hence, the correct answer is an option is (b).

Q10. Consider the following statements:

  1. Akbar built Buland Darwaza to commemorate his victory over Kashmir.
  2. Humayun’s tomb was built by Haji Begum during the reign of Akbar.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    In 1572, Akbar conquered Gujarat, to commemorate his victory over Gujarat he built Buland Darwaza. Hazi Begum built Humayun’s tomb. During Akbar’s region. It was a synthesis of Iranian and Indian Styles. Hence, the correct answer is an option (b).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>