Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: India from the Guptas to Harsha

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

Every Day Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

 

Today’s Topic: India from the Guptas to Harsha

Q1. Consider the following statements:

  1. Ghatotkacha was succeeded by his son Chandragupta I.
  2. Chandragupta I had a matrimonial alliance with the family of Lichchhavis.
  3. Chandragupta I started Gupta Era in 350 AD.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2             b) Only 1 and 3         c) Only 2 and 3             d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:     Chandragupta I introduced a new era, the Gupta Era, starting with his coronation in A.D. 320. He succeeded his father Ghatotkacha. Chandagupta I married a Lichchhavis princess Kumaradevi. This marriage alliance of Chandragupta I was important for his political career as is provided by the coins of Chandragupta I and Kumaradevi type’.

Hence, the correct answer is option (a).

 

Q2. Who was the first Gupta king to adopt the title of “Maharajadhiraja”.

a) Srigupta             b) Chandragupta I               c) Samudragupta              d) Chandragupta II

Ans:     B

Explanation:     Chandragupta I was the first Gupta king to adopt the title Maharajadhiraj and issued cold coins. He succeeded his father Ghatot kacha. He introduced a new era, the Gupta era, starting with his coronation in A.D. 320. Hence, the correct answer is option (b).

 

Q3. Consider the following statements:

  1. The Allahbad pillar inscription gives a detailed account of the career and personality of Chandragupta.
  2. Chandragupta I issued silver coins to commemorate his victory over Saka Kshatrapas.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                     c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:     The Allahabad pillar inscription gives a detailed account of the career and personality of Samudragupta (not Chandragupta I) to commemorate victory over Saka Kshatrapas, Chandragupta II (not ChandraguptaI) issued silver coins. He was son and successor of Samudragupta. Hence, the correct answer is option (d).

 

Q4. Which of the following statements given above is/are correct?

  1. TheAllahbad pillar inscription was composed by the Harisena, court poet of Samudragupta.
  2. TheAllahbad pillar inscription called Samudragupta a great musician.
  3. Samudragupta was succeeded by his son Kumaragupta I.

a) Only 1             b) Only 1 and 2                 c) Only 3               d) Only 2 and 3

Ans:     B

Explanation:     The Allahabad pillar inscription gives a detailed account of the career and personality of Samudragupta. The inscription was composed by one of his officials, court poet Harisena, and engraved on the Ashoka’s pillar at Allahabad. This inscription calls him a great musician. This is also confirmed by his lyricist type of coins which show him playing veena. Samudragupta died in about A. D. 380 and was succeeded by his son Chandragupta II (not Kumaragupta I). Hence, the correct answer is option (b).

 

Q5. Consider the following statements:

  1. Chandragupta II granted permission to build a Buddhist temple at Gaya.
  2. Samundragupta did not believe in war policy.
  3. Samudragupta founded Nalanda University.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2              b) Only 2 and 3             c) Only 1 and 3             d) None of the above

Ans:     D

Explanation:     Samudragupta believed in the policy of war an conquest and because of his bravery and generalship. He is called the ‘Napoleon of India’. Samudragupta received a missionary from MEghvarman, the ruler of Srilanka, seeking his permission to build a Buddhist temple at Gaya, which he granted Kumaragupta I (not Samudragupta) founded the Nalanda University, a renowned university of ancient India.

Hence, the correct answer is option (d).

 

Q6. Who among the following has been called the ‘Napolean of India’?

a) Chandragupta I               b) Harshvardhana                     c) Samudragupta                     d) Kumargupta I

Ans:     C

Explanation:     Samudragupta’s military campaigns justify description of him as the ‘Napolean of India’ by V. A. Smith. He was the greatest king of Gupta dynasty. The most detailed and authentic record of his reign is preserved in the Allahabad Pillar inscription, composed by his court poet Harisena. In the Gangetic valley and central India, Samudragupta annexed the territories of the defeated kings, but in south India here mained content with victories and did not annex the territories of the defeated kings. Hence, the correct answer is option (c).

 

Q7. The council of the Naveratna belong to the court of :

a) Harshavardhana               b) Devapala                c) Chandragupta           d) Shandagupta

Ans:     C

Explanation:     The Navaratna that adorned the court of Chandragupta II were:

(i) Kalidas (poteryRitusamhar, Meghadutam, Kumarsambhavam, Raghuvashama; Dramas Malvikangnimitra, Vikram or vashiyam, Abhijan-Shankuntalam)

(ii) Amarsinh (AmarsinhKorha),

(iii) Dhanavantri (Navanitakam – medicine text)

(iv) Varahmihira (PanchSiddhantaka, Vrihatsamhita, VirhatJataka, LaghuJataka),

(v) Vararuchi (Vartika – a comment on Ashtadhyayi),

(vi) Ghatakarna,

(vii) Kshapranak,

(viii) Velabhatt and

(ix) Shanku

Hence, the correct answer is option (c).

 

Q8. With reference to Chandragupta II, consider the following statement:

  1. He was the first ruler to issue silver coins.
  2. Chinese pilgrim Fahein visited India at his time.
  3. TheMehrauli iron pillar inscription mentions him.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                 b) Only 1 and 3                    c) Only 2 and 3                 d) 1,2 and 3

Ans:     D

Explanation:     Chandragupta II issued silver coins to commemorate his victory over SakaKshatrapas. He was the first ruler to issue silver coins. Fahien, the Chinese Buddist pilgrim visited India during his reign. The Mehrauli iron pillar inscription erected originally in front of a temple of Vishnu (near Qutubminar in Delhi) records the exploits of a king named Chandra. He is said to have vanquished the group of enemies in Vanga (Bengal), perfumed the southern ocean by the breeze of his prowess and overcome the Vahlikas (across the Indus river). This king Chandra of iron pillar is generally identified as Chandragupta II. Hence, the correct answer is option (d).

 

Q9. Consider the following statements:

  1. The great poet Kalidasa adorned the court of Chandragupta II.
  2. The Gupta empire was challenged by the Pushyamitras in the reign of Chandragupta II.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1            b) Only 2               c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:     Kalidasa the great Sanskrit poet was a member of Chandragupta II’s court. Chandragupta II died about A. D. 413 and was succeeded by his son Kumaragupta I. At the end of Kumaragupta I’s reign, the Gupta empire was Challenged by the Pushyamitra’s a community living on the bank of the Narmada. Skandagupta, son of Kumaragpta and future king fought and subdued them and restored peace.

Hence, the correct answer is option (a).

 

Q10. Consider the following statements:

  1. Skandagupta defeated the Hunas, who were threatening the Gupta empire.
  2. Sudharshan lake, which was built during the reign of Chandragupta Maurya’s reign, was repaired in the reign of Skandagupta.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1           b) Only 2             c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:     Skandagupt’s reign was full of wars. His greatest enemies were the Hunas. Skandgupta inflicted a few terrible defeat on Hunas. Another important event of Skandgupta’s reign in the restoration and repair of the dam on Sundarshanlake which had been built during Chandragupta Maurya’s reign. This lake was previously repaird during the reign of Saka Kshatrapa Rudradaman I. Hence, the correct answer is option (c).

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>