Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: India from the Guptas to Harsha-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

Every Day Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

 

Today’s Topic: India from the Guptas to Harsha-2

 

Q1. Consider the following statements:

1. Taramana and Mihirkula were two powerful rulers of Huns.
2. Mihirkula was a follower of Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1            b) Only 2            c) Both 1 and 2            d) Neither 1 nor 2.
Ans: A
Explanation: Hunas were primitive postoralists owing heards of cattle and horses but knowing nothing of agriculture. From the Onus, the white Hunas came into Afghanistan, destroyed the local power and after establishing themselver, began to pour into India. Skandagupta effectively defeated them. There were two powerful HumasrulersToramona and his son Mihirkula. Mihirkula, a Shaivite, was a persecutor of Buddhism.
Hence, the correct answer is option (a).

 

Q2. Who among the following were Maukhari kings?

1. Isanavarman 2. Bhatarka 3. Sarvavarman 4. Prabhakarvardhana
a) 1 and 2            b) 1 and 3            c) 1,2 and 4            d) 2,3 and 4
Ans: B
Explanation: From the decline of the Guptas until the rise of Harsha, in the beginning of seventh century, there flourished four major kingdoms in north India. Among them Maukharis held the region of western Uttar Pradesh around Kanauj. Isanavarman and his son Sarvavarman were powerful Maukhari kings and adopted the title of maharajadhiraj. Bhatark was the leader of Maitraka who established a kingdom in SaurashtraPrabhakarvardhana was the ruler of Pushyabhutis.
Hence, the correct answer is option (b).

 

Q3. Who founded the Vardhana dynasty?

a) Pushyabhuti            b) Prabhakarvadhana            c) Harshvardhana            d) Rajyavardhana
Ans: A
Explanation: The Vardhana dynasty was founded at Thaneswar (Karnal district, Haryana) by Pushyabhuti probably towards the beginning of the 6th century. Prabhakaravardhana was the first important ruler of this dynasty. Prabhakarvardhana was succeeded by his son Rajyavardhana, his younger brother, Harshvardhana also known as Siladitya, ascended the Pushyabhuti throne in 606 A. D. and from this year started the Harsha era.
Hence, the correct answer is option (a).

 

Q4. Consider the following statements:

1. Harshavardhana was also known as Siladitya.
2. Harshavardhana defeated Pulakesin II, the Chalukya kings of Badami.
3. Banabhatta was the contemporary of Harshavardhana.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 and 2            b) Only 1 and 3            c) Only 2 and 3            d) 1, 2 and 3
Ans: B
Explanation: Harshavardhana also known as Siladitya, ascended the Pushyabhuti throne in 606 AD and from this year started the Harsha era. Pulakeshin II: Chalukya king of Badami defeated Harshavardhana at the bank of Narmada. It was the only defeat of Harsha’s victorious life. Harsha gathered around him a circle of learned men of whom Banabhatt, the author of Harshachairta and Kadamtari in the most well known. Hence, the correct answer is option (b).

 

Q5. Which of the following are the works of Harshavardhan?

1. Nagananda            2. Ratnavali            3. Harshacharita            4. Kadambari
a) Only 1 and 2            b) Only 1, 2 and 3            c) Only 3 and 4            d) 1,2,3 and 4
Ans: A
Explanation: Harshavardhana was not only a patron of learning, but was himself an accomplished author. He worte three Sanskrit plays-Naganada, Ratnavali and Priyadarsika. He gathered around him a circle of learned men, of whom Banabhatta, the author of Harshacharita and Kadambari is the most well known. Hence, the correct answer is option (a).

Q6. Consider the following statements:

1. TheAihole inscription mentions the war between Harshavardhana and Sasanka.
2. Hiuen-Tsang came India during the reign Harshavardhana.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1            b) Only 2            c) Both 1 and 2            d) Neither 1 nor 2
Ans: B
Explanation: The Aihole inscription mentions the war between Harshvardhana and Pulakesin II, the Chalukya king of Badami. It says that Harsha met defeat at the hands of Pulakesin II. Hiuen-Tsang, the celebrated Chinese pilgrim, visited India during Harshvardhana’s reign. He spent about eight years (635-643 AD) in the dominions of Harsha. Hence, the correct answer is option (b).

 

Q7. Which of the following is correct?

a) Harshavardhana was a Saiva by faith.
b) Harshavardhana organised two assemblies at Kanauj and at Prayag.
c) AtPrayaga, Harshavardhana used to celebrate religious festivals after every five years.
d) All of the above.
Ans: D
Explanation: Harshavardhana was a Saiva by faith, but he showed equal respect to other religious sects as well. Hiuen-Tsang mentions two most celebrated events of Harsha’sreign the assemblies at Kanauj and at PRayag. The Kanauj assembly was held in honour of Hiuen-Tsang for whom the king had great affection and regard. At Prayaga, Harsha used to celebrate religious festivals at the end of every five years, at the confluence of the Ganga, the Yamuna and the Daraswati. Hence, the correct answer is option (d).

 

Q8. Consider the following statements:

1. Harshavardhana did not maintain any diplomatic relations with foreign countries.
2. Kadambari was written by Harshavardhana.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: D
Explanation: Harshvardhana maintained diplomatic relations with China. In 641 A. D. he sent an envoy to Tai-Tsung, the Tang emperor of China. Three Chinese missions subsequently visited his court. Harshavardhana wrote thee Sanskrit play Naganada, Ratnavali and Priyadarshika while Kadambari was written by Banabhatta. Hence, the correct answer is option (d).

 

Q9. Consider the following statements:

1. Vindhyashakti was the founder of the Vakataka dynasty.
2. Vindhyashaki performed four Ashavamadhayajnas.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1            b) Only 2            c) Both 1 and 2            d) Neither 1 nor 2
Ans: A
Explanation: In Deccan and south India, after the Satavahana rule had ended in the first half of the third century AD. , the Vakatakas rose to power in the second half of the third century A. D. Vindhyasakti was the founder of this dynasty. His son and successor Pravarsena was the real founder of the Vakatakaempire in western and central India. He is the only Vataka ruler to whom the title Samrat was accorded. He performed Vajapeya and four Ashvamedhayajnas. Hence, the correct answer is option (a).

Q10. Which of the statements given above is/are correct?

1. Pravarasena was the only Vakataka ruler to whom the title Samrat was accorded.
2. Pravarsena performed Vajapeya and four Ashvamdhayajnas.
a) Only 1            b) Only 2            c) Both 1 and 2            d) Neither 1 nor 2
Ans: C
Explanation: The Vakatakas rose to power in the second half of the third century A. D. Vindhyasahkti was the founder of this dynasty. His son and successor Pravarasena was the real founder of the Vakatakaempire. He is the only Vakataka ruler to whom the title Samrat was accorded. He performed Vajapeya and four Ashamedhayajans.
Hence, the correct answer is option (c).

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>