Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: India After Harsha

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

Every Day Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: India After Harsha

 

Q1. With reference to Gupta period, consider the following statement:

1. Vatsaraja defeated Pala king Dharampala and Rashtrakuta king Dhruva.
2. Nagabhatta II defeated Chakrayudha and Dharmapala.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: B
Explanation: The Pratihara king Vassaraja defeated Pala king Dharmapala but unfortunately the fruits of his victory were snatched away from him by the Rashtrakuta king Dhruva, who defeated Vatsaraja. Dharamapala took advantage of the reverses of Vatsaraja and installed his own nominee Chakrayundha on the throne of Kanauj. Nagabhatta II, son of Vatsaraja made an alliance with several other states particularly with Andhra, Vidharbha and Kalinja. Then he defeated Dharmapala and fought with Rashtrakunta king, Govinda III.
Hence, the correct answer is option (d).

Q2. What is the correct chronological order of ascending the Pratihara throne by the following kings?

1. Bhoja I 2. Nagabhatta II 3. Vatsaraja 4. Ramabhadra
a) 3,2,1,4 b) 1,2,3,4 c) 3,2,4,1 d) 2,3,4,1
Ans: C
Explanation: Vatsaraja was succeeded by Nagabhatta II. Nagabhatta II was succeeded by his son Ramabhadra during whose brief reign of three years, the Pratihara suffered most owing to the aggressive policy of the Pola king, DevapalaBhoja I, succeeded his father Ramabhadra in about AD 836 within a few years if his accession, Bhoja I succeeded in restoring the falling forutnes of his dynasty.
Hence, the correct answer is option (c).

Q3. Consider the following statements:

1. MihirBhoja was the greatest ruler of Pratiharas dynasty.
2. MihirBhoja adopted the tittle of ‘Adivarah’.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: C
Explanation: The Pratiharas are also called Gurjara-Pratiharas probably because they originated form Gujarat of south-west Rajasthan. MihirBhoja (836-882) was the greatest ruler of this dynasty. He was a devotee of Vishnu and adopted the title of ‘Adivarah’.
Hence, the correct answer is option (c).

Q4. Which of the following dynasties are known as Agnikuals?

1. GurjaraPratiharas 2. Chalukyas 3. Parmaras 4. Chahmanas
a) Only 1 and 2 b) Only 1,2 and 3 c) Only 3 and 4 d) 1,2,3 and 4
Ans: D
Explanation: The bardic tradition of Rajasthan claims that the GurjaraPratiharas were born out of a yajna alone at Mount Abu. Others born out of this yajna were Chalukyas, Parmaras and Chahmanas. It is for this reason that these four dynastic are also known as Agni kulas (fire-clans).
Hence, the correct answer is option (d).

Q5. Consider the following statements:

1. The Pratihara king Bhoja I was succeeded by his son Mahandrapala I.
2. Bhoja I was also known as ‘Mahendrayudha’ and ‘Nirbhayanarendra’.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: A
Explanation: Bhoja I was succeeded by his snMahandrapala I in about AD 885. Mahendrapala I not only kept the vast empire intact but even probably extended his boundries. He was also known as ‘Mahendrayudha’ and ‘Nirbhayanarendra’. He was a liberal parton of learned men. His guru Rajashekhara occupies a distinguished place in the Indian literature.
Hence, the correct answer is option (a).

Q6. Consider the following statements:

1. Gopala founded the Pala dynasty.
2. Devapala founded Buddhist monastery at Vikramashila.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: A
Explanation: Gopala was elected king by the people to end disturbances in Bengal. He laid the foundation for the great future for his family known as the Pala dynasty according to Tibetan historians, Pala rulers were great patrons of Buddhist learning and religion, Dharmapala (not Devapala) founded the famous Buddhist monastery at Vikramashila, which became second only to Nalanda in fame.
Hence, the correct answer is option (a).

Q7. Consider the following statements:

1. TheRashtrakunta king. Dhruva wrote ‘Kavirajamarga’, earliest Kannada work on poetics.
2. The famous Kailasanath temple at Ellora was cut in the rock on the instruction of Rashtrakuta king Krishna I.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: B
Explanation: The Rashtrakuta king amonghavarsha (not Dhruva) wrote Kavirajamarga, which is the earliest Kannada work on poetics. On the instruction of Krishna I, the famous Kailasanath temple at Ellora was cut in the rock. It is an unrivalled and stupendous piece of art. An entire hillside was cut off to the extent of 160 feet by 280 feet and was earned into a magnificent monopolithic temple with a spacious hall and finely carved pillars.
Hence, the correct answer is option (b).

Q8. Consider the following statements:

1. Rashtrakuta rulers patronised Saivism and Vaishnavism.
2. Rashtrakuta rulers persecuted Jainism, Buddhism and Islam.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: A
Explanation: Rashtrakuta rulers not only patronised Saivism and Vaishnavism but also protected Jainism, Buddhism and Islam. They permitted the Muslim merchants to settle in their kingdom, build mosques and preach their religion. Their tolerant policies gave great impetus to trade and commerce.
Hence, the correct answer is option (a).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>