Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Founding of the Delhi Sultanate-I

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Founding of the Delhi Sultanate-I

Q1. Consider the following statements:

  1. Iltumish is regarded as the real founder of the Delhi Sultanate.
  2. Iltumish introduced the Sijdah Paibas practice.

Which one of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Shamsudi-din Iltumish was the son-in-law of Aibak. He is considered the greatest of the slave kings and the real founder of the Delhi Sultanate.Balban (not Ilutimsh), introduced Sijdah or Paibas practice, in which the people were required to kneel and touch the ground with their head to greet the Sultan. Hence, the correct option is (a).

Q2. Consider the following statements:

  1. Qutubuddin Aibak was the founder of the Slave dynasty.
  2. The Slave dynasty is also called Ilbari dynasty.

Which one of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Qutubuddin Aibak was Turkish slave by origin. He was purchased by Mohammad Ghori who later made him governor after the death of Ghori, Aibak became the master of Hindustan and founded the Slave dynasty in 1206. This dynasty is also called Ilbari because all ruler of this dynasty except Aibak belonged to the Ilbari tribe of Turks.

Q3. With reference to Iltumish, consider the following statements.

  1. He was given the title of Lakh Bakhsh
  2. He began the construction of Qutub Minar in the honor of famous Sufi saint Khwaja Qutubuddin Bhaktiyar Kaki.

Which one of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    It was Qutubuddin Aibak, who was given the title of Lakh Bankhsh (giver of lakh) due to his generosity.

Aibak began the construction of Qutub Minar, in the honor of famous Sufi saint Khwaja Qutubuddin Bhaktiyar Kaki. Iltumish completed the construction of Qutub Minar. Hence the correct option is (d).

Q4. Consider the following statements:

  1. Qutubuddin Sibbak constructed Quwalul-Islam mosque at Delhi.
  2. Ilutish made Delhi the capital in place of Lahore.
  3. Balban introduced the silver coin (Tanka) and the copper coins (Jital)

Which one of the statements given above is/are correct?

a) Only 1and 2                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1,2 and 3

Ans:     A

Explanation:    Qutubuddin Aibak constructed two mosques Quwal-ul-Islam at Delhi and Adhai din ka Jhonpara at Ajmer. Ilumish was the son-in-law of Aibak. He is considered the greatest of the slave kings and the real consolidation of the Turkish conquest in India. He shifted his capital from the Lahore to Delhi. He introduced the silver coin (Tanka) and copper coins (Jital). Hence, the correct option is (a).

Q5. Which of the following statements is/are correct?

  1. After Qutubuddin Aibak Ilumish became the king of Delhi.
  2. Qutubuddin Aibak patronized writer, Minhaj-un-sinaj.

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    When Qutubuddin Aibak died all of a sudden at Lahore, the Amirs and Maliks of Lahore put Aram Shah on the throne. Aram Shah was a weak and worthless young man and was rejected by the people of Delhi. Iltumish, who was the governor of Badaun at that time, defeated him and occupied the throne of Delhi, Iltumush patronized Minhaj-un-Sinaj, author of ‘Tabaqat-i-Nasiri’. Hence the correct option is (d).

Q6. Consider the following statements:

  1. He organized the Iqta System
  2. He saved Delhi Sultanate from the wrath of Chengiz Khan.
  3. He formed Turkan-i-Chalgani or Chalisa.

Who is ‘he’ in the above-given statement?

a) Iltumish                                             b) Qutubuddin Aibak

c) Mohammad Bin Qasim                     d) Babbar

Ans:     A

Explanation:    Iltumish was a slave of Qutubuddin Aibak and occupied the throne of Delhi in 1211 after deposing Aram Bakhsh. He saved Delhi Sultanate from the wrath of Chengiz Khan, the Mongol leader by refusing shelter to Khawarizm Shah, whom Chengiz was chasing. He organized the Iqta system and introduced reforms in civil administration and army, which was now centrally paid recruited. He formed Turkan-i-Chalgani or Chalisa, a group of 40 powerful Turkish nobles to suppress nobles. Hence, the correct answer is an option(a).

Q7. Consider the following statements:

  1. Razia Sultan ascended the throne of Delhi after the death of Iltumish.
  2. Razia Sultan was the first and the last Muslim woman ruler of medieval India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Though Ilutimsh had nominated his daughter Razia as the successor, the nobles placed Ruknuddin on the throne of Delhi. However, Razia got rid of Ruknuddin and ascended the throne. She was the first and the last Muslim woman ruler of medieval India. She succeeded her brother in 1236 and ruled for 3 years and 6 months. She disregarded Purdah, began to adorn male attire and rode out in public on elephant back. Hence the correct option is (b).

Q8. Who among the following king is also known as the Darveri king?

a) Bahram Shah                                             b) Masud Shah

c) Nasiruddin Mohammad                              d) Ghiyasuddin Balban

Ans:     C

Explanation:    Nasiruddin Mohammad was the son of Ilutish and was very pious and noble. He died in 1266. Hence the correct option is (c).

Q9. Consider the following statements:

  1. He ascended the Delhi throne in 1266.
  2. He broke the power of Chalisa 3. He established the military department Diwan-i-are.

Who is ‘he’ in the above-given statement?

a) Iltumish                                               b) Jalaluddin Khilji

c) Mohammad-Bin-Tuglaq                       d) Masud Shah

Ans:     C

Explanation:    Ghiyasuddin Balban ascended the throne of Delhi in 1266. He broke the power of Chalisa and restored the prestige of the crown. That was his greatest contribution towards the stability of the sultanate. He created a strong centralized army to deal with internal disturbances and to check Mongols who were posing a serious danger to Delhi Sultanate. He established the military department Diwan-i- Arz, Hence, the correct option is (c).

Q10. Match the following:

List-I                            List II

  1. Hasan-un-Nizami   A. Tarikhi-i-Mubarak Shahi
  2. Fakhruddin            B. Tabaqat-i-Nasiri
  3. Minhaj-un-Siraj      C. Taj-ul-Massin

Code:

A         B          C

a) 1        2          3

b) 3        1          2

c) 3        2          1

d) 2        3          1

Ans:     B

Explanation:    Qutubuddin Aibak was a great patron of learning and patronized writer like Hasan-un-Nizami, author of ‘Taj-UI-Massin’ and Fakhruddin, author of ‘Tarikhi-i-Mubarak Shahi’.Shamsuddin Iltumish patronized Minhaj Un-Siraj, author of ‘Tabaqat-i-Nasiri’. Hence, the correct option is (b).

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S an explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>