Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Foundation of Mughal Rule

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

 

Today’s Topic: Foundation of Mughal Rule

Q1. With reference to Babur, consider the following statements:

  1. He was the founder of Mughal empire in India.
  2. He was the ruler of Farghana in Transoxiana.
  3. He defeated Shaban Khan, the Uzbek ruler.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                   b) Only 1 and 3                   c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    The Mughal empire in India was founded by Babur. He defeated Ibrahim Lodhi in first battle of Panipat in 1526 and established Mughal rule in India. Babur ascended the throne of Farghana, a tiny principality in Transoxiana in 1494 at the age of twelve. Babur was defeated by Shiabani Khan, Uzbek ruler and ousted from his homeland.Hence, the correct option is (a).

Q2. Consider the following statements:

  1. Babur was a descendant of Timur from the side of his mother.
  2. Babar defeated Ibrahim Lodhi in the first battle of Panipat in 1576.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Babur was a descendant of Timur from the side of his father and Chengiz Khan from the side of his mother. He defeated Ibrahim Lodhi in the first battle of Panipat in 1526 (not 1576) and established Mughal dynasty in India which lasted till the established of British rule in India. Hence, the correct option is (d).

Q3. Consider the following statements:

  1. Daulat Khan Lodhi, who invited Babur to attack India was governor of Sind.
  2. Tuzuk-i-Babari was written by Abdur Rahim khanekhana in Turki.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Daulat Khan Lodhi was governor of Punjab (not find). He conspired with Babur against Ibrahim Lodhi and invited him (Babur) to attack India. Tuzuk-i-Babari was written by Babur in Turki. It was translated in Persian by Abdur Rahim Khanekhana. Hence, the correct option is (d).

Q4. Consider the following statements:

  1. Babur took the title of Gazi after the battle of Chanderi.
  2. In the first battle of Panipat, Babur used the Tulghama system of warfare.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Babur took the title of Gazi often the battle of Khanua (not Chanderi). This battle was fought in 1527 in which Babur defeated Rana Sangram Singh of Mewar.Babur defeated Ibrahim Lodhi in the first battle of Panipat in 1526. In this Babur used the Rumi device of lashing a large number of carts to form a defending wall with great work in between to rest guns, which is called Tulghama system of warfare. Hence, the correct option is (b).

Q5. What is the correct chronological of following battles fought by Babur?

  1. Battle of Chanderi                   2. The first battle of Panipat

3. Battle of Ghagra                      4. Battle of Khanva

a) 2,4,3,1                   b) 4,2,1,3                   c) 2,4,1,3                     d) 1,2,4,3

Ans:     C

Explanation:    First battle of Panipat was fought in 1526 in which Babur defeated Ibrahim Lodhi. Battle of Khanna was fought in 1527 in which Babur defeated Rana Sangram Singh of Mewar. Battle of Chanderi was fought in 1528 in which Babur defeated MediniRai. Battle of Ghagra was fought in 1529 in which Babur defeated Afghan chiefs under Mahmud Lodhi.

Q6. Match the following:

List-I                                         List-II

a) First battle of Panipat          Mahmud Lodhi

b) Battle of Khanva                 Ibrahim Lodhi

c) Battle of Chanderi               Medini Rai

d) Battle of Ghagra                  Rana Sangram Singh

Code:

A         B          C          D

a) 2        4          3          1

b) 4         2          3          1

c) 4          2          1          3

d) 2          4          1          3

Ans:     A

Explanation:    In the first battle of Panipat (1526), Babur defeated Ibrahim Lodhi. In the battle of Khanva (1527), Babur defeated Rana Sangram Singh. In a battle of Chanderi (1528), Babur defeated Medinilla. In the battle of Ghagra (1529) Babur defeated Afghan chief under Mahmud Lodhi.

Q7. Which of the following are the works of Babur?

  1. Risal-i-uraz                   2. Tuzuk-i-baburi                   3. Diwan                      4. Mubaiyan

a) Only 1, 2 and 3                   b) Only 1, 2 and 4                   c) Only 3 and 4                        d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Babur was a writer of great elegance, proficient in Persian, Arabic as well as his native Turkish. He wrote his autobiography Tuzuk-i-Baburi in Turki in which he gives an excellent account of India his empire. He compiled two anthologies of poems. He compiled two anthologies of poems, Diwan in Turki and Mubiyan in Persian. He also wrote Risal-i-Usaz or letter of Babur.

Q8. Consider the following statements:

  1. He built Dinpanah at Delhi as his second capital.
  2. He was defeated by Sher Shah Suri in a battle of Kannauj in 1540.
  3. He died in 1556 due to falling from his library building stairs.

Who is ‘he’ in the above-given statements?

a) Babur                   b) Sher Shah Suri                   c) Humayun                 d) None of the above.

Ans:     C

Explanation:    Humayun was the son of MahimBegam and Babur. He built Dinpanah at Delhi as his second capital. In 1540, in the battle of Kannauj, he was defeated by Sher Shah Suri and had to flee. In 1556, Humayun died due to fall from his library building stairs seven months after he captured Delhi. It is said about him that “Humayun tumbled through life and he tumbled out of it”.

Q9. Consider the following statements:

  1. Sher Shah real name was Farid
  2. Sher Shah gained Chunar by marrying the widow Lad Mallika.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Sher Shah was the son of Hasan Khan, the Jagirdar of Sasaram. Ibrahim Lodhi transferred his father’s JAgir to him. His real name was Farid. In 1527-28, Sher Shah joined Babur’s service and then returned to south Bihar as deputy governor and guardian of the minor king Jalal Khan Lohani, son of Bahar Khan Lohani. Sher Shah usurped the throne of Bihar as Mazarat-i-Ala. He gained Chunar by marrying Lad Malika, the widow of the governor of Chunar Fort.

Q10. Consider the following statements:

  1. He died in 1545 while conquering Kalinga.
  2. He built the Grand Trunk Road, that runs from Calcutta to Peshawar.
  3. He built a large number of saraisthrough out the empire.

Who is ‘he’ in the above-given statement?

a) SherShah                   b) Akbar c) Babur                       d) None of the above

Ans:     A

Explanation:    In 1540, Sher Shah defeated Humayun in the battle of Kannauj and occupied the throne of Delhi. As an emperor, he conquered Malwa, Ranthambore, Raisin, Chittoor, and Kalinga. He died in 1545 while conquering Kalinga. During his brief reign of 5 years, he introduced a brilliant administration, land revenue policy and several others measures to improve the economic conditions of his subjects. He also improved communication by building a number of highways. He built the Grand Trunk Road, that runs from Calcutta to Peshawar. He built a large number of sarais (rest houses) throughout the empire.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>