Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Cultural and Religious trends (During the Sultanate period)

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Cultural and Religious trends (During the Sultanate period)

Q1. Which of the following was the feature of Bhakti movement?

  1. An egalitarian movement                           2. Emphasised rituals and sacrifices
  2. Monothesthestic in nature                         4. Preached in a local language

a) Only 1, 2 and 3                         b) Only 1, 3 and 4

c) Only 2 and 4                             d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     B

Explanation:    The Bhakti Movement was based on the doctrine that the relationship between God and man is through love and worship rather than through performing any ritual or religious ceremonies. Some of its important features were:

  1. Emphasised purity of heart and mind
  2. Monotheistic in nature
  3. Discarded rituals and sacrifices
  4. An egalitarian movement
  5. The best form of worship is singing Bhajans and realisation of God by personal efforts
  6. Saint preached in local languages.

Hence, the correct option is (b).

Q2. Match the following:

Bhakti saints                     Profession

A. Ravidas                         1. Cobbler

B. Kabira                           2. Butcher

C. Namadeva                    3. Tailor

D. Sadhana                       4. Weaver

Code:

A         B          C          d

a) 1         4          3          2

b) 1         4          2          3

c) 4         1          3          2

d) 4         1          2          3

Ans:     A

Bhakti Saints                Profession

Ravidas                        Cobbler

Kabira                          Weaver

Namadeva                   Tailor

Sandhana                     Butcher

Hence, the correct option is (a).

Q3. Consider the following statements:

  1. Ramanuja was the Vaishnava saint from South India.
  2. Ramananda was the earliest exponent of Bhakti movement.
  3. Kabir was the disciple of Ramanuja

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                         b) Only 2                         c) Both 1 and 2                          d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Ramanuja was the Vaishnava saint from South India. He was the earliest exponent of Bhakti movement and propounder of Vishitadvaita philosophy. Ramananda was the first great bhakti saint of north India. Kabir was the disciple of  Ramananda, he was opposed to caste, creed, image worship, unnecessary rituals and sought to remove the distinction between Hindu and Muslim. Hence, the correct option is (a).

Q4. Consider the following statements:

  1. Guru Nanak was the founder of Sikhism
  2. Guru Nanak advocated a tradition known middle path
  3. Gurumukhi script was developed by Guru Nanak.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                         b) Only 1and 3                         c) only 2 and 3                         d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    Guru Nanak was the founder of the tradition known today as Sikhism. He was born in a Khatri family in the village of Talwandi in Punjab in 1469 he advocated a middle path in which spiritual life could be combined with the duties of the householder. Guru Nanak’s first successor, Guru Angad developed the Gurumukhi script to preserve the founder’s composition for future generation. Hence, the correct option is (a).

Q5. Consider the following statements:

  1. The Bhakti movement started in the Tamil region around the sixth century AD.
  2. The leader of the Bhakti movement came from all strata society.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                         b) Only 2                         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The Bhakti movement started in the Tamil region around the sixth century AD spread through Karnatka and Maharashtra, and from around the fifteenth century to north India and Bengal. Its chief feature was the emphasis on a loving relationship between the devotee and a personal God. Its popular poet saints composed a devotional hymn in the regional vernaculars. The leaders of the Bhakti movement belonged to all strata of society. Hence, the correct option is (c).

Q6. Which of the statement given above is/are correct?

  1. ‘Dasabodha’ in the compilation of writings and sermons of Tukaram. w.
  2. Abhangar, the devotional poems, were written by Ramdas.
  3. Dadu Dayal was the founder of Dadu path

a) Only 1 and 2                         b) Only 1 and 3                         c) Only 3                     d) Only 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    Ramdas was the great saint poet from Maharashtra. ‘Dasabodha’ is the compilation of his writings and sermonsTukaram was the great Bhakti poet from Maharashtra. He wrote devotional poems, known as Abhangar, which are the glory of devotional poetry. Dadu Dayal was the Nirguna Bhakti saint. He was born in Gujarat but spent his whole life in Rajasthan. He was the founder of Dadu Panth. Hence, the correct option is (c).

Q7. Consider the following statements:

  1. The Vaisnava saints flourished in Punjab and Rajasthan and believed in Nirguna Bhakti
  2. The saints of the Virobha cult and their followers constituted the Varkari path.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                         b) Only 1 and 3                         c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    Bakthi poets saints were called saints and comprised two groups. The Vaishnava saints flourished in Maharashtra from thirteenth to the eighteenth century and worshipped the God, Virobha the second group operated in the Hindi speaking regions, Punjab and Rajasthan from the fifteenth century onwards and believed in Nirguna Bhakti the saints of the Virobha cult and their flowers constituted the Varkari on pilgrim’s path. Hence, the correct option is (b).

Q8. Who among the following were Saguna saints?

  1. Kabir                         2. Tulsidas                         3. Nabhadas                 4. Chaitanya

a) Only 1,2 and 3                         b) Only 3 and 4                         c) Only 2, 3 and 4                         d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     C

Explanation:    Two schools emerged from Ramananda’s teachings, the Saguna which believed in the doctrine of incarnation, and the Nirguna which worshipped the formless aspect of divinity. The Nirguna school was best represented by Kabir. The greatest exponents of SAguna school were Rama devotees like Tulsidas and Nabhadas, and Krishna devotees like Nimbarka, Vallabhacharya, Chaitanya, Surdas and Mirabai. Hence, the correct option is (c).

Q9. Consider the following statements:

  1. Surdas sang the glory of Rama in his work ‘Sursagar’.
  2. Chaitanya, a great saints of Krishan Bhakti cult propounded the philosophy of Pushti Marg.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                         b) Only 2                         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Surdas (1483-1563) was the blind poet of Agra. He sang the glory of Krishna (not Rama) in his work ‘Sursagar’.Vallabhacharya (1479-1531) was the great saints of the Krishna Bhakti cult of Vaishnavism. He propounded the philosophy of Pushti Marg. Hence, the correct option is (d).

Q10. Match the following:

A. Surdas                         1. Sursagar

B. Tulsidas                        2. Gitawali

C. Jnanesvara                  3. Bhavartha Ramayana

D. Eknath                          4. Bhavarthadipka

Code:

A         B          C          D

a) 2         1          4          3

b) 1         2          4          3

c) 1         2          3          4

d) 2         1          3          4

Ans:     B.

Explanation:    Surdas sang the glory of Krishna in ‘Sursagar’. Tulsidas was the greatest saint poet of the Ram bhakti cult. He is the author ‘Ramacharitmanas’, ‘Kavitawali’ and ‘Gitawali’.Jnanesvara was the foundation –hed of the Bhakti movement in Maharashtra. He wrote a long commentary on the Bhagwat Gita, called the ‘Bhagvarthadipak’.Eknath was the great scholar saint from Maharashtra. He wrote a commentary on the Ramayana called the ‘Bhagvartha Ramayana’.Hence, the correct option is (b).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>