Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Cultural and Religious trends (During the Sultanate period) 

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

 

Today’s Topic: Cultural and Religious trends (During the Sultanate period)

Q1. Consider the following statements:

  1. The only works commissioned by the Sayyid and Lodhi rulers were tombs.
  2. All the Lodhi rulers were buried in the Bagh-i-Tud, known today as Lodhi Garden.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                      d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The only works commissioned by the Sayyid and Lodhi rulers were tombs (Maaf Baras). Over a hundred have been found in the neighborhood of Delhi alone. The tombs were of two types octagonal and square. The former belonged to the royalty and the latter to the nobles. All the Lodhi rulers were buried in the Bagh-i-Tud, today is known as Lodhi Garden located here also in small Mosque known as the Bara Gumbad, constructed on the orders of Sikandar Lodhi.Hence, the correct option is (c).

Q2. Match the following:

List-I                                                                    List-II

A.Hasan Nizami                                         1. Tarikh-i-Firuzhahi

B. Mihnaj Sinaj                                            2. Taj-ul-Massin

C. Ziauddin Barani                                      3. Tariq-i-Mubarak Shahi

D. Yahya Sinhindi                                        4. Tabaqat-i-Nasiri

Code:

A         B          C          D

a) 3       1          2          4

b) 1       3          4          2

c) 4       2          3          1

d) 2       4          1          3

Ans:     D

Explanation:    Tarikhi-i-Firuzshah was written by Ziauddin Baran. Taj-ul-Maasir was written by Hasan Nizami. Tarif-i-Mubarak Shahi was written by Yahya Sinhindi. Tabaqat-i-Nisiri was written by Minhaj SinajHence, the correct option is (d).

Q3. Consider the following statements:

1. Sultan Zainul Abidin of Kashmir ordered the translation of the Mahabharata and Rajatarangini into Kashmiri

2. Al. Beruni came to India along with Mahmud of Ghazni.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Sultan Zainul Abidin of Kashmiri ordered the translation of the Mahabharata and Rajatarangini into Kashmiri, as well as several Sanskrit, works on medicine and music. Al-Beruni (1024-1030AD), came to India accompanied with Mahmud of Ghazni during one of his Indian raids. Al-Beruni traveled all over India and wrote a book ‘Tahqiq-i-Hindi’.Hence, the correct option is (c).

Q4. Match the following:

List-I                            List-II

A. Jayadeva                     1. Dayabhaga

B. Vijhanvesvara              2. Gita Govinda

C. Jimuta Vahna               3. Prithviraj Raso

D. Chandbardai                 4. Mitakshara

Code:

A         B          C          D

a) 2          4          1          3

b) 4           2          1          3

c) 4           2          3          1

d) 2           4          3          1

Ans:     A

Explanation:    Gita Govinda was composed by ‘Jayadeva’. Vijnanvesvara wrote the ‘Mitakshara’, which is one of the most important treatises on Hindu law. Jimuta Vahna wrote the ‘Dayabhaga’ Chandbardai, a court poet of Prithviraj, wrote Prithviraj, the correct option is (a).

Q5. Consider the following statements:

  1. Bharata Bahuholi Rasa was composed by Surala Das.
  2. Assamese poetry reached its apogee under Sankaradeva

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                     d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Bharata Bahuholi Rasa was the first Gujarathi literary work composed by Salibhodra around 1185 AD. Surala Das wrote the Oriya version of the Mahabharata.Under Sasnkaradeva, Assamese poetry reached its apogee. He translated portions of the Ramayana and the Bhagavata Purana.Hence, the correct option is (b).

Q6. With reference to the administration under Delhi Sultanate, match the following :

Administrative unit                  Head

A. Iqta                                    1. Siqdar

B. Shiq                                    2. Wali

C. Paragana                            3. Chaudhary

D. Gram                                   4. Muqaddam

Code:

A         B          C          D

a) 1          2          4          3

b) 1          2          3          4

c) 2          1          3          4

d) 2          1          4          3

Ans:     C

Explanation:    Iqta (i. e. Province) was headed by Muqti or Wali. Shiq (i. e. District) was headed by Siqdar. Paragana(i. e. Taluk) was headed by Chaudhary and Amil. Gram (i. e. Village) was headed by Muqaddam or Khut Hence, the correct option is (c).

Q7. Which of the following books were written by Amir Khusrau.

  1. Tahqiq-i-hind                     2. Laila-Majnu

3. Nuh-Siphin                       4. Fatwa-i-Jahandari

a) Only 1 and 2                     b) Only 2 and 3                     c) Both 3 and 4                        d) Only 1, 3 and 4

Ans:     B

Explanation:    Amir Khusrau has been regarded as the greatest Persian poet of his age and is said to have written more than four lakhs of couplets. He wrote a number of prose books also Nup-Siphin, written by Amin Khusrau Tahqiq-i-Hind was written by Alberuni Fatwa-i-Jahandari was written by Ziauddin Barani.Hence, the correct option is (b).

Q8. Which of the following books were written by Alberuni?

1. Ranun-e-Masudi                     2. Tahqiq-i-Hind                     3. Khamash                    4. Qamas

a) Only 1 and 2                     b) Only 1, 2 and 3                     c) Only 3 and 4                        d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     A

Explanation:    Alberuni came to India along with Mahmud of Ghazni during one of his Indian raids. He travelled all over India and wrote a book ‘Tahqiq-i-Hindi’. Ranun-e-Masudi was also written by alberuni. It deals with astronomy.

Khamsah was written by Amir Khusrau. Qamas was written by Firozabadi. It is a arabic words dictionary.

Hence, the correct option is (a).

Q9. Match the following:

List- I                           List-II

A. Isami                     1. Kitab-ul-Rehla

B. Ibn Battutah           2. Chach Namah

C. Abu Bakr                3. Futuh-us-Salatin

D. Bhukhari                 4. Lubab-ul-Alab

Code:

A         B          C          D

a) 1        3          4          2

b) 3       1          4          2

c) 3        1          2          4

d) 1        3          2          4

Ans:     C

Explanation:    Ibn battutah’s book ‘Kitab-ul-Rehla’ throws a lot of light on the reign of Muhammad-Bin-Tughlaq and the geographical, economic and social conditions in India.Chach Namah was written by Abu Bakr. It gives the history of Sindh reign. Futuh –us-Salatin was written by Isami. It gives an account of Bahmani kingdom. Lubab-ul-Alab was written by Dhukhari.Hence, the correct option is (c).

Q10. Consider the following statements:

  1. Amir Khusrau invented the musical instruments like Silar and Tabla.
  2. The invention of Qawwali is attributed to Amir Khusrau.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Amir Khusrau is credited with inventions of sitar and table. He introduced new Rajas such as aiman, gora and sanam. He is also credited with the invention of Qawwal he was given a title of Nayak-expert in both practice and theory.Hence, the correct option is (c).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>