Chapter Wise Indian History MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Cultural and Religious trends (During the Sultanate period)-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

 

Today’s Topic: Cultural and Religious trends (During the Sultanate period)-2

Q1. Who was the founder of Gaudiya or Bengal Vaishnavism?

a) Chaitanya                 b) Vidyapati                 c) Thyagaraja                  d) Tukaram

Ans:     D

Explanation:    Chaitanya (1486-1533) was the great saints of Krishna Bhakti cult and founder of Gaudiya or Bengal Vaishnavism. Vidyapati (14-15th century) was the Maithli saint-poets. He wrote thousands of love ballads on Radha Krishna. Thyagaraja (1767-1847) was the greatest saint –composer of Carnatic music. He adorned God in the form of Rama, the incarnation of Vishnu and hero of Valmiki’s Ramayana. Tukaram (1598-1650) was the greatest Bhakti poet from Maharashtra. He wrote devotional poems, known as Abhanjans, which are the glory of devotional poetry.Hence, the correct option is (a).

Q2. Which of the following was the main feature of the Sufi Movement?

  1. Sufis aimed at service of mankind through spiritual self – development.
  2. Emphasis an Hindu-Muslim unity
  3. Opposed to orthodoxy.
  4. Riscourajed materialistic life.

a) Only 1, 2 and 3                 b) Only 1, 2 and 4                 c) Only 3 and 4                        d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    The Sufi doctrine was based on unian with God which can be achieved through the love of God, Prayer, faith, and ritual, without reference to Hindu-Muslim. Some of its main features were-

  1. Organized in different silsilas (Order).
  2. Absorved variety of ideas and practices from Hinduism, Christianity, Buddhism and Zoroastrianism 3. Sufis aimed at service of mankind through spiritual self- development
  3. Eager for Hindu-Muslim unity and cultural synthesis.
  4. Opposed to orthodoxy, they preached faith and devotion to God.
  5. Discouraged materialistic life but not in favor of complete renunciation

Hence, the correct answer is the option is (d).

Q3. Consider the following statements:

  1. He was raised by a childless weaver named Niru and Nimma at Varanasi
  2. His dohas and Sakhi (poems) are collected in Bijak.
  3. He was a strong advocate of Hindu- Muslim unity.

Who is He/His in this above-given statement?

a) Ramananda                 b) Kabir                 c) Tulsidas                   d) Surdas

Ans:     B

Explanation:    Kabir was raised by a childless weaver named Niru and Nimma at Varanasi. He was the disciple of Ramananda and strongly criticized rituals and orthodoxy and stressed on the purity of character and love for God. Kabir was a strong advocate of Hindu-Muslim unity. His dohas and sakhi (poems) are collected in Bijak. His verses are also included in Guru Granth Sahib. He died at Maghar in U. Hence, the correct answer is an option is (b).

Q4. Consider the following statements:

  1. Khwaja Muinuddin Chisti was the founder of the Chisti order.
  2. Baba Fariduddin Ganj-i-Shakar was the first Punjabi poet of Sufism.
  3. Shaikh Nasiruddin Mahmud got the title of Mahboob-i-Iiahi.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                 b) Only 1 and 3                 c) Only 2 and 3                        d) 1,2 and 3

Ans:     B

Explanation:    Khwaja Moinuddin Chisti was the founder of the Chisti order the first and most popular liberal Sufi order in India. He settled down at Ajmer in about 1206. Baba Fariduddin Ganj-i-Shankar built in Khangah at Ajodan (Punjab) and was the first great Punjab poet of Sufism. Shaikh Nizamuddin Aulia gained the title of Mehboob-i-Ilahi (the beloved of the God) he built his Khangah in Delhi and was one of the most famous Sufi saints of the Chisti order.Hence, the correct answer is an option is (a).

Q5. Match the following:

List-I                                                                    List-II

a) Khwaja Ali Hujjwiri                                     Chirag-i-Delhi

b) Baba Farid Uddin Ganj-i-Shankar              Bandanawaz

c) Shaikh Nasiruddin Mahmud                       BabaFarid

d) Syed Muhammed Gesu Daraz                   Dataganj Baksh

Codes:

A         B          C          D

a) 4         3          2          1

b) 3         4          2          1

c) 1         2          3          4

d) 2         1          4          3

Ans:     B

Explanation:    Khwaja Ali Hujjwiri was also known as Data Ganj Baksh Baba Fariduddin Ganj-i-Shakar was popularly known as Baba Farid. He built his Khanqah at Ajodan (Punjab). Shaikh Nasiruddin Mahmud, the charismatic Chisti Saint, was later known as Chirag-i-Delhi (the lamp of Delhi) Syed Mahmud Gesu Daraz, settled down at Gulbarga (Karnataka), was popularly known as Bandanawaz (benefactor of God’s creature)Hence, the correct option is (a).

Q6. Consider the following statements:

  1. Shaikh Badruddin Samarkandi founded the Firdausi order.
  2. The Qadiriya order spread mainly in Madhya Pradesh and Gujarat.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                 b) Only 2                 c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Firdausi order was founded by Shaikh Badruddin Samarkandi. This order was restricted to Bihar. Shah Nayamatullah Qadiri founded the Qadiriya order. This order spread in Uttar Pradesh and Deccan. Miyan Mir was the most popular Sufi saint of the Qadiriya order.Hence, the correct option is (a).

Q7. Consider the following statements:

  1. Shaikh Ahmad Sinhindi was the most famous saint of Naqshbandi order.
  2. Maiyan Mir was the popular Sufi saint of the Shuttari order.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                 b) Only 2                 c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Khawaja Baqi Billah (1563-1603) founded the Naqsbandhi order and its most famous saint was sheik Ahmad Sinhindi known as Mujaddid Alif. Miyan Mir was the most famous popular Sufi saint of the Qadiriya order (not Sultani order) qadiriya order was founded by Shah Nayamatullah Qadiri. Shuttari order was founded by Shah Abdullah Shuttari.

Hence, the correct option is (a).

Q8. Match the following:

Sufi words                   Meaning

A. Pir                          1. Disciple

B. Murid                      2. Spiritual Teacher

C. Khanqah                 3. Musical practical

D. Sama                      4. Sufi hermitage

Code:

A         B          C          D

1           2          3          4

2          1          3          4

2          1          4          3

1          2          4          3

Ans:     C

Sufi words                    Meaning

Pir                                Spiritual teacher

Murid                           Disciple

Khanqah                      Sufi hermitage

Sama                            Musical recital

Raksa                           Dance

Fana                             Self Annihilation.

Hence, the correct option is (c).

Q9. Consider the following statements:

  1. Amir Khurana was the follower of Khawaja Moinuddin Chisti.
  2. Khwaja Moinuddin Chisti was the contemporary of Prithvi Raj Chauhan.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                 b) Only 2                 c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Amir Khusrau was the follower of Khwaja Nizamuddin Aulia. Nizamuddin Aulia bestowed the title of ok turkullah on Amir Khusrau.When Khwaja Moinuddin Chisti founded the Chisti order at Ajmer. Ajmer was ruled by Prithvi Raj Chauhan.Hence, the correct option is (b).

Q10. Consider the following statements:

  1. Tughlaqabad the third city of Delhi, was founded by Mohammad –Bin-Tughlaq.
  2. Jahanpanah, the fourth city of Delhi, was founded by Ghiyasuddin Tughlaq.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 2                 b) Only 2                 c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Ghiyasuddin Tughlaq (not Mohammad –Bin-Tughlaq) is credited with the foundation of the third city of Delhi, known as Tughlaqabad. Its most well -known feature in the ruler’s Mausoleum which resembles a min-fortress, probably indicated of the insecurity of the ruling family.Muhammed-Bin-Tughlaq built the four cities of Delhi. He had the space between the first and second capitals enclosed by thick walls, the part thus joined being called Jahanpanah. Hence, the correct option is (d).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>