Chapter Wise Indian Economy MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Planning and Development

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (ECONOMY) of UPSC Civil Service exam.Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Sunday- Indian and World Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic: Planning and Development

 

Q1. Match the list – I with a list – ii correctly and select the answer from the codes given below.

List – I                                                             List – II

a) Indira Gandhi National widow pension scheme                  2007

b) Aam Adami Bima Yojana                                                     2009

c) E Court Project                                                                     2008

d) Priyadarshini Scheme                                                           2007

Codes:

A         B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 3          4          1          2

c) 2          1          3          4

d) 2          1          4          3

Ans:     D

Explanation:

Indira Gandhi National widow pension scheme                                   1. 2009

Aam Admi Bima Yojana                                                                       2. 2007

E Court Project                                                                                    3. 2007

Priyadarshini Scheme                                                                        4. 2008

Q2. Match the list – I with a list – ii correctly and select the answer from the codes given below.

List – I                                     List – II

a) First Five Year Plan                  1. Community Development

b) Second five-year plan               2. Rapid Industrialization

c) Third Five Year plan                  3. Spread of Basic industries

d) Fourth Five year plan                4. Growth With Stability

Codes:

A         B          C          D

a) 2          3          4          1

b) 1          2          4          3

c) 1          2          3          4

d) 2          3          1          4

Ans:     B

Explanation:    Correct match is:

First Five Year Plan                 1. Community Development

Second five-year plan              2. Rapid Industrialization

Third Five Year Plan                3. A spread of Basic industries

Fourth Five-year plan               4. Growth with Stability

Q3. Consider the statements:

  1. In India, the Planning Commission was constituted in 1950 as an advisory corporation.
  2. A provision has been given in Indian constitution of Planning Commission.

Select the correct statement/statements by using the codes given below.

a) 1 only                 b) 2 only                 c) 1 and 2        d) None of these

Ans:     A

Explanation:    The planning commission was constituted in India in 1950 as an advisory corporation for the government. It is notable that the planning commission was constituted by a resolution passed in Parliament. There is no provision of a constitution in India. So statement 2 is not correct.

Q4. Consider the following statements:

  1. ‘Planned Economy for India’ was a famous book written by Dada Bhai Nauroji.
  2. Economic planning ‘Gandhian plan’ was proposed by Mr. Mannarayan.
  3. First, a five-year plan was started in 1950

4.’People Plan’ was presented by M.N. Roy

Select the correct answer from the given codes below:

a) 1 and 2                 b) 2 and 4                 c) 1, 2 and 3                d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     B

Explanation:    In the year 1934, the proposal related to economic planning came for the first time in the book of  Vishweshwaraiya titled “Planned Economy for India” ‘Gandhian Plan’ was presented by Mr. Mannarayana. ‘People’s plan’ for the planned economy was presented by labor leader M.N Roy. So statement 2 and 4 are correct. First, the five-year plan starts in 1951 and not in 1950.

Q5. Consider the following statements with regards to ‘Economic Planning’:

  1. The concept of Economic planning in India is derived from Russia (the then USSR)
  2. It is a process in which limited natural resources are used skillfully so that the desired goals can be achieved.
  3. It derives its objectives and social premises from the fundamental rights enshrined in the constitution.

Select the correct answer from the given codes below:

a) 1 and 2                 b) 2 only                 c) 1 and 2                    d) 1, 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    The concept of economic planning in India is derived from Russia (the then USSR) and it is a process in which limited natural resources are used skillfully to achieve the desired goals. Economic planning derives it’s objectives and social premises from the Directive principles of state policy and not from fundamental rights.

Q6. Consider the following statement with regards to the planning commission.

  1. It is a central body for making planning in India.
  2. The planning commission was constituted on 15th March 1950.
  3. The finance minister is ex-officio chairman of this commission.
  4. Final clearance to planning is given by ‘National Development Council’

Select the correct answer from the given codes below:

a) 1 and 2                 b) 3 and 4                 c) 1, 2 and 4                d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     C

Explanation:    Planning commission is the central body for making plans in India. It was constituted on 15th March 1950 by a resolution passed by parliament Prime minister passed by parliament. Prime minister is ex-officio chairman of this commission. So statement 3 is incorrect. Final clearance to planning is given by the National Development Council.

Q7. Consider the following statements:

  1. P.C. Mahalanobis was the first chairman of the Planning Commission.
  2. Primary emphasis during the second plan was laid on the development of basic and key industries.
  3. National Development Council of India is presided over by deputy chairman of Planning commission of India.

Select the correct answer from the given codes below:

a) 1 only                 b) 2 only                 c) 1, 2 and 3                d) None of these

Ans:     B

Explanation:    Prime minister is ex-officio chairman of planning commission so Pt. Nehru (the then Prime minister of India) was the first chairman of planning commission. National Development Council of India is presided by Prime minister, not by Deputy Chairman of Planning commission.

Q8. National Horticulture Mission was launched in which of the following five-year plans:

a) Ninth five-year plan.                 b) Tenth five-year plan.

c) Eleventh five-year plan                 d) One of these.

Ans:     B

Explanation:    National Horticulture Mission was launched in the Tenth Five Year Plan (2002-2007) in May 2005. It was started to encourage the horticulture production up to 300 million till 2011-12. It also targeted to increase the cultivation area up to 40 lac hectare. The achievements of this mission were tremendous and praiseworthy.

Q9. Consider the following statements:

  1. The Major emphasis in the First Five Year Plan was given on Employment generations.
  2. Twenty Point programme was first launched in the year 1980.

Select the correct answer from the given codes below:

a) 1 only                 b) 2 only                 c) 1 and 2                    d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    The major emphasis in the First Five Year was given to Agriculture, not to employment generations. The duration of a first five-year plan was 1951-56. Twenty Point Programm during the fifth five-year plan (1974-79) in 1975, not in 1980.

Q10. Which of the following is not a constitutional body?

  1. National Development Council. 2. Planning commission.
  2. Finance Commission. 4. Minority Commission

a) 1 and 4                 b) 2 and 4                    c) 1 and 2                    d) 1 and 3

Ans:     C

Explanation:    There is no provision of the National Development Council in the constitution. It was constituted by a proposal passed in Parliament. It is the non-constitutional body. Finance Commission and Minority Commission both are Constitutional bodies.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>