Chapter Wise Indian Economy MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Planning and Development-3

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (ECONOMY) of UPSC Civil Service exam.Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

Everyday Program List

Sunday- Indian and World Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic: Planning and Development-3

Q1. Match the list – I with a list – ii correctly and select the answer from the codes given below.

List – I                                                 List – II

a) Midday meal scheme                               15 August 1995

b) Rajeev Awas Yojana                                 2 June 2011

c) Janani Suraksha Yojana                           1 April 2005

d) SABLA Scheme                                        19 Nov 2010

Codes:

A         B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 2          1          3          4

c) 4          3          1          2

d) 4          3          2          1

Ans:     D

Explanation:

Midday Meal Scheme              –           15 August 1995

Rajeev Awas Yojana               –           2 June 2011

Janani Suraksha Yojana             –           1 April 2005

SABLA Scheme                       –           19 Nov 2010

Q2. The theme of the approach paper of the eleventh five-year plan has been:

a) Growth with Social Justice.                                                         b) Indicative planning

c) Towards faster and more inclusive growth                                  d) Planning for prosperity

Ans:     C

Explanation:    The theme of the approach paper of the eleventh five-year plan has been ‘towards faster and more inclusive growth’. The eleventh five-year plan was operational during the time period of 2007-2012. It gave the main thrust on social sector, agriculture and rural development. It aims to reduce the level of poverty by 10 percent point by way of generating 70 million (7 crores) new jobs during the five year period. (2007-2012)

Q3. Consider the following statements:

  1. The slogan ‘Garibi Hatao’ (poverty abolition) was given in the fourth five-year plan.
  2. The rolling plan was in operation in India in 1978-79
  3. Economic planning is in the state list.

Select the correct statements with the help of codes given below:

a) 1 only                             b) 2 only                      c) 1, 2 and 3                d) None of these.

Ans:     A

Explanation:    The fifth five-year plan was operational during 1969-1974. The two main objectives of this plan were poverty eradication and growth with justice. So statement(1) is correct. Statement 2 and 3 are incorrect. A rolling plan was operational during 1968-69. Economic planning is in the Union list.

Q4. Consider the following statements:

  1. National Development Council (NDC) suggests plan allocation.
  2. It discusses the progress of the National Plan.
  3. NDC gives guidelines to formulate the National plan.
  4. NDC suggests the way to achieve the goals of the National Plan.

Select the correct answer from the codes given below:

a) 1, 2 and 3                             b) 2, 3 and 4                             c) 1, 3 and 4                              d) All of these

Ans:     C

Explanation:

The functional of National Development Council are-

  • It suggests plan allocation.
  • It gives guidelines to formulate the National plan.
  • It suggests the way to achieve the goals of the National Plan.
  • It does not discuss the progress of the National Plan.

Q5. Consider the following statements:

The rolling plan for backward countries suggested by

a) Gunnar Myrdal                             b) W A Luis                             c) R Nurkse                 d) A Samuelson

Ans:     A

Explanation:    The Rolling plan for backward countries was suggested by Gunnar Myrdal. The rolling plan consists of three different steps, First, a plan for the current year which includes the annual budget. Second, a plan fixed for a fixed number of years, say three four or five years. As per the requirement of the economy, it is revised every year. Third a perspective plan for 10, 15 or 20 years.

Q6. Match the list – I with a list – ii correctly and select the answer from the codes given below.

List – I                                                 List – II

a) Desert Development Programme                             2006

b) Kutir Jyoti Programme                                              1993

c) Pradhan Mantri Rojgar Yojana                                  1988-89

d) Eklavya Yojana                                                           1977

Codes:

A         B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 4          3          1          2

c) 4          3          2          1

d) 4          3          1          2

Ans:     D

Explanation:

Desert Development Program –           1977

Kutri Jyoti Programme             –           1988-89

Pradhan Mantri Rojgar Yojana –           2006

Eklavya Yojana                         –           1993

Q7. Match the list – I with a list – ii correctly and select the answer from the codes given below.

List – I                                                             List – II

a) Community Development Programme                             1989

b) JRY                                                                                   2003

c) PURA                                                                                2005

d) Bharathi Nirman                                                                 1952

Codes:

A         B          C          D

a) 4          1          3          2

b) 4          1          2          3

c) 1          2          3          4

d) 1          2          4          3

Ans:     B

Explanation:

Community Development Programme –           1952

JRY                                                     –           1989

PUAR                                                  –           2001

Bharath Nirman                                   –           2005

Q8. Match the list – I with a list – ii correctly and select the answer from the codes given below.

List – I                                                             List – II

a) Arrow Project                                                         2004

b) Vishesh Krishi Upaz Yojana                                   2004

c) Food for work programme                                      2005

d) National Rural Health Mission                                2008

Codes:

A         B          C          D

a) 4          2          1          3

b) 4          2          3          1

c) 1          2          3          4

d) 1          2          4          3

Ans:     A

Explanation:

Arrow Project                                      1. 2008

Vishesh Krishi Upaz Yojana                2. 2004

Food for work programme                   3. 2004

National Rural Health Mission             4. 2005

Q9. Which of the following is not includes primary sector:

  1. Agriculture                     2. Forestry                3. Manufacturing               4. Banking and Insurance

a) 1 and 2                             b) 2 and 3                             c) 3 and 4                              d) 1 and 4

Ans:      C

Explanation:    For the Data of National income 3 sectors have been identified. These are – Primary sector, Secondary sector, and the tertiary sector. Agriculture, Animal Husbandry, Forestry, Fisheries, MiningManufacturing comes in the category of secondary sector and banking and Insurance are a part of the tertiary sector.

Q10. Consider the following Statements:

  1. The first five-year plan was based on Mahalanobis Model.
  2. The second five-year plan was based on Harrod-Domar Growth mode.
  3. The Planning Commission of India is a constitutional bode.

Select the correct answer from the codes given below:

a) 1 and 2                             b) 2 and 3                             c) 1, 2 and 3                d) None of these

Ans:     D

Explanation:    All the three statements are incorrect.The first five-year plan was based on the Harrod – Domar Growth Model. The planning commission of India is not a constitutional body. It has been constituted through a parliamentary resolution. The second five-year plan was based on the Mahalanobis model.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>