Chapter Wise Indian Economy MCQ’s With Explanation

Today’s Topic:Indian Agriculture

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (ECONOMY) of UPSC Civil Service exam.

Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

Every Day Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic:Indian Agriculture

Q1. The main components of evergreen revolution are:

1.Up gradation soil health                  2. Promote lab to land demonstrations

3. Promoting rain water harvesting    4. Increasing cash crop production

Which statements are correct?

a) 1, 2 and 3         b) 2, 3 and 4            c) 1, 3 and 4          d) All of these

Ans:     A

Explanation:     The concept of evergreen Revolution emphasizes the increase of food grain production. The components of evergreen revolution include – up gradation of soil health, promote up lab to land demonstration promoting rain water harvesting and increasing cash crop production, etc. Increasing cash crop production is not included in it’s components. Hence the correct answer is (a)

 

Q2. Study the following statements about the effects of weeds on the crop plants:

  1. They help crop plants to grow healthily.
  2. They interfere in harvesting
  3. They affect plant growth
  4. They compete with crop plants for water, nutrients, space and light.

The correct statement are:

a) 1, 2 and 3       b) 3 and 4 only         c) 4 only           d) 2 and 4

Ans:     D

Explanation:     The weeds don’t help crop plants hence statement (1) is not correct. Statements (2), (3) and (4) are correct because weeds interfere in harvesting affect plant growth and compete with crop plants for water nutrients, space and light.

 

Q3. The characteristic features of Indian Agriculture are:

1. Labour surplus economy 2. Structural unemployment

3. Large size of land holding 4. Traditional technology of production

Which statements are correct?

a) 1 and 2           b) 2 and 3             c) 1 and 4             d) 3 and 4

Ans:     C

Explanation:

Indian Agriculture is characterized by-

Labour surplus economy,                      Disguised unemployment

Small size of land holdings,                   Traditional of production

So we see that statements (2) and (3) are incorrect and statements (1) and (4) are correct. Hence the correct answer is (c)

 

Q4. The Apex institution in the spare of agriculture credit is:

a) State Bank of India b) Reserve Bank of India

c) Regional Rural of Bank d) NABARD

Ans:     D

Explanation:     NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development) was established in 1982. The main objective for facilities for agriculture and rural development so that the financial inclusion can be ensured.

 

Q5. Match list-1with list-2 correctly and select your answer using the code given below.

List-1-List – II

a) NABARD 1) 1993

b) Intensive Agriculture Development Programme 2) 1977-78

c) Desert Development Programme 3) 1960-61

d) Rural Landless Employment Guarantee programme 4) 1982

Code:

A          B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 2          1          3          4

c) 4          3          1          2

d) 4          3          2          1

Ans:     D

Explanation:     The correct match is given below:

NABARD                                                                    -1982

Intensive Agriculture Development Programme             -1960-61

Desert Development Programme                                  -1977-78

Rural Landless Employment Guarantee Programme       -1993

 

Q6. Which of the following pairs is not matched correctly:

a) Blue Revolution -Fish production

b) Golden revolution -Horticulture

c) Round Revolution -Tomato Production

d) Yellow Revolution -Oilseed and edible oil

Ans:     C

Explanation:     Round Revolution is related with potato production, not tomato production. Hence (c) is not matched. Code a, b and d are correctly matched.

Blue Revolution                       – Fish Production

Golden Revolution                    – Horticulture

Round Revolution                   – Tomato Production

Yellow Revolution                    – oilseed and edible oil

 

Q7. The Green Revolution has led to marked increase in:

  1. Productivity of wheat
  2. Productivity of pulses
  3. Regional inequalities
  4. Inter-person inequalities of the statements:

a) 1 and 2 are correct b) 3 and 4 are correct

c) 1, 3 and 4are correct d) All are correct

Ans:     D

Explanation:     Green Revolution has led to marked increase in the production of pulses and wheat. It has been successful in Punjab, Haryana, and West Uttar Pradesh, hence it also increased regional inequalities and interpersonal inequalities.

 

Q8. As we know, a lot of people from underdeveloped states migrate to various progressive states as agricultural labour. What are the major problems of agriculture in India owing to which people have to leave their own land and work as labourer on somebody else’s farm/land?

  1. Lack of irrigation facilities, low productivity of land and uncertain monsoon.
  2. Non availability of fertilizers etc. on subsidized rates.
  3. Single crop cultivation.

Select the correct option

a) Only 1       b) Only 2         c) Only 3     d) All the three

Ans:     D

Explanation:     The major problems of agriculture in India are many because of which the people migrate from one place to other. These include lack of irrigation facilities. Low productivity of land and uncertain monsoon, single crop cultivation and non availability of fertilizers on subsidized hence answer d) is correct

 

Q9. Consider the following statements:

  1. Central Rice Research institution is located in Bengaluru
  2. Agriculture sector directly employs 65% of labour force in India.
  3. The impact of green revolution is felt most in the production of wheat.

Which statements are correct?

a) 1 and 2          b) 1 and 3           c) 2 and 3                     d) 1,2 and 3

Ans:     C

Explanation:     Central rice research institute is located in Cuttack not in Bangluru. Hence statement 1 is not correct. Statement 2 and 3 are correct. Agriculture sector employs about 65% of labour force in India and the most impact of green revolution has been seen on wheat crop.

 

Q10. Consider the following statements:

  1. The fertile land between two rivers is called ‘Doab’
  2. Shelter belt is most effective method for soil conservation in arid areas.
  3. The blue revolution is related with fish production.

Which statements are correct?

a) Only 1           b) Only 2            c) 1 and 2           d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:     The fertile land between two rivers is called ‘Doab’. In arid areas shelter belt is most effective method for soil conservation. The blue revolution is related to fish production. Thus all the three statements are correct.

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>