Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: U.S.A

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: U.S.A

Q1. Which area(s) of U.S.A. is/are known for cattle ranches?

  1. Grassy plains                    2. Plateaus of western U.S.A                    3. Northeastern

a) Only 1                    b) Only 1 and 2                    c) Only 1 and 2                   d) Only 1 and 3

Ans:     c) Explanation: [Large herds of beef cattle are reared in grassy plains and plateaus of western United States. This region is known for cattle ranches. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q2. Consider the following statements:

  1. The Kennedy Airport in New York is the busiest international airport in the world.
  2. Washington D.C. lies on the west coast of U.S.A

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                    b) Only 2                    c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     a)

Explanation:    [Washington D.C. which is the national capital of U.S.A. lies on the east coast of U.S.A. All important cities of North America are interconnected by airways. Kennedy Airport In New York is the busiest international airport in the world. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q3. Which of the following factors has been responsible for the rapid growth of industries in the U.S.A.?

  1. Huge mineral deposits.
  2. Varied agricultural crops and animal products.
  3. Forestorpowerisenou.
  4. Ample capital and skilled labor.

a) Only 1, 2 and 3                    b) Only 3 and 4                    c) Only  1 and 4                       d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:

  1. d) Explanation: [The U.S.A. is one of the leading industrial countries of the world. Its huge mineral deposits, varied agricultural crops, and animal products provide raw materials for its industries. There is enough fuel or power to run big factories. It has ample capital and skilled labor. There are excellent means of transportation and a very big market for its industrial goods both within the country and abroad. Hence, the correct answer is option d) VII]

Q4. Consider the following statements:

  1. The U.S.A. has large reserves of coal which are found mainly in the Appalachian region.
  2. U.S.A’s major oil fields are located in the central plains and along the Gulf coast.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                    b) Only 2                    c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [the U.S.A. is very rich in metallic minerals such as iron, copper, zinc, lead, and gold. It is one of the largest producers of copper and silver in the world. The Appalachian region has a large reserve of coal. The U.S.A. is also one of the leading producers of petroleum in the world. Its major oil fields are located in the central plains and along the Gulf coast. The main fields of natural gas are located in Texas, Louisiana Oklahoma, and New Mexico. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q5. Which of the following statements is/are correct?

  1. The U.S.A. leads the world in the production of temporary hardwood.
  2. U.S.A. ranks first in the productions of softwood.
  3. The major deposits of iron ore in the U.S.A. are found in the Lake Superior region.

a) Only 1                    b) Only 2 and 3                    c) Only 1 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (c)

Explanation:    [U.S.A. ranks second in the production of softwood, which provides timber for construction purposes and also wood pulp for the manufacture of paper and rayon. Statements 1 and 2 are correct. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q6. Consider the following statements:

  1. Most of the maize produced in the U.S.A. is used for feeding cattle, pigs, and poultry.
  2. U.S.A exports wheat and wheat flour in large quantities to other countries.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                    b) Only 2                    c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Maize, wheat, oats, and barley are the important cereals grown in the U.S.A. Maize is the most important crop of U.S.A. Most of the maize produced in the U.S.A. is used for feeding cattle, pigs and poultry Wheat and wheat flour are exported from U.S.A mainly to feed animals. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q7. Which of the following crops are produced in the U.S.A. mainly to feed animals?

  1. Wheat                    2. Oats                    3. Barley

a) Only 1 and 2                    b) Only 2 and 3                    c) Only 1 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     : (b)

Explanation:    [Maize wheat, oats, and barley are the important cereals grown in U.S.A Maize I the most important crop. U.S.A exports wheat and wheat flour in large quantities to other countries. Oats and barley are produced mainly to feed animals. An important feature of agriculture in the U.S.A. is the growing of one predominant crop in large areas. Hence, the correct answer is option b) VII]

Q8. Which one of the following statements is not correct?

a) U.S.A. is a leading producer of tobacco

b) Animal rearing is an important activity in the U.S.A

c) Dairy – Farming in U.S.A is carried on mainly around the Ground Lakes region of the country.

d) None of the above.

Ans:     (d)

Explanation:    [About one-third of the world’s cotton is grown by the U.S.A. It is grown in southern parts. The country is also a leading producer of tobacco. Animal rearing is also an important activity. U.S.A. has a large number of cattle, pigs, and sheep Great Lakes region a the northeastern parts of U.S.A. are areas of Dairy farming. The cool, humid climate is favorable for milch cattle. Hence the correct answer is option d) VII]

Q9. With reference to the U.S.A. consider the following statements:

  1. About one – fifth of the total area of the country is under cultivation.
  2. It produces nearly half of the world’s maize.
  3. Cotton is grown in northern parts.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                    b) Only 1 and 3                    c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation:    [About one – fifth of the total area of the U.S.A. is under cultivation. Most of it lies in the central lowlands. This area has fertile soil, flat and well-watered land. Maize is the most important crop of U.S.A. Nearly half of the world’s maize production comes from the U.S.A. Most of the maize produced is used for feeding cattle, pigs, and poultry, About one – third of the world’s cotton is grown by the U.S.A. It is grown in the southern parts of the country. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q10. Which part of U.S.A. is most fertile?

a) Eastern highlands                b) Great plains                  c) Central lowlands             d) Western cordilleras.

Ans:     (c)

Explanation:    [Central lowlands of U.S.A has fertile soil, flat and well-watered land. Here farms are large. These vast agricultural lands are cultivated by a very small proportion of the U.S.A.’s population They practice extensive farming. As a result, this small percentage of the population is able to produce plenty of food for the entire population of the U.S.A. and there is also a surplus for export. Hence, the correct answer is option c) VII]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>