Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: U.S.A-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

 EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: U.S.A-2

Q1. Which of the following part of U.S.A. has a warm temperate forest?

a) Northern                    b) Central                    c) South-eastern                    d) South-western

Ans:     (c)

Explanation:    [South eastern part of U.S.A has the warm temperate forest. Temperate grassland prairies are found in the central part of U.S.A. Southwestern parts of U.S.A. are mostly desert due to very scanty rainfall. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q2. Consider the following statements:

  1. The Old Faithful Geyser lies in Yellowstone National Park in the U.S.A.
  2. The Grand Canyon lies in North America.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                       d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The Grand Canyon is a steep-sided canyon carved by the Colorado river in the United States in the state of Arizona. It is considered one of the seven natural wonders of the world. Old Faithful is a cone geyser located in Wyoming in Yellowstone National Park in the U.S.A. It is also called the most predictable geographical feature on earth erupting almost 91 minutes. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q3. Consider the following statements:

  1. The Mackenzie river flows northward to the Arctic Ocean.
  2. Mississippi River flows southwards through well-developed farmlands.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The Mackenzie river originates from the Great Slave Lake and runs in a northerly direction to the Arctic Ocean. It is the largest river flowing into the Arctic from North America. The Mississippi River, flowing entirely in the U.S.A. rises in northern Minnesota and meanders slowly southwards through well – developed farmlands to the Mississippi River delta at the Gulf of Mexico. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q4. Consider the following statements:

  1. The Westerlies bring heavy rainfall to the Pacific coast of North America throughout the year.
  2. The northeast trade winds bring heavy rainfall to the highlands of east-central America and the West Indies.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The western coast in the north of North America faces the winds coming from the west known as the western likes and southeastern coast comes under the influence of the trade winds. The westerlies bring heavy rainfall to the Pacific coast throughout the year, whereas high lands of eating – central America and the West Indies receive equally heavy rainfall from northeast trade winds. However, parts of the south-west United States and north-west Mexico remain extremely dry. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q5. Consider the following statements:

  1. The Mediterranean type of climate is found on the west coast of California.
  2. Prairies are found in the interior plain of North America.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Grasslands are found in the interior plains of North America. They are known as the prairies. The prairies are known for tall and nutritious grasses. On the west coast of California, summers are hot and dry, and winters are mild with moderate rainfall characterizing the Mediterranean type of climate. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q6. Consider the following statements:

  1. The Rocky Mountain is the westernmost range of western cordilleras.
  2. Mt. Whitney is the highest peak of U.S.A

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (b)

Explanation:    [The western part of North America is a mountainous region known as the western cordilleras. The western cordilleras consist of several parallel ranges. The Rocky Mountain I the most prominent among them. It is the easternmost range of western cordilleras. Mt. Whitney (4418 m) is the highest peak of U.S.A. lies in cascade range of western cordilleras. Hence, the correct answer is option b) VII]

Q7. With reference to the U.S.A., consider the following pairs:

  1. The largest railway junction 1. Washington D.C
  2. A center of automobile industry 2. Los Angeles
  3. The national capital 3. Chicago
  4. An important industrial on the 4. Western coast

Code:

A         B          C          D

a) 3        4          2          1

b) 3        4          1          2

c) 1        2          3          4

d) 2        1          4          3

Ans:     (b)

Explanation:    [Chicago is the largest railway junction of U.S.A. Detroit is the chief production center for the automobile industry. Washington D.C. which lies on the eastern coast of U.S.A. is its national capital. Los Angeles situated on the coast of southern California and best known for the film industry, is also an important industrial center. Hence, the correct answer is option b) VII]

Q8. Piedmont plateaus lie in which part of U.S.A.?

a) Eastern                      b) Western                      c) Northern      d) Southern

Ans:     : (a)

Explanation:    [Piedmont is a plateau region located in the eastern United States between the Atlantic coastal plain and the main Appalachian mountains stretching from New Jersey in the north to central Alabama in the south. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q9. Consider the following statements:

  1. The southeastern part of the U.S.A. receives good rainfall from the warm moist air coming from the Gulf of Mexico and the Atlantic Ocean.
  2. The central lowlands in the U.S.A. have the continental type of climate.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The U.S.A. has a great variety of climate. Warm moist air from the Gulf of Mexico and the Atlantic Ocean bring fairly good rainfall in the southeastern part of the country. The amount of rainfall decreases from the south to the north and from the east to the west. Continental type of climate is experienced in the central lowlands of U.S.A. The rainfall is light and mostly concentrated in summer. Hence, the correct answer is option c) Vii]

Q10. Consider the following statements:

  1. In U.S.A the coniferous forests are confined to the Great Lakes region and the western cordilleras.
  2. The natural vegetation of the central lowlands consists of steppe grass.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Great Lakes and western cordilleras region of U.S.A. consists of coniferous forests type of vegetation. The natural vegetation of the central lowlands consists of prairie grass. They are temperate grasslands. Steppe grass is found in Europe. Hence, the correct answer is option a) VII]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>