Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

 

Today’s Topic: SOUTH AMERICA

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based Everyday preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and world Geography

Today’s Topic:SOUTH AMERICA

Q1. Which of the following statements are correct?

  1. Argentina is the second largest country.
  2. Andes Mountains form a boundary between Argentina and Chile.
  3. The climate of Argentina is tropical

a) Only 1 and 2                      b) Only 1 and 3                      c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation:    [The climate of Argentina is generally temperate. Temperature decreases from north to south and rainfall from east to west. Hence, the correct answer is option a) VI]

Q2. Match the following:

A. Balsa                  1. One of the most important redwood trees

B. Carnauba           2. A very light wood used for making lifeboats.

C. Cinchona           3. A tree whose bark is used in combating malaria.

D. Brazil                 4. A tree from which ware is derived

Code:   A         B          C          D

a) 2          4          3          1

b) 2          4          1          3

c) 1          3          2          4

d) 3          1          2          4

Ans:     (a)

Explanation:

[A. Balsa   2. A very light wood used for making lifeboats.

B.Carmauba 4. A tree from which ware is derived.

C.Cinchona 3. A tree whose bark is used in combating malaria.

D.Brazil 1. One of the most important redwood trees.

Hence, the correct answer is option a) VI]

Q3. Consider the following statements:

  1. South America is the fifth largest continent in the world.
  2. About two – thirds of the continent lies in the tropical belt south of the equators.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (b)

Explanation:    [South America is the fourth largest continent in the world after Asia, Africa, North America. Most part o fthis continent lies in the southern hemisphere. Its Andes mountains are next only to the Himalayas in their average height. About two-thirds of South America lies in the tropical belt south of the equator. Hence, the correct answer is option b) VI]

Q4. Which of the following countries make up Latin America?

1.South America                     2. Central America                     3. Mexico                             4. West Indies                            5. U.S.A

a) Only 1, 2, 3 and 4                       b) Only 1, 2, 3 and 5

c) Only 2, 3 and 4                           d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans:     (a)

Explanation:    [South America, central America, Mexico and the west Indies together make up Latin America. Hence, the correct answer is option a) VI]

Q5. Which of the following statements are correct?

  1. Andes mountains run from the Caribbean sea to the very southern tip of South America.
  2. Andes form the highest mountain systems in the world.
  3. Andes are young fold mountains.

a) Only 1 and 2                        b) Only 1 and 3                        c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (b)

Explanation:    [Andes form the second highest mountain systems in the world next to the Himalayas. It is the part of seven countries. Namely, Venezuela, Colombia, Ecuador, Bolivia, Peru, Chile and Argentina. They are the young fold mountains. Hence, the correct answer is option b) VI]

Q6.Consider the following statements:

  1. Mt. Aconcagua is the highest peak of the Andes.
  2. Cotopaxi in Ecuador is the highest active volcano in the world.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Mt. Aconcagua is the highest mountain in America at 6960.8 m. It is located in the Andes mountain range. It is the highest peak in both the western and southern hemispheres. It is one of the seven summits. Cotopaxi is a stratovolcano in the Andes mountains, located about 28 km south of Quito, Ecuador, South America. It is the highest active volcano in the world. Hence, the correct answer is option c) VI]

Q7. Consider the following statements:

  1. Amazon is the second largest river in the world after Nile.
  2. Amazon rises in the Andes.
  3. Amazon drains into the Atlantic Ocean.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Amazon is the largest river in the world as it discharges the greatest volume of water. Nile is the longet river in the world. Hence, the correct answer is option c) VI]

Q8. Consider the following statements:

  1. The Angel falls is the highest waterfall in the world.
  2. The Angel falls is located in the south eastern part of Colombia.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Angel falls is the world’s highest waterfall with a height of 979 m and a plunge of 807 m. It is a UNESCO World Heirtage site. It is located in the South eastern part of Venezuela. It is one of the Venezuela’s top tourist attractions. Hence, the corret answer is option a) VI]

Q9. Which of the following is the correct sequence of grasslands in south America from north to south?

a) Llanos, Selvas, Gran Chaco and Pampas

b) Selvas, Llanos, Gran Chaco and Pampas

c) Selvas, Llanos, Pampas and Gran Chaco

d) Gran Chaco, Llanos, Salvas and Pampas

Ans:     (a)

Explanation:    [The correct sequence of grasslands in South America from north to south is Llanos, Selvas, Gran Chaco and Pampas. Hence, the correct answer is option a) VI]

Q10. Consider the following statements:

  1. In Central Chile, there is the Mediterranean type of climate
  2. Grasslands in central Argentina are known as the Campos.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [The Mediterranean type of climate has rainy winters and warm and dry summers. Its vegetation consists of ever green forests with trees having thick and shining leaves, which are able to resist summers. Central Chile experiences this type of climate. Pampas, not Campos are found in Central Argentina. Hence the correct answer is option a) VI]

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>