Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: SOUTH AMERICA-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: SOUTH AMERICA-2

Q1. Consider the following statements:

  1. Balsa is the lightest wood in the world comes from rainforests of Amazon basin.
  2. The Amazon basin is the home of the rubber tree.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                    b) Only 2                    c) Both 1 and 2                    d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [A very large part of South America is covered with forests. Most of there in the Amazon basin, are tropical rain forests. They are important storehouses of hardwoods such as mahogany. However, the lightest wood in the world, balsa, also comes from rain forests. The Amazon basin is the home of the rubber plantation in other parts of the world such as Malaysia, the rubber from wild trees from the Amazon proved to be costlier. Hence the correct answer is option c) VI]

Q2. Match the following:

a.  A tree yielding wan.                               1. Candor

b. A hardwood tree which is the source     2. Rhea of tannic acid

c. A Flightless bird                                      3. Quebracho

d. Largest bird of prey in the world             4. Carnauba

Code:

A         B          C           D

a) 3        4          2          1

b) 4        3          2          1

c) 1        2          3          4

d) 1        2          4          3

Ans:     b)

Explanation:

A tree yielding wan.                                                                 4. Carnauba

A hardwood tree which is the source of tannic acid –               3. Quebracho

A flightless bird                                                                         2. Rhea

Largest bird of prey in the world                                               1. Candor

Hence, the correct answer is option b) VI]

Q3. In which of the following places oil is found in South America

  1. Lake Maracaibo               2. Islands of Trinidad and Tobago               3. Central Brazil

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                        c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation:    [There are huge deposits of mineral oil in Venezuela and islands of Trinidad and Tobago. Much of the oil is being drilled below the lake waters in Maracaibo in Venezuela, Hence, the correct answer is option a) VI]

Q4. Consider the following pairs of Races:

  1. Mestizos – Indian and European blood
  2. Mulattos – European and Black blood
  3. Zambo – Black and Indian blood

Which of the above-given pairs are correctly matched?

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (d)

Explanation:    [There are a large number of people of mixed races. They are Mestizos, a new race of people of mixed Indian and European blood. Mulattos another race of people of mixed European and black blood, and Zambo, yet another race of people of mixed black and Indian blood. Hence, the correct answer is option d) VI]

Q5. Which of the following are two landlocked countries of South America?

a) Brazil and Bolivia                       b) Bolivia and Paraguay

c) Paraguay and Uruguay              d) Peru and Colombia

Ans:     (b)

Explanation:    [Bolivia and Paraguay are the two land – locked countries of South America. Bolivia is bordered by Brazil to the north and east, Paraguay and Argentina to the south, Chile to the southwest, and Peru to the west. Paraguay is bordered by Bolivia to the north-west, Brazil to the east and north-east and Argentina to the south. Hence, the correct answer is option b) VI]

Q6. What is the correct sequence of following capitals of South America from north to south

1.Bogota                       2. Lapaz                       3. Caracas                       4. Asuncion

a) 1, 3, 2 and 4                       b) 3, 1, 4 and 2                       c) 3, 1, 2 and 4                       d) 1, 3 4 and 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The correct sequence of capitals of South America from north to south is Caracas, Bogota, Lapaz and Asuncion. Hence, the correct answer is option c) VI]

Q7. Match the following

Countries                     Capitals

a.Paraguay                    1. Santiago

b.Uruguay                      2. Montevideo

c.Equador                      3. Quito

d.Chile                            4. Asuncion.

Code:

A         B          C          D

a) 4          2          3          1

b) 4          3          2          1

c) 2          1          4          3

d) 2          4          1          3

Ans:     (a)

Explanation:

[Countries                    Capitals

Paraguay                      Asuncion.

Uruguay           –           Montevideo.

Equador           –           Quito

Chile                –           Santiago

Hence the correct answer is option a) VI]

Q8. Brazil shares the border with:

1.Colombia          2. Equador          3. Peru         4. Uruguay         5. Chile            6. Venezuela

a) Only 1, 2, 4 and 6                      b) Only 1, 3, 4 and 6

c) Only 2, 3 4 and 5                        d) Only 3, 4, 5 and 6

Ans:     (b)

Explanation:    [Brazil shares border with French Guiana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina, and Uruguay. Hence, the correct answer is option b) VI]

Q9. The Equator passes through:

  1. Ecuador                      2. Colombia                         3. Venezuela                      4. Brazil5. Bolivia

a) Only 1, 2 and 5                      b) Only 1, 2 and 4

c) Only 3, 4 and 5                      d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans:     (b)

Explanation:    [Equator passes through Ecuador, Colombia, and Brazil. Tropic of Capricorn passes through these countries of South America – Brazil, Paraguay, Argentina and Chile. Through Brazil, both, Equator and Tropic of Capricorn pass. Hence, the correct answer is option b) VI]

Q10. Tropic of Capricorn passes through which of the following South American countries:

1.Brazil                      2. Uruguay                      3. Paraguay                      4. Bolivia                      5. Argentina                      6. Chile

a) Only 1, 2 and 3                      b) Only 2, 3 4 and 5

c) Only 1, 3, 5 and 6                  d) Only 2, 4, 5 and 6

Ans:     (c)

Explanation:    [Tropic of Capricorn passes through the following countries of South America – Brazil Paraguay. Argentina and Chile. Hence the correct answer is option c) VI]

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>