Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic:SOILS

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic:SOILS

Q1. Consider the following statements:

1. Humus is a very fine material derived from the remains of plants and animals.
2. Presence of humus makes the soil infertile.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
Explanation: [Soils are derived from parent rock material through the process of break-up or wear and tear. Fine vgetal and animal remains, called humus. Add to the fertility of the soil, Alluvial soils, red soils, laterite soils and desert soils are deficient in humus whereas black soils are rich in humus. Hence, the correct answer is option a) ]

2. Which of the following soil is used for making bricks?

a) Alluvial soil           b) Black soil           c) Red soil                 d) Laterite soil
Ans: (d)
Explanation: [Laterites are not naturally fertile enough for growing food crops. Application of fertilisers and manures are required to make it crop worthy. Laterite soil can be cut into blocks that are used as bricks for house construction. It is well developed in coastal margins and plains of southern peninsula from West Bengal to southern Maharashtra. Hence, the corect answer is option d) ]

3. With reference to the black soil, consider the following statements:

1. It is developed on basaltic rocks of Deccan Plateau.
2. Cotton is the major crop of this soil.
3. Black soil shrinks when wetted swells when dried.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 and 2 b) Only 1 and 3 c) Only 2 and 3 d) 1, 2 and 3
Ans: (a)
Explanation: [Black soil swells when wetted and shrinks when dried. Because of this character the soil develops wide cracks. Black soils are the most typical of the Deccan trap (Basalt) region spread over north-west Deccan Plateau and are made up of lava flows. Since these soils are ideal for growing cotton, they are also called cotton soils. Hence, the correct answer is option a) ]

4. Which of the following is incorrect about Alluvial soil in India?

a) It is the most productive one in India b) It is high in nitrogen content.
c) It is a depositional soil. d) Its colour varies from light gray to ash gray.
Ans: (b)
Explanation: [Alluvial soil is the most productive one in India, though low in nitrogen content. It is fertile enough to support crops for good yield. It is a depositional soil transported by streams and winds. Its colour varie sfrom light gray to ash gray. It is found in the Great Indian Plain, river valleys, coastal plains and deltas. b) ]

5. With reference to soil forming process.

Match the following:
A. Eluviation              1. Removal and downward movement of material from a Horizon in solution
B. Illuviation               2. Downward movement of material under the influence of origanic complete Compounds.
C. Cheluviation          3. Accumulation of the washed down material in the lower horizons of the soil profile.
Code:

A     B     C     D
a) 3     4     1      2
b) 4     3     1      2
c) 4     3      2     1
d) 3     4      2     1
Ans: c)
Explanation: [Several processes are involved in soil formation and these processes are:
Eluviation: It is the mechanical translocation of clay or other fine particles down the pofile.
Illuviation : It is the accuulatio of the washed down material in the lower horizons of the soil profile.
Cheluviation : It is the Downward movement of material, similar to leaching but under the influence of organic complex compounds.
Leaching: It is the removal and downward movement of material from horizon in solution.
Hence, the correct answer is option c)]

6. Which of the following statements are correct?

1. Black soils have a self-ploughing quality.
2. Black soils are poor in potash and lime.
3. Black soils are rich in calcium and magnesium carbonate.
a) Only 1 and 2           b) Only 1 and 3             c) Only 2 and 3           d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Explanation: [Black soils are rich in soi nutrients, such as calcium carbonate, magnesium carbonate, potash and lime. They are generally poor in phosphoric content. They develop deepracks in the field during hot weather. This helps in their aeration. Hence have self ploughing quality. This soil is sticky and difficult to work unless tilled immediately after the first or pre-monsoon shower. Hence, the correct answer is option b) ]

7. Which one of the following statements is not correct?

a) Red soils are formed in areas of igneous and metamorphic rocks.
b) Red colour in red soils is due to the presence of iron in it.
c) Red soils are highly porous and fertile when they are fine grained and deep.
d) None of the above.
Ans: (d)
Explanation: [Red soils are the second largest soil group of India covering an area over the peninsula from Tamil Nadu in the south to Bundelkhand in the north and Rajmahal hills in the east to kachchh in the west. They are formed in the areas of igneous and metamorphic rocks. These have developed as the result of weathering. Their colour is red due to the presence of ferric oxide. These soils are highly porous and fertile when they are fine grained and deep. Hence, the correct answer is option d) ]

8. Consider the following statements:

1. Red soils are deficient in organic matter and nitrogenous material
2. Red soils are found in the parts of Orissa and Tamil Nadu.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1         b) Only 2          c) Both 1 and 2          d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Explanation: [Red soils are developed on old crystalline rocks under moderate to heavy rainfall conditions. They practically encircle the entire black soil region on all sides and cover the eastern part of the peninsula, comprising Chhotanagpur plateau, Orissa, eastern Madhya Pradesh, Telangana and Tamil Nadu plateau. They extend northwards in the west along the Konkan coast of Maharashtra. In general Red soils are deficient in lime. Magnesia, phosphates, nitrogen, humus and potash. Hence the correct answer is option c) ]

9. With reference to laterite soils, consider the following statements:

1. They are intensively leached soils of the monsoon climate.
2. The are very fertile.
3. They are red in colour and comosed of little clay and much gravel of red sand stones.
Which of the above given statements are correct?
a) Only 1 and 2        b) Only 1 and 3            c) Only 2 and 3          d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Explanation: [Laterite soils lack in elements of fertility and are normally of low value for crop production. These soils are a result of intense leaching owing to heavy tropical rainfall. Thse soils are red in colour due to presence of iron oxide. They are composed of little clay and much gravel of red sandstones, The main development of these soils has taken place in the highland areas of the plateau. Hence, he correct answer is option b) ]

10. Consider the following statements:

1. Laterite soils are spread in western coastal region receiving very heavy rainfall.
2. Laterite soils support only pasture sand scrub forests.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1          b) Only 2           c) Both 1 and 2              d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Explanation: [The laterite soils are usually found capping the flat uplands, and are spread in western coastal regions receiving very heavy rainfall. They are also found in patches along the edge of he plateau in the east covering small parts of Tamil Nadu, and Orissa and a small part of Chhotanagpur in north and Meghalaya in the north-east. In general these soils are rich in iron and aluminium but poor in nitrogen, potash, potassium, lime and organic matter. The soils are invariably poor and support only pastures and scrub forests. Hence, the correct answer is option c) ]

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>