Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: OCEAN WATERS AND THEIR CIRCULATION / WAVES AND TIDES

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: OCEAN WATERS AND THEIR CIRCUTION / WAVES AND TIDES

Q1. Which of the following is warm ocean current?

a) Puru current b) Alaska Current

c) Falkland Current d) Benguela Current

Ans:     : (b)

Explanation:  Alaska current is the warm current which flows along the north west coast of U.S.A. Peru, Falkland & Benguela are cold currents. Hence, correct answer is option b)

Q2. Consider the following statements:

  1. Sea breeze flows during night.
  2. Mountain breeze flows during day.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2           c) Both 1 and 2          d) Neither 1 nor 2

Ans:     (d)

Explanation:   Sea breeze flows during day while land breeze flows during night. Mountain breeze flows during night while valley breeze flows during day. Hence, correct answer is option d)

Q3. Which of the following is warm ocean current?

a) Florida current            b) Banguela Current                c) Falkland Current             d) Agulhas Current

a) Only 1 and 4                b) Only 2 and 4

c) Only 1 and 3                d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     (a)

Explanation:   Floridal and Agulhas are warm ocean current whereas Benguela and Falkland are cold ocean currents. Hence, the correct answer is option a)

Q4. Which of the following is warm ocean current?

a) California Current                         b) Oyo shio Current

c) East Australian Current                d) Peru Current

a) Only 1, 2 and 3                      b) Only 1, 2 and 4

c) Only  3 and 4                         d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     b)

Explanation:    California, Oyo shio and Peru currents are cold ocean currents whereas East Australian current is warm ocan current. Hence, the correct answer is option b)

Q5. Which one of the following statements is not correct?

a) The cold currents flow from low latitudes to high latitudes.

b) Thermocline currents occur due to differences in water density

c) The water moves from the region of less density to the region of higher density

d) Kuroshio current is a warm ocean current.

Ans:     (a)

Explanation:   The cold current flow from high latitudes to low latitudes. Kuroshio current is a warm current which begins off the east coast of Taiwan and flows north east ward past Japan, where it merges with the easterly drift of the North Pacific current. Difference in water density can also set currents in motion and these are described as thermocline current. The water then moves gently from the region of less to the higher density. Hence the current answer is option a)

Q6. Consider the following statements:

  1. The highest surface ocean temperature is not recorded at the equator, but a little north of it.
  2. The sea water may be less saline or more saline but the salt composition remains invariable.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1       b) Only 2        c) Both 1 and 2         d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:   There is a consistency of salt’s ratio in sea water. The sea water may be more saline or less saline depending upon the extent of evaporation, river discharge and precipitation, but the salt composition remains same. The highest temperature of ocean surface is recorded north of equator not at the equator. Hence, correct answer is option c)

 

Q7. Consider the following statements:

  1. In the Arctic and Antarctic Latitudes, the surface water temperatures are close to 0 C.
  2. On an average, the temperature of the surface water of the ocean is 15 C

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2             c) Both 1 and 2          d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [The surface water temperatures are close 00C in the Arctic and Antarctic Latitudes and so the temperature change with depth is very slight. Here only one layer of cold water exists, which is present from surface to deep ocean floor. On an average, the temperature of the surface water of the ocean is 26.70 C not 150 C. The average annual temperature of all the ocean is 17.20 C. Hence, the correct answer is option a) XI]

Q8. Consider the following statements:

  1. The parts of the ocean, deeper than 6,000 m, form trenches.
  2. Trenches occupy only about 30 per cent area of the ocean.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1           b) Only 2         c) Both 1 and 2          d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Trenches are the parts of ocean deeper than 6,000 m. They occur here and there, but most of them are confined to the margins of the Pacific Ocean. They occupy only 1.2 percent area of the ocean, Mariana Trench is the deepest part of the ocean lying in the Pacific Ocean. It is 11,034 m deep below the sea level Hence, the correct answer is option a)

Q9. Which one of the following statements is not correct?

a) The deepest part of the ocean is the Mariana Trench in the Pacific Ocean.

b) The abyssal plan is present in all ocean basins.

c) The continental shelf occupies about 7.6 per cent of the ocean’s area.

d) None of the above.

Ans:     d)

Explanation:    The parts of the ocean, deeper than 6,000 m form trenches. Mariana Trenjch in the Pacific Ocean is the deepest part of the ocean. It is 11,034 m deep below the sea level. An abyssal plain is an area of the deep ocean floor having a flat bottom with a very faint slope. It is present in all ocean basins. The continental marginal areas submerged under oceanic water with average depth of 100 fathoms and gentle sloping towards the sea or the oceans are called continental shelves. They occupy about 7.6 percent of the ocean’s area. Hence, the corret answer is option d)

Q10. Which of the following lakes of seas have high salinity?

  1. Lake Van        2. Dead Sea            3. Baltic Sea        4. White Sea          5. Great Salt Lake

a) 1, 2, 3 and 4                   b) 1, 2 and 5                c) 3, 4 and 5                d) 2, 3 and 4

Ans:     (b)

Explanation:    Very high salinity is found in Lake Van, Turkey (330 per thousand), Dead sea (240 per thousand) and Great Salt Lake, U.S.A (220 per thousand), whereas in the White Sea I tis between 25 and 26 per thousand and in the Baltic Sea it is 3 to 4 thousand. Hence, the correct answer is option b)

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>