Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Ocean Waters and Their Circution / Waves And Tides-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic: Ocean Waters and Their Circution / Waves And Tides-2

 

Q1. Consider the following statements:

  1. In comparision to the Pacific and the Atlantic Oceans the marginal seas in the Indian Ocean are more in number.
  2. Java or Sunda Trench is the deepest trench of Indian Ocean.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:     [In Indian Ocean marginal seas are less in number compared to the Pacific and the Atlantic Ocean. Some significant marginal seas are the Mozambique Channel, the Red Sea, the Perslan Gulf, the Andaman Sea, the Arabian Sea, the Bay of Bengal etc. There are very few trenches in the Indian Ocean. The Java or Sunda Trench (7450 m) is the deepest ocean trench in the Indian Ocean. Hence the correct answer is option b) ]

 

Q2. Which of the following statements are correct?

  1. The Pacific Ocean does not have a mid oceanic ridge
  2. The Atlantic Ocean resembles S shape.
  3. The mid oceanic ridge in the north Atlantic Ocean is known as the challenger ridge.

a) Only 1 and 2            b) Only 1 and 3             c) Only 2 and 3             d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:     [The mid-oceanic ridge in the north Atlantic Ocean is known as the Dolphin ridge. And that in the south Atlantic Ocean as the challenger ridge. Hence, the correct answer is option a) ]

 

Q3. A large stretch of land surrounded by water on three sides is called

a) Gulf          b) Straits          c) Isthmus          d) Peninsula

Ans:     D

Explanation:     [A large stretch of land surrounded by water on three sides is called peninsula. The Arabian peninsula is the world’s largest peninsula by area. This peninsula is formed as a result of the rifting of the Red Sea between 56 and 23 million years ago. Arbian peninsula is bordered by the Red Sea to the west, the Persian Gulf to the northeast, and the Indian Ocean to the southeat. Other examples of peninsula are Indian peninsula, Iberian peninsula, Italian peninsula, Scandinavian Peninsula, etc. Hence, the correct answer is option d)]

 

Q4. How many stars does the Great Bear Constellation has?

a) Three          b) Five         c) Seven           d) Nine

Ans:     (c)

Explanation:     [The great Bear Constellation has seven stars. It is a constellation visible throughout the year in most of the northern hemisphere. It can be seen in April. It is dominated by the widely recognized asterism known as the Big Dipper or Plough, which is a useful pointer towards north, and which has mythological significance in numerous world cultures. Hence, the correct answer is option c) ]

 

Q5. Consider the following statements:

  1. Climate is the sum of all statistical weather information about a large area or region.
  2. The basic elements of weather and climate are same.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1        b) Only 2           c) Both 1 and 2          d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:     [Weather refers to the sum total of the atmospheric conditions in terms of temperature, pressure, wind, moisture, cloudiness, precipitation and visibility of a particular place at any given time. On the other hand, climate is defined as aggregate weather conditions of any rgion in long-term perspective. The distinction between weather and climate is, therefore, mainly one of time. Temperature, pressure, wind, humidity, precipitation, cloudiness etc are elements of weather and climate. Hence, the correct answer is option c)]

 

Q6. Which of the following statements are correct?

  1. A wind is named after the direction from which it blows.
  2. A wind vane always points to the direction of the wind.
  3. Relative humidity is expressed in percentage.

a) Only 1 and 2       b) Only 1 and 3         c) Only 2 and 3       d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Wind is the horizontal movement of air near the earth surface. In meteorology, winds are often referred to according to their strength and the direction from which the wind is blowing. The wind blowing from west is called westerly. The instrument used to find the wind direction is called wind vane. A wind vane always points to the direction of the wind. Relative humidity is generally expressed in percentage. Hence, the correct answer is option d) VII]

 

Q7. If the temperature on Wet and Dry Bulb Thermometer drops sharply, the humidity is

a) Very low          b) Very high           c) Unchanged               d) Can’t say

Ans:     A

Explanation:     [The humidity of place can be found out with the help of an instrument called Wet and Dry Bulb Thermometer or Hygrometer. If the tempereture on the Wet Bulb drops sharply, the humidity is very low. Hence, the correct answer is option a) VII]

 

Q8. Consider the following statements:

  1. The position of the Sapta Rishi Mandal on Great Bear changes from time to time
  2. Pole star always points to the south in the northern hemisphere.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1              b) Only 2            c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:     [Sapta Rishi Mandal or Great Bear is a constellation of seven stars. The two stars in front of this constellation are called ‘pointers’ because they always point to the pole star, which in relatively brighter. It always shines vertically above the North Pole. The position of the Sapta Rishi Mandal changes from time to time, but the pole star always points to the north in the northern hemisphere, which can be determined on a cloudless night. Hence, the correct answer is option a) VII]

 

Q9. Match the following:

  1. Six’s Thermometer        1. Finding humidity
  2. Rain-guage                    2. Finding maximum and minimum temperature of a place
  3. Hygrometer                    3. Measuring precipitation
  4. Aneroid Barometer         4. Measuring atmospheric pressure.

Code:

A         B          C          D

a) 2         3          4          1

b) 2         3          1          4

c) 1         4          2          3

d) 1         4          3          2

Ans:     B

Explanation:     [The maximum and minimum temperature of a place within 24 hours can be found out by six’s thermometer. Rainfall, including other forms of precipitation, is measured with the help of a metallic instrument called a Rain-Guage. Aneroid barometer is used to measure atmospheric pressure. The humidity of a place can be found out with the help of an instrument called Wet and Dry Bulb Thermometer or Hygrometer. Hence, the correct answer is option b)]

 

Q10. Consider the following statements:

  1. Northern hemisphere is covered more under water than southern hemisphere.
  2. Oceans contain about 97 percent of the total water available on the earth’s surface.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1           b) Only 2         c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:     [Four-fifths of the southern hemisphere and more than three-fifths of thenorthern hemisphere are under water. Hence, the correct answer is option b)]

 

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>