Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: NORTH AMERICA-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: NORTH AMERICA-2

Q1. Which of the following is not the part of western cordilleras?

a) Rocky Mountain                                   b) Coastal Range

c) Sierra Nevada                                      d) the Appalachian Mountains.

Ans:     (d)

Explanation:    [Western cordilleras consists of several parallel ranges. The Rocky Mountain is the most prominent among them. The Coastal range and the Sierra Nevada are the two other ranges. Hence, the correct answer is option d) VII]

Q2. Which part of North America has Desert Vegetation?

a) Southwestern                         b) Southeastern                  c) Northeastern                             d) Northwestern

Ans:     (a)

Explanation:    [South – western part of North America has Desert Vegetation due to the effect of off-shore trade winds. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q3. Consider the following statements:

  1. The Great Basin is the largest intermontane plateau in North America.
  2. Colorado plateau lies north of the Great Basin (In North America)

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                                    b) Only 2                                    c) Both 1 and 2                                    d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Colorado plateau lies south of the Great Basin in North America. This plateau is largely made up of the high desert, with scattered areas of forests. The Great Basin includes valleys, basins, lakes, and mountain ranges of basin and range topography. It is the largest intermountain plateau in North America. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q4. Consider the following statements:

  1. North America is poor in forest resources.
  2. Tropical rainforests are found in Southern Mexico and countries of Central America.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                                    b) Only 2                                    c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (b)

Explanation:    [North America is rich in forest resources. A large part of the continent is under forest cover. Hence, the correct answer is option b) VII]

Q5. With reference to North America consider the following statements:

  1. It is the third largest continent in the world.
  2. Lake Superior is the leading producer of high – grade iron ore in North America.
  3. Gold is found mainly in Ontario, which has the largest gold mine in the world.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                                    b) Only 1 and 3                                    c) Only 2                     d) 1, 2 and 3

Ans:     (d)

Explanation:    [North America is the third largest continent in the world after Asia and Africa. It is quite rich in a variety of mineral resources. The Canadian shield contains deposits of nickel, iron ore, gold, platinum and copper. High-grade iron ore is obtained from Lake Superior. Ontario has the largest gold mine in the world. Hence, the correct answer is option d) VII]

Q6. Which of the following countries is the leading producer of silver in the world?

a) Mexico                                    b) U.S.A                                    c) Canada                                    d) Peru

Ans:     (a)

Explanation:    [Mexico is the largest producer of silver in the world. This country lies in Middle America. The important agricultural products of Mexic are maize, rice, wheat, sugar, coffee and cotton, Hence, a correct answer is an option a) VII]

Q7. Which of the following place has/have the largest soft coal field in the world?

a) Canadian shield                                    b) Appalachian highlands.

c) The central plains of North America      d) The western cordilleras.

Ans:     (b)

Explanation:    [The Appalachian highlands produce a large amount of anthracite and high – grade bituminous coal. They have the largest soft coal field in the world. Hence, the correct answer is option b) VII]

Q8. Which of the following statements is not correct?

a) North America is very rich in water power resources.

b) The Niagara Falls is a source of hydroelectricity in North America.

c) The first oil well in the United States was drilled in western Pennsylvania in 1859.

d) None of the above

Ans:     (d)

Explanation:    [Water resources are abundant in North America Hydroelectricity is produced on a very large scale on the continent. The St. Lawrence River, the Appalachian region and the valleys of Tennessee, Colorado and the Columbia rivers provide numerous sites for developing hydro-electricity. The Niagara Falls is a great source of hydroelectricity. In 1859, in western Pennsylvania, first oil well of U.S.A was drilled. Hence, the correct answer is option d) VII]

Q9. Consider the following statements:

  1. The Grand Bank near the coast of Newfoundland is famous for fishing.
  2. On the Pacific coast of North America tuna and salmon are the main fish catches.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                                    b) Only 2                                    c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [In North America, open sea, as well as inland fisheries, are important. The shallow seas around the northeastern coast abound in fish. Such vast areas of the shallow sea near the coast abounding in fish are called fishing banks. The Grand Bank is such a fishing bank. Salmon and tuna are the fish caught on the Pacific coast of North America. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q10. Which of the following areas of North America are densely populated?

  1. Western Cordilleras                                    2. Southwest desert areas

3. The Eastern United States                                    4. Central lowlands

a) Only 1, 2 and 3                         b) Only 1, 3 and 4                               c) Only 3 and 4                                    d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (c)

Explanation:    [the Eastern United States and Central lowlands of North America are densely populated. The northern parts, the western cordilleras, and the south wet desert areas of North America are sparsely populated because of the unfavourable climatic conditions and the rugged terrain of mountains. Hence, the correct answer is option c) VII]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>