Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: NORTH AMERICA-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: NORTH AMERICA-2

Q1. The famous Niagara falls are located between:

a) Lake Superior and Lake Michigan                                b) Lake Erie and Lake Huron

c) Lake Superior and Lake Ontario                                   d) Lake Erie and Lake Ontario

Ans:     (d)

Explanation:    [The famous Niagara falls is located between lake Erie and lake Ontario. It is located on the St. Lawrence river whose source is Lake Ontario and outflow is Gulf of St. Lawrence. St. Lawrence river is the busiest island wterway in North America Hence, the correct answer is option d) VII]

Q2. Consider the following statements:

  1. St Lawrence river, in North America, falls into the Paific Ocean.
  2. Alaska is a part of U.S.A.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (d)

Explanation:    [St Lawrence river, in North America, originates from Lake Ontario and drains into the Fulf of St. Lwrence which is the part of Atlantic Ocean. St. Lawrence river is the busiest inland waterway in North America. Hence, the correct answer is option d) VII]

Q3. Consider the following statements?

  1. St. Lawrence river is the busiest inland waterway in North America.
  2. Lake Michigan lies in Canada

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Lake Michigan lies in U.S.A not in Canada. St. Lawrence river originates from lake Ontario and drains into the Gulf of St. Lawrence, It is the busiest inland waterway in North America. Niagara Falls is located on St. Lawrence river. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q4. Which of the following Great Lakes form borders between Canada and U.S.A.?

  1. Lake Superior                       2. Lake Michigan                       3. Lake Huron             4. Lake Ontario

a) Only 1, 2 and 3                       b) Only 2, 3 and 4                       c) Only  1, 3 and 4                       d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (c)

Explanation:    [Lake Superior, lake Huron, lake Ontario and lake Erie form border between Canada and U.S.A. But lake Michigan lies in U.S.A Hence, the correct answer is option c) VII]

Q5. Which one of the following statements is not correct?

a) West Indies is the part of North America.

b) A narrow strip of land joining two large land areas is called isthumus.

c) Greenland is under the control of denmark.

d) North America is the second largest continent following Asia.

Ans:     (d)

Explanation:    [North America is the third largest continent following Asia and Africa Principal countries of North America are Canada U.S.A. Mexico, Central America, Greenland, West Indies. Greenland, though it is a part of the continent, belongs to Denmark, Isthumus is a narrow strip of land joining two large land areas. Hence, the correct answer is option d) VII]

Q6. Which part of North America has Temperate grassland?

  1. Northern                       2. Eastern                       3. Central         4. Western

Ans:     : (c)

Explanation:    [Central part of North America has Temperate grasland. They are known as the prairies. The prairies are known for tall and nutritious grasses. This zone has very cold winters and hot summers. Rainfall is light, occuring mostly in summers. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q7. Consider the following statements:

  1. The western part of the North America is a mountainous region known as the western cordilleras.
  2. The highest peak of the western cordilleras is Mt. Mckinley.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Western cordilleras are the mountainous region on the western part of the North America. It stretches from the north to the south along the entire length of the continent. Mt. McKinley is the highest peak of western cordilleras. It is in Alaska and its height is 6187 m above sea level. Most of the rivers of North America rise in the western cordialleras. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q8. Consider the following statements:

  1. The extreme north of North America has Tundra Vegetation
  2. North – eastern part of U.S.A has Temperate Mixed Forest.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [In the extreme north of North America, the cimate is very cold and snow covers the ground for eight to nine months. The summers are short and comparatively cool. This region is known as the Tundra Vegetation. In North America, Temperate Mixed Forests lie in a south – east Canada and north – east U.S.A. Here Rainfall is moderate, winters are cold and summers fairly warm. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q9. Tropical forests are found in:

  1. Central America                                   2. North-west part of North America
  2. Eastern parts of Mexico                       4. West Indies.

a) Only 1 and 2                       b) Only 2 and 3                       c) Only  1, 3 and 4                       d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (c)

Explanation:    [Tropical forests are found in Central America, eastern parts of Mexico and the West Indies. Coniferous forest is found in the north-west part of North America. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q10. Consider the following statements:

  1. The extreme south – west part of the United States receive very scanty rainfall.
  2. North – western Mexico receive very heavy rainfall.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [The Westerlies bring heavy rainfall to the Pacific coast of North America. The North – east trade winds bring equally heavy rainfall to the highlands of East Central America and the West Indies. However, parts of south west U.S.A. and north – west Mexico remain extremely dry. For instance, Arizona has less than 25 cms o fannual rainfall. Therefore, this area is a desert. Hence, the correct answer is option a) VII]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>