Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: NORTH AMERICA-1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: NORTH AMERICA-1

Q1. Match the following

Countries                         Grasslands

  1. Brazil                             1. Pampas
  2. Venezuela                     2. Veld
  3. Argentina                      3. Down
  4. South Africa                  4. Campos
  5. Australia                       5. Llanos

Code:

A         B          C          D         E

a) 4          5          1          2          3

b) 5          4          1          3          2

c) 1          2          3          4          5

d) 3         1          2          4          5

Ans:     (a)

Brazil               – Campos

Venezuela        – Llanos

Argentina         – Pampas

South Africa    – Veld

Australia          – Down

Hence, the correct answer is option a) VII]

Q2. Consider the following statements:

  1. The Canadian shield is the largest and oldest physical feature of Canada.
  2. The plateaus of Labrador peninsula are located east of the Canadian shield.

Which of the above-given statements is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The Canadian shield covers nearly half of Canada in the north. It is formed of ancient hard rocks. It is the Oldest physical feature of Canada. Due to continuous erosion and weathering, its average height has been reduced to less than 300 to 400 m. Plateaus of Labrador peninsula are located to the east of the Canadian shield. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q3. Which of the following group of lakes are correctly arranged from north to south?

a) Great Bear, Great Slave, Athabasca, and Winnipeg

b) Great Bear, Athabasca, Great Slave and Winnipeg

c) Great Slave, Great Bear, Winnipeg and Athabasca.

d) Athabasca, Great Bear, Winnipeg and Great Slave.

Ans:     : (a)

Explanation:    [Great Bear, Great Slave, Athabaska and Winnipeg are correctly arranged lakes from north to south. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q4. Consider the following statements:

  1. The Hudson River flows through the Appalachian mountains.
  2. Hudson River is joined to the Great Lakes by the Erie Canal.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     c) Explanation:           [The Hudson River is a 507 km watercourse that flows from north to south through eastern New York State in the United States. The river begins at Henderson Lake in Newcomb, New York. It flows through the Appalachian mountains. It is joined to the Great Lakes by the Erie Canal, Hence, the correct answer is option c) VII]

Q5. Consider the following statements:

  1. Agriculture in North America is most of the extensive type.
  2. Maize, wheat, and barley are the important cereals grown in North America.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [North America is very rich in agricultural resources, despite the fact that only about one-twelfth of its total area is under cultivation. Agriculture is mostly of extensive type. Farms are very large and most of the agricultural operations are done by machines. Maize, wheat, and barley are the important cereals grown in North America. The other important crops are cotton, tobacco, soybean and linseed. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q6. Consider the following statements:

  1. North America occupies 16 percent of the total area of the world.
  2. North America is the most prosperous and highly industrialized continent of the world.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [North America is the third largest continent comprising 16 percent of the total area of the world. It is the most prosperous and highly industrialized continent of the world. This is mainly due to its vast natural resources, the application of high-level technology and well – trained manpower. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q7. Which of the following statements is not correct?

a. Maize is known as corn in North America.

b. Rice is grown in the prairie region of Canada and the United States.

c. Cotton and tobacco are grown mainly in the southern parts of the Mississippi river basin.

d. None of the above.

Ans:     (b)

Explanation:    [Wheat is grown in the prairie region of Canada and the United State. Along the Gulf coast of North America, rice and sugarcane are grown. Hence, the correct answer is option b) VII]

Q8. Consider the following statements:

  1. The United States and Mexico are the leading producers of cotton in North America.
  2. The tropical lowland of Central America I famous for growing banana.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [In North America, cotton and tobacco are grown mainly in the southern parts of the Mississippi river basin In fact, most of the production of cotton comes from U.S.A. and Mexico. Along the Gulf coast, rice and sugarcane are grown. The tropical lowland of Central America is famous for growing banana. The West Indies is known for sugarcane cultivation. Hence, the correct is option c) VII]

Q9. Greenland is under the control of:

a) Denmark                     b) U.S.A                     c) Canada                    d) France.

Ans:     a)

Explanation:    [Greenland is an autonomous country within the kingdom of Denmark, located between the Arctic and Atlantic OceAns:     Though physiographically a part of the continent of North America, Greenland has been politically and culturally associated with Europe (Especially Norway and later Denmark), Hence, the correct answer is option a) VII]

Q10. Which one of the following Is not the part of Great Lakes.

a) Lake Superior                     b) Lake Winnipeg                     c) Lake Huron             d) Lake Erie

Ans:     (b)

Explanation:    [The Great Lakes consists of Lake Superior, Lake Michigan, Lake Huron, Lake Erie and Lake Ontario. Great Lakes are connected to the Atlantic Ocean by the St. Lawrence Seaway, to the Gulf of Mexico via the Illinois Waterway and the Mississippi River, and to New York through the Hudson River. Hence, the correct answer is option b) VII]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>