Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Lithosphere and Land Forms / Earth Quake and Volcano

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic:Lithosphere and Land Forms / Earth Quake and Volcano

Q1. Which of the following statements is not correct?
a) S wave cannot be sent through a liquid medium.
b) The mantle consists of solid rock.
c) S wave terminate at the mantle core boundary.
d) The earth’s core has a radius of 1500 km.
Ans: (d)
Explanation: [The earth’s core has a radius of 3,470 km, a little more than half the earth’s total radius. Hence, the correct answer is option d)]

Q2. With reference to the sea floor-spreading which of following statements are true?
1. The Atlantic Ocean is getting wider by several centimetres a year.
2. Pacific Ocean is getting bigger.
3. The Red Sea is a prt of the rock in the crust tha twill widen to produce a new ocean millions of year in future.
a) Only 1 and 2 b) Only 1 and 3 c) Only 2 and 3 d) 1, 2 and 3
Ans: (b)
Explanation: [Pacific ocean is getting smaller not bigger due to sea floor spreading, Hence, the correct answer is option b) ]

Q3. Assertion (A): Monitoring of the emission of radon gas can serve as forewarn to the major destruction due to earthquake.
Reason (R) : Emission of radon gas decreases just before a major earthquake takes place.
Ans: (c)
Explanation: [Assertion is true whereas Reason is not true since emission of radon gas increases not decreases just before a major earthquake takes place. Hence, the correct answer is option c) ]

Q4. Consider the following statements:
1. The river in its middle course seems to move with restraint.
2. The river in tis middle course is sai to be in “old stage”.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Explanation:
The river in its middle course is said to be in “mature stage”. Hence, the corret answer is option a) VIII]

Q5. Consider the following statements:
1. Youthful river produces a v-shaped valley.
2. Molten rock below the surface of the earth is called lava.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
Explanation: [Molten rock below the surface of the earth is called magma. Hence, the correct answer is option a)

Q6. Consider the following statements:
1. The temperature inside the earth increases progressively at the rate of 10 c for every 32 metres depth.
2. The common minerals forming the rock are feldspar and quartz.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Explanation: [The temperature inside the earth increases with depth. It has been reorded in mines and deep wells all over the world that the temperature increases progresively at the rate of 10 c for every 32 metres depth.
The rocks composed of one or more minerals. The common minerals forming the rock the feldspar and quartz. Some roks contain particles of useful minerals and are sources of metals like iron, copper or gold. Hene, the correct answer is option c) ]

Q7. Consider the following statements:
1. The density of the different shells of the earth goes on decreasing towards the centre of the earth.
2. The temperature inside the earth decreases with depth.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
Explanation: [The density of the different shells of the earth goes on increasing towards the centre of the earth. Therefore, statements I is incorrect. The temperature inside the earth increases with depth, thus statement 2 is also incorrect. Hence, the correct answer is option d) ]

Q8. Consider the following statements:
1. Planet Saturn is bigger than Uranus.
2. Venus atmosphere is mostly composed of carbon dioxide.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Explanation: [Saturn diameter is 1,20,000 km. Uranus diameter is 52,000 km. Hence, the correct answer is option C ]

Q9. Consider the following statements:
1. The core of the earth is made of metals like iron and nicket.
2. The inner core of the earth is also known as the metallic core.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Explanation: [The core, the deepest and most inaccessible zone of the earth, extends from the lower boundary of the mantle at the depth of 2900 km to the centre of the earth (upto 6371 km). Most of present day geophysicists and geochemists believe that the core is made o metallic materials mainly iron and nickel. It is also known as the metalic core. Hence, the correct answer is option c) ]

Q10. Consider the following statements:
1. A flat valley floor covered with alluvium brought by the river is known as flood plain.
2. The big loops formed by the river in its flood plains are known as meanders.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Explanation: [Owing to occasional floods, a flat valley floor is covered wih mud brought down by the river from its upper reaches. A flood plain is a flat valley floor covered with alluvium brought by the river. In a wide and flat flood plain, The river winds its way leisurely forming big loops. These big loops are known as meanders. Hence, the correct answer is option c) ]

Q11. Consider the following statements:
1. Weathering is a breaking up or disintegration of exposed rocks by natural agents
2. Tethys was an ancient sea once lying between Northern Eurasia and the peniosula of Sothern Asia and Africa.
Which of the statements gives above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
Explanation: [The disintegration and decomposition of rocks on situ is called weathering. It is mechanical fracturing or chemical decomposition of rocks by natural agents at the surface of the earth.
The area, now called the Indo-Gangetic plain, was in the remote part, occupied by a shallow sea named Tethys. Over the ages, it had been gradually filled up. Hence, the correct is option c) ]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>