Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: CANADA-1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

 EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: CANADA-1

Q1. Which of the following statements is/are correct?

  1. In Canada, fishing is carried out mainly along the eastern coast.
  2. Newfoundland is famous for fishing
  3. Canada does not export fish.

a) Only 1             b) Only 1 and 2             c) Only 3              d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Explanation:    [Fishing is an important economic activity of a large number of people in Canada. It is carried dout mainly along the eastern coast. Newfoundland is famous for fishing. Canada exports about three – fourth of fish catch. Thus, it is one of the main fish producing and exporting countries of the world. Hence, the correct answer is option b) VII]

Q2. Which of the following statement is not correct?

a) Canada is the second largest country in the world.

b) The coastline of Canada is highly indented

c) Churchill river drains into Hudson Bay.

d) Source of St. Lawrence River is Lake Superior.

Ans:     (d)

Explanation:    [Canada occupies the northern part of North America Explanation:    [Excluding Alaska and Greenland). It is the second largest country in the world after Russia. The northern part of Canada consists of many islands, big and small. It has a highly indented coastline. Churchill river drains into Hudson Bay at Churchill, Manitoba. St. Lawrence River originates from Lake Ontario and drains into the Gulf of St. Lawrence. Hence, the correct answer is option d) VII]

Q3. Which of the following is the world’s largest railway junction?

a) Chicago             b) Houston             c) New York                 d) Philadelphia

Ans:     (a)

Explanation:    [Chicago is the third most popular city in the United States, located in the state of Illinois. It is the main terminus of the railways and world’s largest railway junction. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q4. Which of the following statements is/are correct?

  1. About 80 percent of Canada’s farmland is in the prairies.
  2. Nova Scotia is noted for its large orchards of apples.
  3. Rice is the chief crop of Canada.

a) Only 1 and 2             b) Only 2 and 3             c) Only  3                    d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation:    [Only about seven percent of the total area of Canada is suitable for agriculture. Prairies account for about 80 percent of Canada’s farmland. Wheat is the chief crop of Canada. It is one of the leading exporters of wheat. Most of the agricultural work is done by machines. Nova Scotia is famous for its large orchards of apples. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q5. Consider the following statements:

  1. A large part of Canada is covered with coniferous forests.
  2. Canada accounts for nearly one – third of the world’s production of newsprint.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Confiferous forests cover a large portion of Canada. For more than a century, forest products have been important export items of Canada. Pulp and paper are the most important forest products. Nearly one – third of world’s newsprint comes from Canada. Hence, the correct answer is option c) VII]

Q6. With reference to iron – ore in Canada, consider the following statements:

  1. The largest deposits of iron – ore are found along the Labrador – Quebec border.
  2. Canada is among the chief exporters of iron – in the world.
  3. It exports four-fifth of its total iron ore production.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2             b) Only 3             c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (d)

Explanation:    [Labrador – Quebec border has a huge deposit of iron – ore. Canada is among the chief exporters of iron – ore in the world. About four-fifths of a total production of iron – ore is exported to the world market. Hence, the correct answer is option d) VII]

Q7. Consider the following statements:

  1. 90 percent of the total production of Canada’s petroleum and natural gas comes from Alberta.
  2. Only 10 percent of Canada’s total power is generated by water.

Which of the above-given statements is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2                 d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Among mineral fuels, Canada produces coal, petroleum and natural gas. Most of Canada’s petroleum and natural gas supplies comes from Alberta, which accounts for 90 percent of the total production. The water power resources of Canada are very large. About 70 percent of its total power is generated by water. The Niagara Falls is an important source of water power for both Canada and the United States. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q8. Consider the following statements:

  1. The region around the Great Lakes in North America is highly industrialized.
  2. Canada is the second largest producer of newsprint in the world.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2                 d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Canada is the largest producer of newsprint in the world. It accounts for nearly one – third of world’s production of newsprint. This industry is based on the softwood timbers obtained from the coniferous forests found in southern Canada. The region around the Great Lake is highly industrialized. There is a heavy concentration of industries like automobiles, electrical goods, and iron and steel plants in Ontario. Hence, the correct answer is option a) VII]

Q9. Which of the following is the largest city in Canada?

a) Montreal             b) Toronto             c) Vancouver             d) Ottawa

Ans:     (b)

Explanation:    [Toronto is the largest city of Canada and one of the busiest parts on the Great Lakes. Hence, the correct answer is option b) VII]

Q10. Which of the following statements are correct?

  1. Canada is three times the size of India.
  2. Nearly 80 percent of people in Canada live in a narrow belt along the northern borders.
  3. More than 70 percent of Canada’s population lives in urban areas.

a) Only 1 and 2             b) Only 1 and 3             c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (b)

Explanation:    [The distribution of the population is highly uneven in Canada. Nearly 80 percent of the people live in a narrow belt less than 300 km wide along the southern border. The rest of the country has very sparse population due to excessive cold. More than three – quarters of Canada’s population live in urban areas. The size of Canada is about three times than that of India. It is the second largest country after Russia. Hence, the correct answer is option b) VII]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>