Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: ANTARCTICA AND AUSTRALIA

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: ANTARCTICA AND AUSTRALIA

Q1. Which of the following statements are correct?

  1. Antarctica is the fifth largest continent in the world.
  2. Antarctica is known as the white continent.
  3. From November to February sun never rises in Antartica.

a) Only 1 and 2                     b) Only 1 and 3                     c) Only 2 and 3                      d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation:    [It is summer in Antarctica from November to February. The sun never sets during this period. On the other hand, during winter, i.e., in May, June, July, and August, the sun never rises. Hence, the correct answer is option a) VI]

Q2. With reference to Australia, consider the following statements:

  1. It is the smallest content.
  2. Together with New Zealand and nearby islands, it is known as Australasia.
  3. It is known as the island continent’.

Which of the above-given statements is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2 and 3                     c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     (d)

Explanation:    [Australia is the only country in the world that covers the entire continent. It is also known as the ‘island continent’. It is the smallest of the seven continents of the world. Australasia is a region of Oceania comprising Australia, New Zealand, the island of New Guinea, and neighboring islands in the Pacific Ocean. Hence, the correct answer is option d) VI]

Q3. Consider the following statements:

  1. Australia is divided into six self – governing states and two centrally – administered territories.
  2. Off the north-west coast of Australia extends a very long ridge-like feature known as the Great Barrier Reef.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Off the northeast coast of Australia extends a very long ridge-like feature known as the Great Barrier Reef. It is the world’s largest coral reef system. It is a World Heritage site. Australia is divided into six self – governing states and two centrally – administered territories. Hence, the correct answer is option a) VI]

Q4. Mediterranean type of climate is experienced in which part of Australia?

a) Northern Coast                     b) Southern Coast                     c) Eastern Coast                      d) Western Coast.

Ans:     (b)

Explanation:    [The Southern coast of Australia enjoys the Mediterranean type of climate. This type of climate is characterized by dry and warm summer and wet winter. Hence, the correct answer is option b) VI]

Q5. Which of the following statements is not correct?

a) The Bass Strait separates Tasmania from Australia mainland.

b) Tropic of Capricorn passes through Australia.

c) The coral sea lies on the north-west of Australia

d) Australia’s capital Canberra lies in New South Wales State of Australia.

Ans:     (c)

Explanation:    [Coral sea lies on the northeast of Australia, not on the north-west. It contains numerous islands and reefs, as well as the world’s largest reef system, the Great Barrier reef. Tasmania and Australia mainland are separated by the Bass Strait. 23030’ South latitude (i.e. Tropic of Capricorn) passes through Australia. Canberra lies in the New South Wales State of Australia Hence, the correct answer is option c)  VI]

Q6. Which is the correct sequence of following deserts of Australia from north to south?

  1. Gibson Desert                     2. Great Sandy Desert 3. Great Victoria Desert

a) 2, 1, 3                     b) 1, 2, 3                     c) 2, 3 1           d) 1, 3, 2

Ans:     (a)

Explanation:    [The correct sequence of deserts of Australia from north to south is the Great Sandy Desert, the Gibson Desert, and the Great Victoria Desert. Hence, the correct answer is option a) VI]

Q7. Which of the following are the Marsupial animals of Australia?

  1. Koala                     2. Kangaroo                     3. Wallaby                     4. Dingo

a) Only 1, 2 and 3                     b) Only 1, 2 and 4                     c) Only  3 and 4                       d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (a)

Explanation:    [Koala, Kangaroo, and wallaby are Marsupials of Australia, Dinto is a wild dog in Africa. Marsupial animals have a pouch – like a fold of skin near the stomach in which they can carry their young ones. Hence, the correct answer is option a) VI]

Q8. Consider the following statements;

  1. The major roads in Australia are called commonwealth highway.
  2. Rice is the most important food crop of Australia.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Good roads connect all the capital cities and important towns in Australia. The major roads in Australia are called as “commonwealth highway”. They are like the national highways in India. Wheat is the most important food crop in Australia. New South Wales and Western Australia are the main wheat-growing states. Hence, the correct answer is option a) VI]

Q9. Match the following:

1. Platypus                 1. A tall tree of Australia bearing golden flowers in summer

2. Wattle                     2. A beautiful mimic bird.

3.Kangaroo                3. An animal bird that has four legs but lays eggs.

4. Lyrebird                   4. Famous marsupial of Australia

Code:

A         B          C          D

a) 3          4          1          2

b) 3          1          2          4

c) 1          3          4          2

d) 1          3          2          4

Ans:     a)

  1. Platypus                     3. An animal bird that has four legs but lays eggs.
  2. Wattle                         1. A tall tree of Australia bearing golden flowers in summer
  3. Kangaroo                    4. Famous marsupial of Australia.
  4. Lyrebird                       2. A beautiful mimic bird.

Hence, the correct answer is option a) VI]

Q10. Which of the following cities of Australia is correctly arranged from north to south?

1.Sydney                     2. Melbourne                     3. Brisbane

a) 2,1, 3                     b) 3, 2, 1                     c) 3, 1, 2          d) 2, 3, 1

Ans:     (c)

Explanation:    [The correctly arranged cities of Australia from north to south is Brisbane, Sydney, and Melbourne. Sydney is the largest city and important seaport of Australia. Brisbane is the capital and chief harbor of Queensland. Melbourne is the capital of Victoria. It is Australia’s second largest city and former capital. Hence, the correct answer is option c) VI]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>