Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic:AFRICA : PART –2-B

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and world Geography

Today’s Topic:AFRICA : PART –2-B

 

Q1. Which is the correct sequence of the following capitals for north to south?

a) Khartoum, Addis Ababa, Kinshasa and Mogadishu.

b) Khartoum, Addis Ababa, Mogadishu and Kinshasa.

c) Addis Ababa, Khartoum, Kinshasa and Mogadishu

d) Addis Ababa, Khartoum, Mogadishu and Kinshasa

Ans:     b)

Explanation:     [The correct sequence of capitals from north to south is Khartown, Addis Ababa, Mogadishu and Kinshasa. Khartoum, Addis Ababa, Mogadishu and Kinshasa are the capitals of Sudan, Ethiopia, Somalia and D.R. of Congo respectively. Hence, the correct answer is option b) VI]

 

Q2. Match the following:

Countries                     Capitals

A. Congo                  1. Antananarivo

B. Uganda                  2. Windhoek

C. Namibia                 3. Brazzaville

D. Madagascar            4. Kampala

Code:

A         B          C          D

a) 3         4          2          1

b) 3         4          1          2

c) 1         2          3          4

d) 1         2          4          3

Ans:     a)

Explanation:

[Countries                    Capitals

Cango                         Brazzaville

Uganda                        Kampala

Namibia                       Windhoek

Madagasar                   Antananarivo

Hence, the correct answer is option a) VI]

 

Q3. Consider the following statements:

  1. Kinshasa is the largest city and is the capital of D.R. of Congo
  2. Matadi is the chief port of D.R. Congo which is situated on the river Congo.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                b) Only 2                c) Both 1 and 2               d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:     [Kinshasa is the largest ciry and capital of D.R. of Congo. Lubumbashi and Kisangani are other important cities of D.R. of Congo. Matadi is a chief port on Congo river. The greater part of Congo lies within the basin of river Congo. The Congo basin is a large saucer – shaped depression surrounded by plateaus. Hence, the correct answer is option c) VI]

 

Q4. Consider the following statements:

  1. Nigeria is the most populated country of Africa.
  2. Nigeria is one of the wealthiest and most progressive countries of the Africa

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:     [Nigeria is located in the western part of Africa in population it leads all the countries of Africa. It is one of the wealthiest and most progressive cuntries of the continent. The country is self sufficient in food and is very important for certain agricultural exports. Hence, the correct answer is option c) VI]

 

Q5. Which of the following statements is not correct?

a) Nigeria is the second largest producer of cocoa.

b) Nigeria is the only coal producing country of western Africa

c) Kainji dam is located on the Niger river.

d) Kano is the largest city of Nigeria.

Ans:     (d)

Explanation:     [Nigeria is mainly an agricultural country. The country is self-sufficient in food and is very important for ceitain agricultural exports. It is the second largest producer of cocoa. Nigeria possesses iron, lead, zinc, manganese and limestone. It is the only coal producing country of western Africa. It is one of the largest mineral oil producing countries of Africa, Kainji dam has been constucted on the Niger river. Ibadan is the largest city of Nigeria. Hence, the correct answer is option d) VI]

 

Q6. Consider the following statements:

  1. Egypt is the junction of Africa and Asia.
  2. Nile is the second largest river of the world after Amazon.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:     [The Arab Republic of Egypt is situated in Africa but is at the junction of two continents, namely, Africa and Asia. Until the Suet Canal was constructed the Isthmus of Suez. Formed a land bridge between Africa and Asia. Nile is the longest river in the world not Amazon. Hence, the correct answer is option a) VI]

 

Q7. Which of the following statements are correct?

  1. Cotton is the most important cash crop of Egypt
  2. Alexandria is the largest city of Egypt.
  3. Sinai peninsula is the part of Egypt.

a) Only 1 and 2             b) Only 1 and 3             c) Only 2 and 3             d) 1, 2 and 3

Ans:     (b)

Explanation:     [Cairo, is the capital of Egypt and is the largest city of Egypt. Alexandria is the second largest city of Egypt. Hence, the correct answer is option b) VI]

 

Q8. Consider the following statements:

  1. Cotton plant needs a fertile soil, high temperature and abundant sunshine.
  2. Rain, fog, dust and pests can damage cotton crop.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:     [Cotton plant needs a fertile sil, high temperature and abundant sunshine. Its fruit or ball ripens is about six months, after which it bursts open showing the white fluff that is cotton. Rain, fog, dust and pests damage cotton crop. Hence, the correct answer is option c) VI]

 

Q9. Consider the following statements:

  1. The Orange and the Vaal rivers flow the Drakensberg mountains.
  2. Wheat is the most important crop of South Africa.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:     [The Orange and the Vaal rivers flow from the Drakensberg mountains westward to the Atlantic Ocean. The limpopo riverr flows along the northern bounndary of South Africa. One-eighth of the total land of South Africa I sunder cultivation. Maize is the most important crop of South Africa. Wheat, oats and barley are also grown . Hence, the correct answer is option a) VI]

 

Q10. Which of the following statements is not correct?

a) Kimberley is the important gold mine in South Africa

b) South Africa is the most industrialised country of Africa

c) Pretoria is the administrative capital of South Africa

d) None of the above

Ans:     a)

Explanation:     [South Africa is the leading producer of gold and diamonds in the world. The gold mines are near Johannesburg. Kimberley is an important diamond mine centre. It is the most industrial country of Africa. Johannesburg is the largest city of South Africa. It is a commercial and industrial entre. Pretoria is the administrative capital of South Africa. Cape Town is the seat of legislative and the largest port. Hence, the correct answer is option a) VI]

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>