Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic:AFRICA : PART –2-A

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and world Geography

Today’s Topic:AFRICA : PART –2-B

Q1. Consider the following statements:

  1. Africa has a vast reserves of coal and iron ore.
  2. South Africa is the largest producer of chromium in the world.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1            b) Only 2            c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (b)

Africa has large reserves of cobalt, manganese, chromium, copper, diamond, gold and platinum. But there is not much coal and iron ore in this continent. This has hampered the production of steel. South Africa leads the countries of the world in the production of chromium, a metal which does not rust. Hence, the correct answer is option b) VI]

 

Q2. Consider the following statements:

  1. Zanzibar and Pemba islands are the biggest producers of cloves in the world.
  2. The ostrich is found in the kalahari desert.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1            b) Only 2            c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:     [The islands of Zanzibar and Pemba are famous for cloves and coconusts. They produce about nint – tenth of the world’s cloves. The clove trees grow to a height of about 12 m. They have long, dark shining leaves. There is an abudance of wildlife in Africa Elephants, wild buffaloes, snakes, pythons, etc are some of the important animals found in the forests and swamps. The ostrich, a large, fast running bird, is found in the Kalahari desert. Hence, the correct answer is option c) VI]

 

Q3. Consider the following statements:

  1. Wheat, rice and millets like sorghum are grown in large quantities in Africa.
  2. Cocoa and coffee from Africa constitute about 60 and 24 percent of world trade respectively.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1            b) Only 2            c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (b)

Explanation:     [Wheat, rice and millets like sarglum are grown only in small quantities in Africa. Hence, the correct answer is option b) VI]

 

Q4. Consider the following statements:

  1. Cape Town in South Africa has Mediterranean type of climate.
  2. Congo has Equatorial type of climate.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1            b) Only 2            c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:     [The northern and southern coasts of Africa have mild and rainy winters and warm and dry summers. This is known as the Meidterranean type of climate. Cape Town in southern coast has this type of climate. Equatorial type of climate is found in the belt along the equator. Congo falling in this belt experience Equatorial type of climate. Hence, the correct answer is option c) VI]

 

Q5. Which of the following areas receive heavy rainfall in Africa?

  1. West Cameroon
  2. Coastal areas of Gulf of Guinea
  3. North east part of Africa
  4. North east area of Madagascar

a) Only 1, 2 and 3            b) Only 1, 2 and 4            c) Only  3 and 4            d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (b)

Explanation:     [West Camroon, coastal areas of Gulf of Guinea and north east part of Madagascar receive heavy rainfall. Hence, the correct answer is option b) VI]

 

Q6. Which of the following statements is/are correct?

  1. Sisal is a vegetable fiber that is used in making ropes and sacks.
  2. Kenya leads the countries of Africa in sisal production.
  3. Sisal plants thrive well on poor, sandy soils.

a) Only 1 and 2            b) Only 1 and 3            c) Only 3                      d) 1, 2 and 3

Ans:     (b)

Explanation:     [Sisal is a cash crop grown in Africa. Tanzania leads the countries of Africa in sisal production. These plants thrive well on poor, sandy soils. They are reared in nursery. Afterwards they are planted in rows in large fields. After three of four years, their leaves are cut off and crushed by machines. The fibre is left, which is dried and made into ropes and sacks. Hence, the correct answer is option b) VI]

 

Q7. Which of the following statements is not correct?

a) Stanley falls is on the zaire river b) Zaire river cuts equator twice

c) The Limpopo river cuts Tropic of Capricorn d) Orange river drains into Indian Ocean

Ans:  (d)

Explanation:     [The Orange river rises from Drakensberg mountains and drains into the Atlantic Ocean. It forms natural boundary between South Africa and Namibia. Hence, the correct answer is option d) VI]

 

Q8. Consider the following pairs:

Rivers                              Outflow

Niger                           Mediterranean Sea

Zambezi                         Atlantic Ocean

Zaire                           Atlantic Ocean

Nile                            Mediterranean Sea

Which of the above given pairs are correctly matched?

a) Only 1, 2 and 3            b) Only 1, 2 and 4            c) Only  3 and 4            d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (c)

Explanation:

Rivers                          Outflow

1. Niger                       Atlantic Ocean

2. Zambezi r                Indian Ocean

3. Zaire r                     Atlantic Ocean

4. Nile r                      Mediterranean Sea.

Hence, the correct answer is option c) VI]

 

Q9. Consider the following pairs:

Countries                     Capitals

Cameroon                    Younde

Angola                        Luanda

Chad                          N’djamena

Niger                         Niamey

Which of the above given pairs are correct?

a) Only 1, 2 and 3            b) Only 1, 2 and 4            c) Only  3 and 4            d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (d)

Countries                     Capitals

Explanation:     [1. Comeroon               Younde

  1. Angola Luanda
  2. Chad N’djamena
  3. Niger Niamey

Hence, the correct answer is option d) VI]

 

Q10. Match the following:

Countries                     Capitals

  1. Guinea                    1. Dakar
  2. Mali                      2. Nouakchott
  3. Mauritania               3. Bamako
  4. Senegal.                  4. Conakry

Code:

A         B          C          D

a) 4        3          2          1

b) 4        3          1          2

c) 1        2          3          4

d) 1        2          4          3

Ans:     (a)

Explanation:

Countries                     Capitals

  1. Guinea                  4. Conakry
  2. Mali                    3. Bamako
  3. Mauritania              2. Nouakchott
  4. Senegal                 1. Dakar

Hence, the correct answer is option a) VI]

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>