Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic:AFRICA : PART – 1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic:AFRICA : PART – 1

 

Q1. Match the following:

  1. Brazil                     1. Land of palm oil
  2. Argentina               2. Land of Gold and Diamond.
  3. South Africa           3. The coffee pot of the world.
  4. Nigeria                   4. The land of the wheat and cattle.

Code:

A         B          C          D

a) 4         3          2          1

b) 4         3          1          2

c) 3         4          1          2

d) 3         4          2          1

Ans:     (d)

Explanation:     [Brazil – Coffee pot of the world.

Argentina – Land of wheat and cattle.

South Africa – Land of gold an ddiamond.

Nigeria – Land of palm oil. Hence, the correct answer is option d) ]

Q2. Consider the following statements:

  1. Northern coast of Africa has Mediterranean type of climate.
  2. Eastern coast of Africa has Sudan type of climate.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2           c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:     [Eastern coast of Africa has Monsoon type of climate. Central Africa has Sudan type of climage. Central Africa has Sudan type of climate. Hence, the correct answer is option a)]

Q3. What is the correct sequence of following capitals from west to east?

a) Rabat, Algiers, Tripoli and Tunis            b) Algiers, Tripoli, Rabat and Tunis

c) Algers, Rabat, Tunis and Tripoli             d) Rabat, Algiers, Tunis and Tripoli

Ans:     (d)

Explanation:     [Rabat Algiers, Tunis and Tripoli are capitals of Morocco. Algeria, Tunisia and libya. The correct sequence of given capitals from west to east is Rabat, Algiers, Tunis and Tripoli. Hence, the correct answer is option d) ]

Q4. With respect of Africa, consider the following statements:

  1. Africa stands next only to Asia in size.
  2. Africa occupies about 20 percent of land area of the earth.
  3. Of all the continents, Africa is most tropical.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2             b) Only 1 and 3             c) Only 2 and 3             d) 1, 2 and 3

Ans:     (d)

Explanation:     [The following are the continents in order of their decreasing size Asia, Africa, North America, South America, Antarctica, Europe and Australia. Africa occupies 20 percent of land area of the earth. Africa extends between 37014’N to 240 50’ S latitudes. Thus, the major part of it lies within the tropical of all the continents. Hence, the correct answer is option d)]

Q5. Consider the following statements:

  1. African continent is separated from Europe by Red Sea.
  2. African continent is separeted from Asia by the Mediterranean sea.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2           c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (d)

Explanation:     [The African continent is separated from Europe by the Mediterranean sea and from Asia by the Red Sea. Hence, the correct answer is option d)]

Q6. Which of the following are the points at which Africa touches Eurasia?

1.Straits of Bonifacio                           2. Straits of Gibralter

3.Suez canal                                       4. Straits of Bab-el-Mandeb

a) Only 1, 2 and 3           b) Only 1, 2 and 4             c) Only  2, 3 and 4            d) Only 1 and 3

Ans:     (c)

Explanation:     [Africa almost touches Eurasia at three different points: straits of Gibraltar, the suez canal and Straits of Bab-el-Mandeb. Hence, the correct answer is option c)]

Q7. Consider the following statements:

  1. Mount Kilimanjaro is the highest peak of Africa
  2. Mount kilimanjaro remains snow-covered throughout the year.
  3. Mount Kilimanjaro is very far away from equator.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2         b) Only 1 and 3            c) Only 2 and 3             d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation:     [Mount Kilimanjaro is not very far away from equator. It is near the equator just 322 km from it. Mount Kilimanjaro is the highest peak of Africa located in Tanzania. It is an example of extinct volcano. It is also known as Mount Kibo, Hence the correct answer is option a) VI]

Q8. Which of the following is/are correct about Rift valley?

  1. It is a long adeep valley formed due to cracks or rifts in the land.
  2. It is bounded by wall-like steep slopes on both sides.

a) Only 1            b) Only 2             c) Both 1 and 2               d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:     [Great Rift Valley is a special physical feature of Africa. It is a long and deep valley formed due to cracks or rifts in the land. It is bounded by wall-like steep slopes on both sides. It runs from the south of Lake Malawi northward to the Red Sea and then through the Fulf of Suez and the Gulf of Aqaba to the Dead Sea. Hence, the correct answer is option c)]

Q9. Which of the following are the areas covered by Great Rift Valley of Africa?

1.Lake Malawi           2. Red Sea              3. Gulf of Suez               4. Gulf of Aqaba               5. Dead sea.

a) Only 1, 2 and 3            b) Only 1, 2, 3 and 5                 c) Only  3, 4 and 5            d) Only 1, 2, 3, 4  and 5

Ans:     (d)

Explanation:     [Great Rift valley in Africa, runs from the south of lake Malawi northward to the Red Sea and then through the Gulf of Suez and the Gulf of Aqaba to the Dead Sea. Hence, the correct answer is option d) ]

Q10. Consider the following statements:

  1. Lake Victoria is the second largest lake in Africa.
  2. Lake Victoria is the source of Nile river.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2            c) Both 1 and 2          d) Neither 1 nor 2

Ans:     (b)

Explanation:     [With a surface area of 68,800 square kilometres, Lake Vicoria is Africa’s largest lake by area, and the largest tropical lake in the world. Lake Victoria is the world’s second largest freshwater lake by surface area, only Lake Superior in North Aerica is larger. Lake Victoria is also source of Nile River. Hence, the correct answer is option b)]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.