Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic:AFRICA : PART – 1-B

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and world Geography

Today’s Topic:AFRICA : PART – 1-B

 

Q1. Which of the following statements is not correct?

a) Victorial Falls is on the Niger river.

b) Nile river drains into the Mediterranean sea.

c) Zaire river drains into the Atlantic Ocean

d) Zaire river carries the greatest volume of water among all the rivers of Africa.

Ans:     (a)

Explanation:     [Victoria falls is a waterfall located in Southern Africa on the Zambezi river between the courtries of Zambia and Zimbabwe. The Zaire river (also Congo river) is the deepest river in the world. It is the third largest in the world and largest in Africa by volume of water discharged. It drains into the Atlantic Ocean. The white and blue Nile meet at Khartoum (sudon) to form the Nile river, it drains into the Mediterranean sea. Hence, the correct answer is option a)

 

Q2. Consider the following statements:

  1. About one-third of Africa is a desert land.
  2. The Sahara desert is the largest desert in the world.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1         b) Only 2           c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:     [Africa, the second largest continent in the world is also home of the largest desert in the world-the Sahara desert. Infact. There are three deserts on the continent, namely the Sahara, the Namib and the Kalahari, Together these three amazingly vast and diverse land masses cover one – third portion of Africa, Hence, the correct answer is option c)

 

Q3. Lake Victoria shares border with which of the following countries?

  1. Kenya         2. Uganda            3. Tanzania            4. Zambia

a) Only 1, 2 and 3          b) Only 1, 2 and 4          c) Only  3 and 4            d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (a)

Explanation:     [Lake Victoria is the largest lake of Africa which is located between Uganda, Kenya and Tanzania, It is the source of Nile river. It is a large lake through which equator passes, but this lake does not lie in Great Rift Valley of Africa. It is the world’s third largest lake after Caspian Sea and Lake Superior. Hence, the correct answer is option a)

 

Q4. Which of the following group of countries share borders with Red Sea?

a) Egypt, Sudan, Eritrea and Djibouti b) Egypt, Sudan, Kenya and Libya.

c) Somalia, Kenya, Libya and Eritrea d) Djibouti, Somalia, Lyanda and Chad.

Ans:     (a)

Explanation:     [Egypt, Sudan, Eritrea and Djibouti share borders with Red Sea. Hence, the correct answer is option a) VI]

 

Q5. Which of the following group of countries share borders with Mediterranean sea?

a) Morocco, Algeria, Mali and Niger b) Algeria, Tunisia, Libya and Egypt.

c) Tunisia, Libya Mali and Niger d) Morocco, Chad, Sudan and Mauritania.

Ans:     : (b)

Explanation:     [Morocco, Algeria, Tunisia, Libya and Egypt share borders with the Mediterranean sea. Hence, the correct answer is option b)

 

Q6. Tropic of Cancer passes through which of the following group of African countries?

a) Egypt, Mali, Libya and Algeria b) Chad, Sudan, Burkina faso and Algeria

c) Egypt, Mali, Sudan and Mauritania d) Libya, Chad, Sudan faso and Niger.

Ans:     a) Explanation: [Tropic of Cancer passes through following African countries Mauritania, Mali, Algeria, Libya and Egypt. Hence, the correct answer is option a)

 

Q7. Which of the followig group of African countries share borders with Indian Ocean?

a) Ethiopia Malawi, Somali and Tanzania

b) Ethiopia, Kenya, Malawi and Mozambique.

c) Kenya, Somalia, Tanzania and Mozambique

d) South Africa, Zimbabwe, Sudan and Djibouti.

Ans:     (c)

Explanation:     [Kenya, Somalia, Tanzania, Mozambique and South Africa share borders with Indian Ocean. Hence, the correct answer is option c)

 

Q8. Which of the following group of African countries share borders with Atlantic Ocean?

a) Zambia, Botswana, South Africa and Nambia

b) Mali, Nigeria, Angola and Chad.

c) D.R. of Congo, Zambia, Botswana and Ghana

d) Angola, Namibia, South Africa and Gabon

Ans:     (d)

Explanation:     [The African countries which share borders with Atlantic Ocean are South Africa, Namibia, Angola, D.R. of Congo, Congo, Gabon, Cameroon, Nigeria, Benin, Togo, Ghana, Coted’lvoire, Liberia, Sierra leone, Guinea, Senegal, Mauritania, Western Sahara and Morocco. Hence, the correct answer is option d) ]

 

Q9.Which of the following is the correct sequence of African countrie sfrom east to west?

a) Benin, Togo, Ghana and Liberia b) Togo, Benin, Ghana and Liberia

c) Ghana, Benin, Liberia and Togo d) Benin, Ghana, Togo, and Liberia

Ans:     (a)

Explanation:     [The correct sequence of African countries from east of west is benin, Togo, Ghana and Liberia. Hence, the correct answer is option a) ]

 

Q10. Equator passes through which of the following group of African countries?

a) Kenya, Uganda, Cameroon and Sudan b) Kenya Uganda, Congo and Gabon

c) Cameroon, Somalia, Ethiopia and Tanzania d) Somalia, Ethiopia, Tanzania and Congo

Ans:     b)

Explanation:     [Equator passes through these African countries – Somalia, Kenya, Uganda, D.R. of Congo, Congo and Gabon. Hence, the correct answer is option b) ]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>