Chapter Wise General Science Mcq’s with Explanation

Today’s Topic: Physic Mechanics

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies Paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Physic Mechanics

Q1. Match the following :

List-1                                                   List-2

  1. Photoelectric effect                                 X. Tesla
  2. Magnetic field                                         Y. Eienstein
  3. Electric press                                          Z. Henry Becquarle
  4. Radioactivity                                           P. Henry Sheile

Choose the correct option:

a) A-Y, B-X, C-P, D-Z,                                    b) A-X, B-Y, C-P, D-Z,

c) A-Z, B-X, C-Z, D-P,                                    d) A-X, B-Y, C-Z, D-P.

Ans:     A

Explanation:

Photoelectric effect     –           Einstein

Magnetic field              –           Tesla

Electric Press               –           Henry Shellie

Henry Becquerel          –           Radioactivity

Q2. Food cans are coated with tin not with zinc because:

a) Zinc is costlier than tin

b) Zinc has the higher melting point than tin

c) Zinc is more reactive than tin

d) Zinc is less reactive than tin.

Ans:     C

Explanation:    In the metal activity series the position of zinc is above in comparison to tin i.e. zinc is more reactive. Tin can process was allegedly developed by Frenchman Philippe de Girard. Food cans are still mostly made from the tin plate using a three-piece construction. Although tin is corrosion resistant, acidic food like fruits and vegetables can cause corrosion of the tin layer causing Nausea, Vomiting and Diarrhoea.

Q3. While Cooking, if the bottom of the vessel is blackened on the outside, it means that:

a) The food is not cooked completely.

b) The fuel is not burning completely.

c) The fuel is wet.

d) The fuel is burning completely.

Ans:    B

Explanation:    Bottom of the vessel is blackened due to incomplete combustion of fuel. It happens due to air holes are blocked and proper oxygen is not supplied. For cooking food we must use thick pot bottoms because it distributes heat better because the heat spreads in a uniform manner. When the bottom of the pot is too thin, the heat of the flame immediately penetrates in that the spot, possibly resulting in burnt or blackened.

Q4. Which one of the following has high calorific value:

a) Hydrogen                                    b) Coal                                    c) Natural gas                            d) Gasoline

Ans:     A

Explanation:    Calorific values of above fuels is as follows:

Hydrogen         –           150

Coal                 –           33

Natural Gas      –           33.50

Gasoline          –           50

Calorific value – The calories of thermal units contained in one unit of a substance and released when the substance is burned.

Caloric values of Fuels (kcal/kg)

Fossil Fuels

Coal                 –           4000-7000

Carbon             –           8000

Petrol               –           10800

Biogas              –           4700-6000

Q5. Consider the following statement about the Jet engine and a rocket:

1) A Jet engine uses the surrounding air for its oxygen supply and so is unsuitable for motion in space.

2) A rocket carries its own supply of oxygen in the gas form and fuel.

a) 2 only                                    b) 1 only                                    c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2.

Ans:     C

Explanation:    The fuel used in rockets is called rocket fuel. A propellant is an explosive used to fire a projectile from gun. It is a combination of an oxidizer (like liquid hydrogen, liquid oxygen or nitric acid) and a fuel which when ignited undergoes combustion to release the large quantity of hot gases.

Q6. Consider the following statements:

1) The images produced by plane mirrors are always virtual.

2) Concave mirrors form always real images. `

3) Concave mirrors are of converging in nature.

4) A converging lens can produce virtual as well as real images.

Which of the above is/are true?

a) Only 3                                    b) 2 and 3                                    c) 1, 3 and 4                                    d) All of these.

Ans:     C

Explanation:    Plane mirror never form real images because never really converge. Concave mirrors form real as well as virtual image (When object is in between (P and F). Converging lens can produce virtual as well s real images.

Q7. Assertion (A): A quick collision between two bodies is more violent than a slow collision, even when the initial and final velocities are identical.

Reason(R): Impulsive force is greater in the first case.

a) A is true, but R is false.

b) A is false, but R is true

c) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

d) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.

Ans:     C

Explanation:    Impulse = Force X Time. For quick collision, time t is small so a greater amount of force is applied. For this reason, quick collision is more violent. Impulsive force is greater in a quick collision.

Q8. Which of the following is the basis for The Airy’s Theory of Isostasy:

a) Law of compensation                                    b) Principle of uniform depth

c) Law of flotation                                              d) Law of compensation.

Ans:     A

Explanation:    The law of flotation tells that a floating body displaces its own weight of the fluid. It is introduced by Archemedies. There must be a perfect balance between the cause and effect between the antecedent and consequence. The law of compensation keeps up the balance and establishes peace, Concord, equilibrium harmony and justice in nature.

Q9. Consider the following statements:

1) Salt water has the potential to pump pollutants from the ocean into coastal freshwater aquifers making wells and other water sources contaminated.

2) The major fraction of oil contaminating the marine water is because of oil spilling. Which of the above statements is/are correct?

a) Both 1 and 2                                    b) Only 1                                    c) Only 2                     d) Neither 1 nor 2.

Ans:     B

Explanation:    Almost 90% of all floating materials in the ocean are plastic. It is one of the most harmful pollutants because it does not readily break down in environments. Salt water has the potential to pump pollutants from the ocean into coastal freshwater aquifers making wells and other water sources contaminated.

Q10. Who among the following scientists shared the Nobel prize in physics with his son:

a) Max Planck                                    b) Max Weber                                    c) Henry Fayol                         d) Henry Bragg.

Ans:     A

Explanation:    Sir William Henry Bragg and his son, Sir William Lawrence Bragg, both received the Nobel prize in physics in 1915. The Braggs is the first and only father/son team to has jointly received the Nobel Prize. William Lawrence Bragg was awarded the Nobel Prize at age of 25 and as of yet he is still the youngest ever laureate.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>