Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Plants and Animals

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic:Plants and Animals

Q1. Which of the following flowering plants completes its life cycle every two year:

a) Dahlia                b) Sunflower                 c) Carrots                     d) Mustard

Ans:     C

Explanation:    On the basis of duration of their life cycle, flowering plants are classified as annual (which life commonly 1 year like, Mustard, sunflower) bienernial (2 year) like Carrot, Cabbage) and perenial (which has life three year or several year as like ginger dahlia.

Q2. Which of the following is called the ‘police force’ of human body:

a) Thrombocytes               b) Fibrinogen                 c) Erythrocytes                d) Leucocytes

Ans:     D

Explanation:    The nucleated white blood cells numbering about 9000 per cublicmillimeter in shape and contain no pigment. They are known as ‘police force’ of the human body. They protect from disease producing organism. So i      n the given option (D) is ‘police force’ of the human body.

Q3. Consider the following statement and select the correct code. IT is related to adipose tissues:

1) The red bone marrow is also explained as an example of adipore.

2) It is a connective tissue.

3) It stores most of the fat in animal bodies.

a) 1and 2 are correct              b) Only 3 is correct             c) Only 2 is correct          d) 2 and 3 are correct.

Ans:     D

Explanation:    Adipose tissue is connective tissue modified for storage of fat. The cells are commonly large and are rounded or oval in shape with prominent central vacuoles that push the cytoplasm and nuclei to the periphery of the cell.

Q4. Fibers of commercial importance derived from coconut and jute fall under which of the following types of tissue:

a) Phloem             b) Parenchyma               c) Collenchyma              d) None of these

Ans:      D

Explanation:    Scleraenechyma consist of long, narrow, fibre like cell, pointed a t both ends and with thick lined wall that gradually lose protoplasm and so are dead when fully formed. Its cells are also used in patches and provide mechanical strength.

Q5. Under which of the following categories does microscopic organism Euglena fall:

a) Prostista             b) Plant          c) Animal            d) All of the above

Ans:     A

Explanation:    Euglena is found in ponds and is very prominent in the summer months, giving a characteristic green fringe to the water. It has chloroplast with help of which it manufactures food, very much like autorophic plants. It moves about free in animals.

Q6. Given below are the examples of true and false fruits:

1) Mango           2) Apple            3) Pears            4) Strawberry           5) Pod of pea plants

Which among the above are true fruits.

a) Mango and pod of pea plants                 b) Mango, apple, pear

c) Mango, pear and pod of plants               d) Apple, strawberry and pear.

Ans:     A

Explanation:    A true fruit is transformed and matured ovary. No other part of flower take part in its formation. A false fruit if any part of the flower other than the ovary has contributed towards its formation.

Q7. Match the following with

List-I                              List-II:

a) Vitamin ‘D’                    1) Hennyman

b) Homeopathy                2) Hopkins

c) Sex Hormone              3) Stenotch

d) DNA                            4) James Watson and Crick

Codes: A         B          C          D

a)    1          2          3          4

b)    2          1          3          4

c)    4          2          3          1

d)    3           2          4          1

Ans:     B

Explanation:

Vitamin ‘D’         –           Hopkins

Homeopathy     –           Hennyman

Sex Hormone    –           Stenotch

DNA                   –           James Watson and Crick

Q8. Match the following List-I with List-II and select correct code:

Disease                                    Virus

A) AIDS                                   1) HIV

B) Dengue                               2) Arbian Virus

C) Polio                                   3) Polio

D) Influenza                             4) ABC

Codes: A         B          C          D

a)         1         2          3          4

b)         2         3          1          4

c)         4         3          1          2

d)         2         4          3          1

Ans:     A

Explanation:

AIDS               –           HIV

Dengue           –           Arabin virus

Polio               –           Polio

Influenza         –           ABC

Q9. Consider the following statements and select correct code:

1) In the leaves of Dictyocaulus, both sides of the leaves are almost equally exposed to light, the stomata are evenly distributed on both sides.

2) In the leaves of monocyteledon, there are distinct upper and lower sides the stomata are confined to lower side only.

a) 1 and 2 are correct               b) Only 1 is correct

c) Both 1 and 2 are correct       d) North of these

Ans:     A

Explanation:    It is in the leaves of dictorhydeons that there distinct upper and lower side. Where stomata’s are confined to lower side only.

Q10. Match the following with their scientific name and select correct code:

A) Man            1) Ranatigrina

B) Cow            2) Homo spania

C) Cat             3) Felisdomestica

D) Frog           4) Bosindicus

 

Codes: A         B         C          D

a)         2         4          3          1

b)         1         2          3          4

c)         3         2          4          1

d)        4          2          3          1

Ans:     A

Explanation:

Man                 –           Homo spania

Frog                 –           Rata tigrina

Cow                 –           Bosindicus

Cat                   –           Felisdomestica

 

Related Blogs

Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s

http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>