Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Science and Technology

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List
Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic:Science and Technology

1. Consider the following statements:

1) Calcitonin regulates the metabolism of Calcium.
2) Oxytocin stimulates contraction of uterine muscles during birth.
3) ADH stimulates absorption of water and increase the urine production.
4) Grave’s disease is caused by malfunctioning of Adrenal gland.
Which of the following is/are correct:
a) 1 and 2       b) 2 and 3         c) 1 and 3           d) All of the above
Ans: A
Explanation: Calcitonin is a hormone known to participate in calcium and phosphorus metabolism. In mammals the major source of calcitonin is from the par follicular or C cells in thyroid gland. Main function of oxytocin in the body are contraction of womb (uterus) during child birth and location. Grave disease is causes by excess secretion of Thyroid hormone.

2. With reference of bacteria which of the following statements is correct about sporulation:

a) Sproulation is a process of decay cause by bacteria.
b) It is spoilage of food due to bacteria.
c) It means tiding over unfavourable condition in their growth medium.
d) It is as sexual reproduction among bacteria through spores.
Ans: C
Explanation: Sporulation process in bacteria is a means of tiding over unfavourable condition in their growth medium when nutrients substances in the medium are exhausted and when condition become unfavourable the protoplasm of the bacteria cell contract and condenses into the spherical which later surrendered itself with thick protective wall. This is called an endospore.

3. Consider the following statements regarding stem cells:

1) Stem cells are unspecialised. 2) It is capable of dividing and renewing
3) IT can give rise to specialised cells.
Select the correct answer from the codes given below.
a) 1, 2 and 3 b) 1 and 2 c) 2 and 3 d) 1 and 3
Ans: A
Explanation: One of the fundamentals properties of a stem cell is that it does not have any tissue specific structure that allow it to perform specialised functions. However, unspecialised stem cells can give rise to specialised cells, including heart muscle cells, blood cells or nerve cells when unspecialised stem cells give rise to specialised cell, this is called differentiation.

4. Consider the following statements and select the correct code:

1) Viruses can be crystallized.
2) A virus can multiply only living cell of plant or an animal.
3) Outside the host, viruses are surrounded by lipid coat.
a) 1 and 2 are correct b) Only 2 and 3 are correct
c) 1, 2 and 3 are correct d) All are incorrect.
Ans: A
Explanation: Outside the host, viruses are surrounded by lipid coat is not correct, it exist an as inactive particle consisting a core of RNA or DNA surrounded by protein coat. Viruses are extremely small (25 to 300 nanometer length) obligate which can multiply only in a living cell and an animal.

5. Given below are many types of bacteria according to their shape. Match them with the disease that they cause and select correct code.

A) Tetanus               1) Commas
B) Pneumonia          2) Spirilla
C) Cholera               3) Bacilli
D) Syphilis               4) Diplococcus
Codes:

A B C D
a) 1 2 3 4
b) 3 4 1 2
c) 4 2 3 1
d) 4 3 1 2
Ans: B
Explanation: Tetanus – – Bacilli
Pneumonia – Diplococcus
Cholera – Commas
Syphilis – Spirilla

6. Match the following List-I and List-II :

List-1                           List-2
(Element)                (Disease)
A) Hg (Mercury)          1. Knock-knee
B) Pb (Lead)               2. Anemia
C) Cd (Cadmium)       3. Minamata
D) HF (Fluoride)         4. Itail-itai
Codes:

A B C D
a) 3 4 1 2
b) 3 2 4 1
c) 1 2 3 4
d) 1 2 4 3
Ans: B
Explanation:

Mercury       –  Minamata
Cadmium    –  Itai-Itai
Lead           –  Anemia
Fluoride      –  Knock-knee

7. Which of the following related to bacteria is not correct?

a) Bacteria do not have an unclear membrances.
b) Bacteria have a single chromosome.
c) Bacteria are a cellular organism.
d) Bacteria have a cellulose wall.
Ans: D
Explanation: Bacteria do not have a cellulose was unlike plants cells. Their wall are made of proteinaceous and fatty substances and have single chromosome is not enclosed in a nuclear membranes. Granules of glycogen, fat and other food reserves may be present.

8. Match the following List-1 and List-2:

List-1 (Biological Entity)                                                           List-2
A) Sterilebydrid breed of male donkey and female horse               1. Rooster
B) Reciprocal cross hybrid of male horse and female donkey        2. Cockerel
C) Young male fowl                                                                         3. Mule
D) Mature male fowl                                                                        4. Hinny
Codes:

A B C D
a) 3 4 2 1
b) 4 3 1 2
c) 2 1 3 4
d) 1 3 4 2
Ans: A
Explanation: Sterile hybrid breed of male donkey and female horse –Mule . Reciprocal cross hgybrid of male horse and female donkey – Hinny. Young male fowl-Cockerel. Mature male fowl- Rooster.

9. Which of the following is not correct:

a) Some bacteria and fungi are autotrophic while most tetrotrophic in nature.
b) The total weight of bacteria has been estimated to be as much as 20 times the total weight of all living organism put together.
c) Bacteria and fungi belongs to the phylum.
d) Fungi and bacteria are flowerless plants.
Ans: A
Explanation: A few species of bacteria are autotrophic and most bacteria are heterotrophic. They manufacture their own food their by using the energy they obtain from the oxidation of inorganic compound or by using the energy absorbed from sunlight. All fungi are heterotrophic in nature.

10. Which one of the following statements is not correct:

a) Auxins are produced at the region of elongation.
b) Auxins are most important plants hormones.
c) Auxins are also important in regulating the fall of leaves and fruits.
d) Indoleacetic acid is a principle Auxin.
Ans: A
Explanation: Auxins are produced by growing tips of root and stem. From where they migrate to the regions of elongation where they are needed for the process of clongation.

Related Blogs

Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>