Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Science and Technology-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic:Science and Technology-2

 

Q1. Some artificial substances are used in place of sugars to impart sweet taste. Saccharine is one of them:

1) IT is 55o times sweeter than cane sugar       2) It is obtained by oxidation of benzene (C6H6)
3) It is an amine group product                          4) It has zero calorific value
a) 1 and 2         b) 1 and 4           c) 2 and 3            d) All of the above
Ans: B
Explanation: Saccharine is an artificial sweetener. It is about 550 times sweeter than cane sugar. It has no calorific value. It is obtained by oxidation of Toluene and is chemically (C6H4SO2CONH). IT is amide not amene.

Q2. Which one of the following statements explain parthenocropy:

a) It is a fruit, which has multiple seeds.
b) It is a fruit which contains single seeds.
c) It is a development of fruit without fertilizations.
d) It is a fruit, which result from multiple fertilizations.
Ans: C
Explanation: The seedless variety of fruits such as grapes, banana, pineapple are parthenocarpaus fruit, which has gained world popularity. Plant breeders are trying to induce parthenocrapy in more and more variety of fruits.

Q3. Assertion (A) : Super ovulation and embryo transplantation are used from cattle improvement.
Reason (R) : Gonadotrophin injection release more than one ova in high yielding cows. These are fertilized by artificial insemination with sperms from a pedigree bull. Early embryos are transplanted into surrogate mothers for development.

a) Both A and R are true. R is correct explanation of A.
b) Both A and R are true. R is not Correct explanation of A.
c) A is true and R is false.
d) A is false but R is true.
Ans: A
Explanation: Super Ovulation-It means 6-8 eggs are produced per cycle instead of a single egg. Embryo transplant – A developing embroy’s is removed from pregnant animal at any early stage before the embroy’s cells have had time to become specialised. Artificial insemination – In this process semen collected from a supremale parent is injected into the reproductive tract of the selected female parent by the breeder.

Q4. Phollodes in Australian Acacia is a modification of which of the following:

a) Auxiliary bud b) Whole leaf c) Petiole d) Stipules
Ans: C
Explanation: Phyllodes in Australian Acacia is a modification of petiole. In Australian Acacia normal compound leaves are found in seedling and young plants. They soon fall of and petiole developed in flatted structure. These lok live leaves and are called phlodenes. They carry on the normal function of the leaves.

Q5. What is the difference between CAT SCAN and MRI?

1) CAT Scan X-rays, MRI uses no X-ray and thus no ionizing radiation.
2) CAT Scan gives best results for soft tissues while MRI gives best result for bones.
a) 1 and 2 b) Only 1 c) Only 2 d) None of the these.
Ans: B
Explanation: MRI does not do a very good job with bones. MRI is also not advised to the people, who have an artificial pacemaker implanted as the magnetic/radio waves may interfere. CT-It is a medical imaging method employing tomography. Digital geometry processing is used to generate a 3D image of the inside of an object from a large series of 2D X-ray image taken around a single axis of rotation. (i) CT Scan carries with it some risks due to use of ionizing radiation from X-rays, MRI uses no ionizing radition.

Q6. Given below are modifications of the leaf. Match them with their examples and select the correct code:

A) Nepenthes Khasiana             1) Bladder
B) Australian Acacia                   2) Pitcher
C) Utricularia                              3) Philode
D) Wild pea                                4) Leaf tendril
Codes: A B C D
a) 1 2 3 4
b) 4 3 2 1
c) 2 3 1 4
d) 3 2 1 4
Ans: C
Explanation: Nepenthes Khasiana – Pitcher
Australian Acacia – Philode
Utricularia – Bladder
Wild Pea – Leaf tendril

Q7. In addition to protein and carbohydrates, other nutritional substances found in milk may be:

1) Cobalt          2) Potassium           3) Iron               4) Calcium
Select the correct answer.
a) 1, 2 and 3             b) 1, 2 and 4               c) 2, 3 and 4             d) 2, 3 and 4
Ans: C
Explanation: Milk is one of the most nutritious component of human diet. It contains proteins, carbohydrates, sugar (Lactose), fats, sodium, potassium, calcium, iron, vitamins (A, B12, C and D), Magnesium, Phosphorus, thiamine, riboflavin and niacin. It makes bones stronger. Mother milk contain different types of nutrients. It is very necessary for baby child.

Q8. Consider the following statements and select correct code:

1) Eyes of potato marks its point of attachment to the plant.
2) Turmeric plants and ginger are herbs but unlike herbs they live through the years.
a) Only 2 is correct b) Only 1 is correct
c) Both 1 and 2 are correct d) Both 1 and 2 are correct
Ans: A
Explanation: Turmeric and Ginger are common example of rhizomes. During favourable condition aerial short developed from terminal bud and established new plants, which in turn produce new rhizomes. They live through the year. Eyes of potato are dormant bud.

Q9. Read the following passage:

An insect whose mouthparts are biting and chewing type in the larvae condition, while they are siphoning type in the adult condition and this insect gives an economically important substance during yet another stage of its development. The insect is:
a) anopheles b) Bombayx c) Apis d) Laccifer
Ans: B
Explanation: The caterpillar larvae of silk moth (Bombayxmori) are voracious feeder, so they have the continuous supply of food. Each caterpillar larvae has a mandibulate type of mouthparts adapted to feed easily on mulberry leaves, which adult has siphoning type of mouthparts commercial silk is obtained from the Bombaxmori.

Q10. Which one of the following statements is correct about phylloclade?

a) It is a modification of leaf. b) It is an aerial modification of stem.
c) It is a subaerial modification of stem d) It is a modification of root.
Ans: B
Explanation: IT is an aerial modification of stem. Sometimes, as in many cactuses, the stem is flattened and green and carries out the function of the leaf. Such a stem, adapted for manufacturing of food called phylloclade. Phylloclade are adapted for life in dry and arid regions.

Related Blogs

Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>