Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Recent Medical Advancements-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic:Recent Medical Advancements-2

Q1. Match the following and select correct code:

Drugs             Purpose
A) Gatiflozacin 1) Pain killer
B) Tegaserod 2) Decongestant
C) Phenylpropanolamine 3) Used for constipation
D) Nimesulide 4) Antibiotic for treating respiratory tract infection
Codes:

A B C D
a) 4 3 2 1
b) 1 2 3 4
c) 2 3 1 4
d) 4 1 2 3
Ans: A
Explanation: Pain killer – Nimesulide
Decongestant – Phenylpropanolamine
Used for constipation – Tegaserod
Antibiotic for treating respiratory tract infection – Gatifloxacin

Q2. Consider the following statements regarding Higgs Boson:

1) It is a theoretical particle which is believed to have given matter its mass.
2) It is also called God’s particle.
3) Large Haldron Colider (LHC) recently created mini ‘Big Bang’ in the laboratory.
a) 1, 2 and 3 b) Only 3 c) 1 and 3 d) None of these
Ans: A
Explanation: Higgs Boson particle was first proposed by Peter Higgs of University of Edinburgh in 1964. The LHC should confirm whether it exists or not. Researchers at LHC recently succeeded in recreating the Big Bang on miniature scale. Higgs Boson is a theoretical particle which is believed to have given matter its mass. It is also called God’s particle.

Q3. Consider the following statements related to enriched uranium.

1) It is a kind of uranium in which the percent composition of U235 has been increased through process of isotope separation.
2. Generation any military nuclear weapons.
3) It is critical component for both civil nuclear power generation and military nuclear weapons.
4) U238 is the only nuclide existing in nature that is fissile with thermal neutrons. Choose correct options:
a) 1 and 2 b) 2 and 4 c) 1,2 and 3 d) All of the above
Ans: C
Explanation: U235 is the only nuclide existing in nature that is fissile with thermal neutrons. Enriched uranium is a kind of uranium in which the percent composition of U235 has been increased through process of isotope separation. It is critical component for both civil and military purposes.

Q4. Match the following and select correct code:

Type if Drug Example
1) Hallucinogen A) Mescaline
2) Stimulant B) Caffeine
C) Narcofics C) Morphine
4) Sedative D) Benzodiazephine
Codes:

A B C D
a) 1 2 3 4
b) 1 2 4 3
c) 4 3 2 1
d) 2 3 4 1
Ans: B
Explanation: Hallucinogen – Mescaline
Stimulant – Caffenie
Narcotics – Benzodiazephine
Sedative – Morphine

Q5. Consider the following statements regarding ‘Nuclear Reactor’:

1) In a Nuclear Reactor, Moderator is used to slow down neutrons emitted in a nuclear fission reaction.
2) In a breeder reactor, molten sodium is used as a coolant.
3) Excess amount of energy is released during nuclear fission.
Choose correct answers:
a) 1 and 2      b) 2 and 3           c) 1, 2 and 3          d) All of the above
Ans: C
Explanation: In nuclear fission reaction heavy nucleus is divided into simpler nuclear. In this process huge amount of energy is released. It is called Nuclear Energy. In a breeder reactor, no moderator is used. Molten sodium is used as coolant. Heat generated in breeder reactor is several times more than conventional reactor.

Q6. Consider the following statements and select correct answer:

1) Chandrayan-1 data provides support for the idea that solar wind is made of mostly hydrogen ion.
2) Solar wind compresses the magnetic field of the earth on its sun facing side.
a) Both 1 and 2 are true b) Both 1 and 2 are untrue
c) Only 1 is true d) Only 2 is true.
Ans: A
Explanation: The solar wind compress the magnetic field of the earth on its sun facing side and draws it out in the opposite side like a tail. Solar wind consists elementary particles such as protons and electrons in roughly equal together with –Particle. Chandrayan-1 data provide support for the idea that solar wind is made of mostly hydrogen ion interacts with oxygen in lunar soil and rocks to produce water.

Q7. Match the following lists:

List-1                 List-2
A) Kinetic energy    1) Mxa
B) Potential energy 2) force X displacement
C) Work                   3) 1/2 mv2
D) Force                  4) mgh
Codes:

A B C D
a) 1 2 3 4
b) 4 3 1 2
c) 3 4 2 1
d) 2 3 4 1
Ans: B
Explanation: Kinetic energy – ½ mv2
Potential energy – mgh
Work – ForceXdisplacement
Force – massXacceleration

Q8. If parent are of blood group AB and O, then the possible blood group of children would be which among the following?

a) A or B b) A or O c) A, B or AB d) O, A, B or AB.
Ans: A
Explanation: If parent are of blood group AB and O, then the possible blood group of children would be A or B. Genotype of blood group AB and O would be AB or OO respectively. Children with blood group O and AB is not possible in this case.

Q9. Which of the following is congenital abnormality in human being due to trisomy of chromosome 21:

a) Mongolism b) Colour Blindness c) Turner’s Syndrome d) Klinefelter Syndrome.
Ans: A
Explanation: Down Syndrome or Mongolism is congenital abnormality in human being due to trisomy of chromosome 21 (Chromosome 21 occur in triplicate rather than in duplicate). The affected individual therefore carry 47 chromosome and greatly retarded physically and mentally.

Q10. Match the following select correct code:

Chromosome             Abnormalities
1) XO                        A) Turner Syndrome
2) XXX                      B) Super female
3) XXY                      C) Super male
D) XYY                     D) Klinefelter’s Syndrome
Codes:

A B C D
a) 3 4 2 1
b) 1 2 3 4
c) 4 1 3 2
d) 4 3 2 1
Ans: A
Explanation: Turner Syndrome – XXY
Super female – XYY
Super male – XXX
Klinefelter’s Syndrome – XO

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>