Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Recent Medical Advancements-1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic:Recent Medical Advancements-1

1. Consider the following statements and select correct codes:

1) Cancer is characterised by uncontrolled growth and spread of abnormal cells.
2) Cancer cells and normal cells differ in their life spans.
3) The only known immortal cells in the body are germ cells.
a) 1, 2 and 3 b) 1 and 3 c) Only 1 d) 1 and 2
Ans: A
Explanation: Normal cells become cancerous when they mutate into abnormal cells through a process called transformation, leading to uncontrolled growth, eventually forming a tumour of neoplasm. The only known immortal cells in the body are germ cells (sperm and egg) although they too eventually die out if an individual never has children.

2. Consider the following statements and select correct codes:

1) GM crops have terminator gene.
2) Bt-Brinjal is the first genetically modified vegetable of the world.
3) Bacilusthuringiensis (Bt) is a common bacteria occurring in the soil which has been used as bio pesticide sprays.
4) Bt cotton was introduced in India in 2002.
a) 1, 2 and 3 b) 2, 3 and 4 c) Only 4 d) Only 3
Ans: B
Explanation: GM crops do not have terminator gene. It is still in the concept stage. Bt produces a protein toxic to lepidopteron insects pests which are major cause of concern. Bt-genes is isolated from the bacteria and are transferred to many crops globally. Bt cotton is introduced in India in 2002.

3. Which one of the following greenhouse gases is emitted from swamps and tundra:

a) CO2 b) CH4 c) N2O d) HFC-23
Ans: (Methane)
Methane (CH4) is called marshy gas. It is hydrocarbon. It is a saturated compound. It is the first Alkane (CnH2n+2) .
1) The Enteric fermentation in cattle and insects.
2) Biomass burning.
3) Coal mines and natural gas leaks.
4) Paddies
5) Swamps.

4. Match the following and select correct code:

Disease                            Test
A) SARS                     1) West Blot Test
B) AIDS                       2) Pap test
C) Cervical Cancer     3) Elisha test
D) Swine Flu               4) RIDT
Codes:

A B C D
a) 3 1 2 4
b) 4 3 2 1
c) 1 2 3 4
d) 3 4 2 1
Ans: A
Explanation:

SARS- Elisha test
AIDS -West blot test
Cervical Cancer-Pap test
Swine Flu -RIDT

5. Which one of the following is a metabolic disease characterized by high levels of uric acid in the blood.

a) Mellitus b) Gout c) Ascarisis d) None of these
Ans: B
Explanation: Gout is a metabolic disease characterized by high level of uric acid in the blood. The onset of the first acute attack of gout is marked sudden and sever pain in a joint. Within hours, the affected joint is hot, red, swollen and externally tender.

6. Match the following select correct code:

Development Process- Plant Hormone:
A) Ripening of fruit- 1) Abscissic Acid
B) Cell division- 2) Ethylene
C) Inhibits all kind of developmental activities -3) Gibberellins
D) Growth in length -4) Cytokinins
Codes:

A B C D
a) 2 4 1 3
b) 3 2 4 1
c) 4 2 3 1
d) 1 4 3 2
Ans: A
Explanation:

Ripening of fruit – Ethylene
Cell division – Cytokinins
Inhibits all kind of developmental – Abscissic Acid
Growth in length – Gibberellins

7. Which of the following statements is/are correct:

1) Type 1 diabetes result from insulin resistance, a condition in which cells fail to use insulin properly.
2) A healthy pancreas delivers insulin every 10 to 14 minutes.
3) Smart insulin pump now available in India, mimics the pancreas by delivering insulin effectively.
Choose the correct codes:
a) 1 and 2 b) 2 and 3 c) All of the above d) None of these
Ans: B
Explanation: In type-I diabetes the body fails to produce insulin and the patient is required to inject insulin, whereas type-2 diabetes results from insulin resistance a condition in which cells fail to use insulin properly. Smart insulin pump now available in India is of greater help to control type-1 and type-2 diabetes.

8. Match the following and select correct code:

Disease Alternate name
A) Bird flu 1) Break bone fever
B) Autism 2) Avain influenza
C) Dengue 3) Hutchinson Gilford
D) Progeria 4) Asperger’s Syndrome
Codes: A B C D
a) 1 2 3 4
b) 3 1 4 2
c) 4 3 2 1
d) 2 3 1 4
Ans: B
Explanation: Break bone fever – Dengue
Avian influenza – – Bird flu
Hutchinson Gilford – Progeria
Asperger’s Syndrome – Autism

9. Consider the following statements regarding burning ice and select correct code:

1) Burning ice is found in high pressure and low temperature.
2) It is chemically methane hydrate
3) Japan would become the first country to conduct an offshore to extract natural gas from deposits of burning ice.
a) 1 and 2 b) 3 only c) All of the above d) None of these
Ans C
Explanation: Japan would become the first country to extract natural gas from deposits of ‘burning ice’. Chemical name of burning ice is methyl hydrate. It is found in high pressure and low temperature area such as ocean floors often near continental fault lines where the gas crystallizes on contact with cold sea water.

10. With references to communication application, which one of the following is technically called ‘white spaces’:

a) It is the part of spectrum that works without causing any interference to the primary users.
b) It is the gap between two spectrums.
c) It is the spectrum allocated to licensed users.
d) It is the spectrum that has not been allocated to anyone.
Ans: A
Explanation: The primary users are the licensed users of spectrum band. They often do not use the allocated spectrum to the maximum. White spaces devices could help find the spectrum’s under utilized aspects and make the secondary users utilize them without causing any interference to the primary users. In Microsoft, researchers are working to harness the enormous potential of white spaces of white spaces to deliver broadband wireless that help people stay better connected.

Related Blogs

Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>