Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Modern Technology

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic:Modern Technology

Q1. Consider the following statements regarding milk is correct:

a) It is the best source of calcium and its water content is as high as 85 percent.

b) All forms of milk lack vitamin C.

c) It is an example of suspension.

d) It lacks iron, which is essential for the formation of red blood cells.

Choose the correct codes:

a) a, b and c          b) a and d              c) Only a                d) b and c

Ans:     B

Explanation:     Milk obtained from animals, which we normally consume lacks vitamin C. Milk is a colloidal mixture. Human milk contains vitamin C in adequate amount. It lacks iron and roughage, which is essential for the formation of RBC. IT is the best source of calcium and its water content is as high as 85 percent.

Q2. Consider the following statements related to cervical cancer is correct:

1) It is malignant neoplasm of the cervix ulterior cervical area.

2) India has one of the largest numbers of cervical cancer patients in the world

3) It is examined by pap test.

4) Gardsil is the most common drug used to cure cervical cancer.

Choose the correct code:

a) 1, 2 and 3             b) Only 4             c) 2 and 4                     d) 1 and 2

Ans:     A

Explanation:     The cervix is lower part of uterus the place where baby grow during the pregnancy. Cervical cancer is caused by virus called HPV. The virus spreads through sexual contact. Most women body are able to fight HPV infection but some times virus head to cancer. Gardasil and cervarix are vaccines for cervical cancer.

Q3. Consider the following statements related to reptile is incorrect:

a) The body is covered by a water proof skin with dry epidermal scales.

b) Reptiles are Oviparous

c) The eardrums are absent in reptiles.

d) The heart is two chambered with two auricles and a single ventricle.

Choose the option.

a) c and d         b) a and b            c) Only d                  d) Only b

Ans:     A

Explanation:     An animals that crawls or move on its belly (snake) or on small short leg as lizard is called reptiles. Reptile is any amniote tetra pod that can lay eggs on land i. e. neither a mammal nor a bird. The body of reptiles is covered by a water proof skin with dry epidermal scales. The heart is three chambered with two auricles and a single ventricle.

Q4. Consider the following statements and select the correct codes

1) A plant gains weight during photosynthesis but loses weight during reparation.

2) Respiration is a continuous process where as photosynthesis occurs only during day time.

Code:

a) Both 1 and 2 are correct b) Both 1 and 2 are incorrect

c) Only 1 is correct d) Only 2 is correct.

Ans:     A

Explanation:     Photosynthesis is a process by which organism that contain the pigment chlorophyll convert light energy into chemical energy which can be stored in molecular bones of organic molecule. During photosynthesis plant gains weight and in respiration losses weight. Respiration is a general process by which organism oxidize organic molecules and derive energy (ATP) from the molecular bond that are broken. It is opposite process of photosynthesis.

Q5. Consider the following statements related to photosynthesis is correct:

1) In photosynthesis process light energy is converted into chemical energy.

2) The optimum temperature for photosynthesis is about 30C.

3) PGAL is formed during light phase.

4) The energy needed for dark reaction is provided by ATP.

Choose the correct code:

a) 1,2and 4         b) 2 and 3            c) Only 2              d) Only 1

Ans:    A

Explanation:     Photosynthesis is a process by which organism that contain the pigment chlorophyll convert light energy into chemical energy. The wavelength of sunlight between (400nm – 700nm) are the wavelength that are absorbed by chlorophyll and that drive photosynthesis. The optimum temperature for photosynthesis is about 30C. PGAL is formed during dark phase. It is very reactive.

Q6. Which among the following parts of plants are involved in gaseous exchange:

a) Lenticels                b) Stomata              c) Vacuoles                d) Stomata & Lenticels.

Ans:      D

Explanation:     Gas exchange is a biological process through different gases are transferred in opposite direction across a specialised respiratory surface. Gas exchange is a process where by water vapour and oxygen leave and Co2 enter plant leave. The gases move into and out of the plant through specialised opening located along the lower surface of the leaves, these openings called stomata are of optimum size, shape and distribution.

Q7. Through which of the following phenomena explains why over manuring with chemical fertilizers can sometime caused the death of plant:

a) Plasmolysis                b) Turgidity             c) Endosmosis              d) None of these

Ans:    A

Explanation:     In a plasmolysed cell, the space between the cell wall and protoplasm comes to be filled with the same hypertonic solution since it can freely diffuse through the cell wall, which is permable. If cells remain plasmolysed for a long period of time, they eventually die from dehydration.

Q8. Consider the following statements and select correct code:

1) Root hair are unicellular.

2) Absorption of water by plants through its root system take place by osmosis.

3) Absorption of mineral salt takes place mainly by the process of diffusion.

Code:

a) 1 and 3 are correct

b) 2 and 3 are correct

c) 1 and 2 are correct

d) All 1, 2 and 3 are correct.

Ans:    C

Explanation:     In some plants, absorption of certain mineral salts may take place by the physical process of simple diffusion. The movement of salt cell into the cell will continue so long as their concentration inside the cell is lower than their concentration of soil.

Q9. Consider the following statements and select correct code:

1) The neck of region is absent in fish.

2) The heart of fish is four-chambered.

3) Eyelids are absent in fish.

a) 1, 2 and 3 are correct              b) Only 1 is correct

c) 1 and 3 are correct                  d) All the above are incorrect.

Ans:     C

Explanation:     Fish has not eyelids and the neck region is also absent in fish. The heart of fish is not four-chambered but the heart of fish is two chambered with a single auricle and single ventricle.

Q10. Through which one of the following process sea weeds absorb iodine from sea water:

a) Diffusion         b) Active transport              c) Turgidity          d) All of the above

Ans:     B

Explanation:     Active transport is involved in the movement of material across the cell of membranes. Not only sea weeds but cell of the thyroid gland absorbs and concentrate certain material from very week solution. Cell membranes play an active role in physiological process of active transport.

 

Related Blogs

Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>