Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Modern Technology-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic:Modern Technology-2

Q1. What is double toned milk?

a) It contains 1. 5% fat and 10% fatless solid.

b) It contains 4% fat and 7% fatless solid.

c) Fat is 2. 5% and fatless solid is 9%

d) None of these.

Ans:     A

Explanation:     Double toned milk contains 1. 5% fat and 10% fatless solid but in toned milk amount of fatless solid is equal to pure milk and fat is in less amount. Generally cream contains 45% fat and butter contain 15% of water (max) and 99% fat.

Q2. Which of the following tissue convert sugar into insoluble starch and store these up for future use:

a) Collenchyma              b) Sclerencenyma

c) Parenchyma               d) None of these

Ans:     C

Explanation:     Parenchymatous cell that make up the cortex of root contain leucoplast, which convert sugar into insoluble starch and store these up for the future use. Collenchyma, sclerencenyma do not convert sugar in insoluble starch.

Q3. Which of the following is regarding as the more important factor in the ‘ascent of sap’:

a) Force of imbibition        b) Force of capillarity

c) Root pressure               d) None of these.

Ans:     D

Explanation:     Force of imbibition, force of capillarity or certain vital force are said be responsible for ascent of sap, it must be noted that these are hypothesis and not supported by evidence. Root pressure is thought to be an important factor in the ‘ascent of the sap’.

Q4. Match the following lists:

Function:                                                          Element:

A) Necessary for the formation of protoplasm                 1) Potassium

B) Necessary for the formation of protei                          2) Nitrogen

C) Necessary for the formation of cell wall                      3) Calcium

D) Necessary for the formation of chlorophyll.                 4) Magnesium.

Codes:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 2        3          1          4

c) 4        2          1          3

d) 2        4          3          1

Ans:     A

Explanation:     Necessary for the formation of protoplasm-Potassium. Necessary for the formation of protein-Nitrogen. Necessary for the formation of cell wall – Calcium. Necessary for the formation of chlorophyll – Magnesium.

Q5. Match the following lists:

Examples:                                Types:

A) Volvex                                   1) Colonial

B) Fucus                                    2) Filamentous

C) Spirogyra                              3) Single celled

D) Chlamydomonas                  4) Having leaf and stem like resemblances

Codes:

A         B          C          D

a) 1          4          2          3

b) 4          3          2          1

c) 1          2          3          4

d) 3          2          4          1

Ans:     A

Explanation:

Volvex                         –           Colonial

Fucus                          –           Having leaf and stem like resemblances

Spirogyra                     –           Filaments

Chlamydomonas          –           Single celled

Q6. Match the following lists:

A) Phaeophyta          1) Red pigment

B) Cyanophyta          2) Green pigment

C) Chlorophyta          3) Brown pigment

D) Rhodophyta          4) Blue-green pigment

Codes:

A         B          C          D

a) 3          4          2          1

b) 1          2          3          4

c) 4          2          3          1

d) 4         3          2          1

Ans:     A

Explanation:

Phaeophyta     –           Brown pigment

Cyanophyta      –           Blue-green pigment

Chlorphyta       –           Green pigment

Rhodophyta     –           Red pigment

Q7. Match the following lists:

Example                                  Types

A) Chital                              1) Monotremata

B) Kangroo                         2) Marsupialia

C) Duck-bill Platypus          3) Placentalia

Codes:

A         B          C

a) 1          2          3

b) 3         1          2

c) 3         2          1

d) 2         3          1

Ans:     B

Explanation:

Chital                            –           Placentalia

Kangaroo                     –           Manotremata

Duck-bill Platypus        –           Marsupialia

Q8. Match the following lists:

Virus                            :           Disease

A) Alpha virus –               1) Cervical cancer

B) Corona virus –             2) SARS

C) H5N1 –                        3) Swine flu

D) HPV –                          4) Bird flu

E) H1N1 –                        5) Chikungunya

Codes:

A         B          C          D         E

a) 5          2          4          1          3

b) 1          2          3          4          5

c) 5          4          3          2          1

d) 4          3          2          1          5

Ans:     A

Explanation:

Alpha virus                 –           Chikungunya

Corona virus                –           SARS

H5N1                           –           Bird flu

HPV                             –           Cervical cancer

H1N1                           –           Swine flu

Q9. Match the following lists:

A) Brain Box – Mandible

B) Only movable bone in the Skull – Foramen magnum

C) Immovable joint – Sutures

D) Join brain to the spinal cord – Caranium

Codes:

A         B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 4          1          3          2

c) 3          1          4          2

d) 4          2          3          1

Ans:     B

Explanation:

Brain Box                                       –           Caranium

Only movable bone in the Skull     –           Mandible

Immovable joint                              –           Sutures

Joins brain to the spinalchord         –           magnum

 

Q10. Consider the following statements regarding Algae is correct:

a) Algae are capable of photosynthesis.

B) Clostridum and azotobacter are examples of blue-green Algae that are able to fix nitrogen.

c) Alage is a group of primitive plants mostly aquatic.

D) In Algae, there is no cell differentiation into organs like root, steam and leaves.

Choose the correct codes:

a) a, d and c            b) b and d only             c) a and d              d) none of these

Ans:     A

Explanation:     Azotobacter and clostridium are certain nitrogen fixing bacteria, which live free in the soil. They convert atmosphere nitrogen into nitrogen that is required for growth of plants. Nostoc and anabena are species of blue-green algae that are commonly found in soil and water, which are capable of fixing of free nitrogen. Algae are capable of photosynthesis.

 

Related Blogs

Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>