Chapter Wise General Science Mcq’s with Explanation

Today’s Topic: Planning and Management-3

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies Paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Planning and Management-3

Q1. The ‘Thickness’ of the stratospheric ozone layer is measured in:

a) Dobson units                      b) Joule units                      c) Melson units                       d) None of these

Ans:     A

Explanation:

The ozone layer was discovered in 1913 by the French physicists Chorles Fabry and Henri Buisson. It s properties were explored in detail by the British meteorologist G. M. B. Dobson, who developed a simple spectrophotometer (the Dobson metre) that could be used to measure stratospheric ozone from the ground.

Q2. Which among the following is key faunal species that is being conserved and monitored in ‘Dachigam National Park’:

a) Kashmir stag or Hangul                      b) Golden Oriole                     c) Musk Deer                      d) None of these.

Ans:     A

Explanation:    Dachigam National Park is located 22 kilometers from Srinagar, Jammu and Kashmir. It covers an area of 141 square kilometers. The main animal species that Dachigam is most famous for is the Hangul or Kashmir stag.

Q3. Which among the following awards has been recently instituted by the Govt. Of India for individuals or communities from rural areas that have shown extraordinary courage and dedication in protecting wildlife:

a) Amrita Devi Bishnoi Award                      b) Rajiv Gandhi Green Award

c) Govind Vallabh Pant Paryavaran             d) None of these.

Ans:    A

Explanation:    This award is given for significant contribution in the field of wildlife protection, which is recognized as having shown exemplary courage or having done exemplary work for the protection of wildlife.

Q4. Consider the following statements regarding Kyoto Protocol:

1) The parties to the protocol are to submit the report regarding the emission level of a regular interval of time.

2) The Kyoto Protocol was adopted in Kyoto, Japan on December 11, 1997, and entered into force of February 16, 2005.

Which of the above statements is correct.

a) 1 and 2                      b) Only 1                      c) Only 2                    d) None of these

Ans:     A

Explanation:    Kyoto Protocol was adopted in 1997. The aim of the protocol is to controlling the concentration of green house gas and focusing on a struggle against global warming. Kanada rejected the Kyoto Protocol in 2011. In Marrakesh Accord, the detailed rules for the implementation of Kyoto Protocol were adopted.

Q5. Consider the following statements:

1) Wildlife Sanctuaries may be public or private and managed by any level of govt. Or a private entity.

2) National Parks are managed by only Central Government and associated with the protection of the endangered species only.

Select the above correct statement.

A) Only 1                      b) Only 2                      c) 1 and 2                    d) None of these.

Ans:     B

Explanation:    National Parks are managed by only Central Government and associated with the protection of the endangered species. Wildlife Sanctuaries cannot be under private control. Wildlife Sanctuaries only managed by the government only.

Q6. Consider the following statements about the geological structure of the Earth:

1) Lithosphere forms the 3/10 of the total surface area of the earth.

2) The inner core of the earth contains the solid iron and nickel.

3) The upper mantle is called Asthenosphere and carry the ocean and continent on their backs. Which of the above select statements is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 3                      c) 1 and 2                    d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    The Asthenophere is the molten material inside on the earth. Its thickness varies from 150 to 200km. IT is the part of the upper mantle. The Lithosphere is the upper part of the earth or crust.

Q7. Consider the following statements:

1) Lithopone is used for dyeing as it remains unaffected by H2S. 2

2) Deficiency of Co in human body results in veilson’s disease.

3) Zinc blende is used un phosphoresce screens.

4) Lunar caustic is responsible for artificial rain.

Which of the select statements given above are correct.

a) Only 3                      b) 1 and 2                      c) 2 and 4                    d) 1 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Circulation of the bill for eliciting public opinion, referring the bill to a joint committee as well as moving amendments to be bill all as steps that can be taken by the house concerned during the second reading of the bill. However, acceptance or rejection of the bill as a whole is done during the third reading.

Q8. Consider the following statements:

1) Most of the reduction of carbon emission can be done through renewable energy, energy efficiency and fuel switching.

2) India has the largest potential for production of Certificate for Emission Reduction (CER).

Which of the above statements is correct.

a) Only 1                      b) 1 and 2                      c) Only 2                     d) None of these.

Ans:     A

Explanation:    CDM projects could be registered in 2001 and 2012, the end of the Kyoto Commitment Period. The CDM is expected to produce some 1. 5 billion tonnes of CO2 in emission reductions. Most of these reduction are through renewable energy, energy efficiency and fuel switching. By 2012, the largest potential for production of CETs are estimated in (52% of total CERs) and India (16%) CERs production in Latin America and the Caribbean make up 15% of the potential total, with Brazil as the largest producer in the region (7%).

Q9. The ‘Red Data Book’ published by the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) contains a list of:

1) Protected sites for conservation of nature and natural resources in various countries.

2) Endangered plant and animal species.

3) Endemic plant and animal species present in the biodiversity hot spots. Which of the select the correct

a) Only 1                      b) Only 2                      c) 1 and 3                    d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    IUCN categorisation of the species on the basis of threat perspective- Extinct, Dafe Deficient , Extinct in wild, Critically Endangered, Endangered.

Q10. The Coastal Regulation Zone, 2011 prohibits which of the following:

1) Landing or manufacture oil storage or disposal of hazardous substance except for storage of petroleum product.

2) Established new industries and expansion except for department of atomic energy etc.

Which of the following statements given above are correct.

a) 1 and                      b) Only 2                      c) Only 1                     d) None of these.

Ans:    A

Explanation:    Coastal Regulation Zone was notified to endure livelihood security to the fisher communities and other local communities and other local living in a coastal area. So, the above option are a prerequisite for that.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>