Chapter Wise General Science Mcq’s with Explanation

Today’s Topic: Physics Mechanics-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies Paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Physics Mechanics-2

Q1. Rain-bearing clouds look black. Give probable reasons.

1) Part of the light is scattered by the tiny droplets of water in clouds.

2) Part of the light is absorbed by the tiny droplets of water in clouds.

3) There is a lot of dust condensed in water vapor. Which of the above statements is/are true?

a) 1 and 2                   b) 2 and 3                   c) 1 and 2                    d) All of the above.

Ans:     C

Explanation:    Most clouds appear white because sunlight reflects off the water droplets. If the clouds are thick, droplets scatter or absorb the light and less solar radiation can travel through them, so storms look dark, black or gray.

Q2. Which of the following used by computed tomography employed for virtualization of the internal structure of human body:

a) Sound waves                                     b) X-rays

c) Magnetic resonance                         d) Radioisotopes

Ans:     B

Explanation:    CT is a powerful non-destructive evaluation technique for producing 2-D and 3-D cross-sectional images of an object from flat X-ray images. Characteristics of the internal structures of an object such as dimensions, shape internal defects and density is readily available from CT images.

Q3. Match the following List-1 and List-2 correctly:

A. Ammeter                                     1. Potential difference/current

B. Anemometer                                2. Electric current

C. Pyrometer                                    3. Airspeed

D. Galvanometer/Voltmeter              4. High temperature

Codes:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 1         2          4          3

c) 4         3          1          2

d) 2         3          4          1

Ans:     D

Explanation:    Ammeter-It measures electric current. It is connected in series. It has low resistance. Anemometer – It measure the speed of Air. Pyrometer – It measures high temperature. Galvanometer – Current Voltmeter – Potential difference.

Q4. Extensive rice cultivation, some region may be contributing to global warming. What is the possible reason:

1) When nitrogen-based fertilizers are used, nitrous oxide is emitted from the soil.

2) The anaerobic condition of rice cultivation causes the emission of Methane (CH4).

Which of the option is/are correct:

a) 1 only                   b) 2 only                   c) Neither 1 nor 2                    d) Both

Ans:     D

Explanation:    Methane is produced under the anaerobic conditions associated with rice cultivation. Excess uses of Nitrogen-based fertilizers, nitrous oxide is emitted from the soil. NOx is one of the main cause of global warming.

Q5. Consider the following statements:

1) Wi-Fi device                        2) Cordless phone

3) Microwave oven                  4) Bluetooth device

Which of the above operate between 2.4 and 2.5 GH range of frequency?

a) 1 and 3                   b) 2 and 4                   c) 1, 2 and 3                d) All of the above.

Ans:    D

Explanation: the Blue tooth is very short range device. It is used to send data from one PC to another PC without through any cable network. Frequency bands allocated for cordless phones in the range 2.4 GHz to 2.4855 GHz, which is licensed and used for many communication applications.

Q6. A ball bits the floor and rebounds after an inelastic collision. In this case:

a) The momentum of the ball just after the collision is the same as that just before the collision.

b) The mechanical energy of the ball remains the same.

c) The total momentum of the ball and the earth is conserved.

d) The total energy of the ball and the earth is conserved.

Ans:     C

Explanation:    In an inelastic collision the only momentum of the system may remain conserved. Some energy can be lost in the form of heat, sound etc. Mechanical energy (U) = Kinetic energy + Potential energy. Here, the transformation of one form of energy into another form. So mechanical energy remains constant.

Q7. The dimension of the quantities in one (or more) of the following pairs are the same. Identify the pair(s) :

a) Torque and work                                     b) Angular momentum and work

c) Energy and Young’s Modulus                 d) Lightyear and wavelength.

Choose correct options:

a) a & b                   b) c & d                   c) a & d                       d) All of the above.

Ans:     C

Explanation:    a) Torque and work both have the dimensions [ML2T-2].

d) A light year and wavelength both have the dimension of length i.e. [L].

Q8. During Paddling of a bicycle, the force of friction exerted by the ground on the two wheels is such that it acts:

a) in the backward direction on the front wheel and in the forward direction on the rear wheel.

b) in the forward direction on the front wheel and in the backward direction on the rear wheel.

c) in the backward direction on both the front and the rear wheels.

d) in the forward direction on both the front and the rear wheels.

Ans      A

Explanation:    Friction is an electromagnetic force. It always opposes the relative motion between two bodies. During Paddling front wheel moves in forwarding direction so frictional force acts in a backward direction and rear wheels sleep in backward so frictional force will act in forward.

Q9. Assertion (A): A cloth covers a table. Some dishes are kept on it. The cloth can be pulled out without the dishes from that ability.

Reason (R): For every action, there is an equal and opposite reaction.

A) A and R is true and R is the correct explanation of A.

B) A and R is true but R is not correct explanting c) A is true and R is false.

D) A is false and R is true.

Ans:     B

The cloth can be pulled out without dislodging the dishes from the table due to a law of inertia, which is Newton’s first law while the statements II is true but it is Newton’s 3rd law.

Q10. Match the Following:

List – 1:                                                List – 2:

  1. Dynamo                                     1. It converts Chemical Energy into Electrical Energy
  2. Motor                                         2. Mechanical to Electrical Energy
  3. Microphone                               3. Electrical to Mechanical Energy
  4. Battery                                       4. Sound Energy to Electrical Energy

Code:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 2         3          4          1

c) 3         2          4          1

d) 4         3          2          1

Ans      B

Dynamo-It coverts Mechanical Energy into Electrical Energy. Motor-Electrical to Mechanical, Microphone-sound Energy to Electrical Energy, Battery-Chemical Energy into Electrical Energy.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>